Hamburgere

Vi har smakt oss gjennom årets burgere fra dagligvarekjedene. Det skal du være glad for.

<b>PERFEKT STEKT:</b> En perfekt burger skal ha en fin, glad stekeflate med spor av grillen, men fortsatt være saftig og fin på innsiden.  Foto: PER ERVLAND
PERFEKT STEKT: En perfekt burger skal ha en fin, glad stekeflate med spor av grillen, men fortsatt være saftig og fin på innsiden. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke vanskelig å lage en perfekt hamburger, men det er ikke alltid man har tid og anledning.

Dagligvarekjedene bugner av ferdig grillmat, også hamburgere. De aller fleste standardburgerne ser relativt like ut på papiret, det er stort sett 94 prosent storfekjøtt, 5 prosent vann og 1 prosent salt.

Store forskjeller

Etter en omgang på grillen, viser det seg at det likevel ikke er likegyldig hvilken burger du velger å slenge på grillen. Her er det store forskjeller! Den beste burgeren kan nesten måle seg med en hjemmelaget en, mens testens taper holdt på å ta knekken på en av testpanelet sine tenner.

Best i test denne gang var en burger produsert av Nordfjord kjøtt for Rema 1000. Men det var også hos Rema 1000 vi fant en av de tristeste burgerne.

Mer lyst på pølser? Se hvilke som gjorde det best i vår grillpølsetest.

Slik testet vi

KVALITET: Hans-Erik Dyvik Husby forklarer hva valg av kjøttstykke, marmorering og ikke minst hvor grovt det kuttes, har å si på burgersmaken. Foto: PER ERVLAND
KVALITET: Hans-Erik Dyvik Husby forklarer hva valg av kjøttstykke, marmorering og ikke minst hvor grovt det kuttes, har å si på burgersmaken. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Vi har smakt oss gjennom syv standard hamburgere av storfekjøtt. Vi har sett på utseende, både form og farge; konsistens, hvordan kjøttet er malt, blanding av kjøtt, fett og eventuelt sener; og sist men ikke minst: Hvordan burgerne smaker.

Vi har fått hjelp av Thor Erling Spilling Johanssen, daglig leder på burgerrestaurant Burger Bar i Oslo, samt Hans-Erik Dyvik Husby som er aktuell med kokeboken «Helvetes god grillmat», til å smake på burgerne. Dyvik Husby er forøvrig allerede i gang med oppfølgeren, som har arbeidstittel «Helvetes god burger».

Kyndig hjelp

Til å tilberede burgerne fikk vi hjelp av intet mindre enn flere ganger verdensmester i grilling, og kjøttfaglig ansvarlig i Matprat.no, Bjørn Tore Teigen. Burgerne er grillet på kullgrillen på kjøkkenet til Burger Bar i Oslo.

Burgerne er kjøpt inn fra Meny, Rimi, Coop, Joker, Bunnpris, Kiwi og Rema 1000 (på de to Ica-ene vi var innom hadde de ingen vi ikke hadde funnet fra før) i Oslo 5. mai 2014. Flere av burgerne fås kjøpt i flere butikker, prisene kan variere noe i forhold til hvor du handler dem.

Teigens beste tips til hvordan du lykkes med grillmaten

MESTERLIG TILBEREDT: Flere ganger verdensmester i barbeque i USA og kjøttfaglig ansvarlig i Matprat.no, Bjørn Tore Teigen, hjalp oss å tilberede burgerne på beste måte. Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND
TESTENS VINNER: Fin konsistens, god smak, saftig burger. Foto: PER ERVLAND
PERFEKT STEKT: Spor av grillen utenpå, rosa og saftig inni. Slik skal en god burger serveres! Foto: PER ERVLAND
BLINDTEST: Testpanelet visste ikke hvilke burgere som ble servert når - kun at de var kjøpt inn i dagligvareforretninger. Foto: PER ERVLAND
OUCH: Det hørtes ut som om det gikk galt, men det gjorde det heldigvis ikke. Testens verste burger hadde en beinbit som holdt på å ta knekken på en tann. Foto: PER ERVLAND
Burgerne ble nøye inspisert, både utenpå og inni. Foto: PER ERVLAND
TRISTE GREIER: Denne burgeren fikk frem de mest begredelige adjektivene, og ble sammenlignet med "pappburgere" man får i pakker med burgerbrød fra frysedisken. Foto: PER ERVLAND


Grill Rema 1000, Nordfjord, King size Grillburger

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: To

Vekt pr burger: 180 gram
Kjøttandel: 95 prosent
Fettinnhold: 18 prosent
Pris: 54,90 kroner på Rema 1000

Testens beste burgere gjorde et godt inntrykk allerede før vi fikk smakt på dem. De ser appetittvekkende ut, og smuldrer nesten - men ikke helt.

- Det er sånn en burger skal se ut! utbryter Dyvik Husby.

- De har en fin konsistens. Det er litt trevler, men det funker, det gir god tyggemotstand og en fin konsistens, sier Spilling Johansen.

Skal vi trekke for noe, kunne den vært krydret litt mer, men som begge ekspertene våre påpeker er dette en burger som gir rom for godt tilbehør.

- Denne kan du fint hore opp litt selv, det skal ikke så mye til før du har den perfekte burgeren her, sier Dyvik Husby.

Terningkast: Seks

Coop classic burgere

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: To

Vekt pr burger: 140 gram
Kjøttandel: 88 prosent
Fettinnhold: 15 prosent
Pris: 49,90 kroner på Coop

- Dette er en fin tykkelse, sier Spilling Johanssen.

Panelet er enige om at burgeren ser bra ut, og at den har en helt grei konsistens.

- Denne er nesten der, sier Dyvik Husby, men peker på at den er litt kornete, og bærer preg av å være industrielt produsert. - Hadde de hatt litt grovere skjær i kvernen, ville den vært perfekt.

Terningkast: Fem

Tinas sommer, hamburger av storfe

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: To

Vekt pr burger: 130 gram
Kjøttandel: 94 prosent
Fettinnhold: 15 prosent
Pris: 37,90 kroner på Kiwi

Da denne burgeren kommer på bordet, nikker ekspertene våre forventningsfullt, og peker på litt kjøttsaft som har sivet ut av burgeren. De skulle likevel ønske den så hakket mer appetittvekkende ut på tallerkenen. Det viser seg også at det som var av saftighet i burgeren ligger igjen på tallerkenen.

- Den er for kompakt i konsistensen, ser litt ut som MUK, sier Dyvik Husby. Burgeren gir ham assosiasjoner til en «klassisk norsk gatekjøkkenburger».

Spilling Johanssen peker på at den har en fin kjøttsmak, selv om den ikke er helt oppe på nivå med de to beste.

Terningkast: Fire

Meny Angusburger

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: Kjøpes i løsvekt i ferskvaredisken

Vekt pr burger: 130 gram
Kjøttandel: 93,6 prosent
Fettinnhold: 21,7 prosent
Pris: 19,90 per stk

Denne burgeren så lovende ut på tallerkenen. Perfekt stekeskorpe, og tykkelsen gir rom for både god stekeskorpe på utsiden, samtidig som den kan være rød eller rosa, alt ettersom hva du foretrekker, på innsiden. Dessverre forsvinner det gode inntrykket når vi smaker på den.

- Har den ligget i saltlake? undrer Dyvik Husby, før han peker på konsistensen. - Den er trådete, her er vi på grensen til MUK.

Burgeren skal imidlertid ikke inneholde MUK, kun renskåret, grovhakket kjøtt fra forpartiet på Angus-kuer.

Spilling Johanssen synes tykkelse og fasong er fin, men ellers er den ganske trist. Her er det mye trevler og sener, og lite smak. - I min verden er denne perfekt grillet, men det redder den ikke. Her har de økonomisert på kjøttet. Det minner mest om en karbonadekake.

Terningkast: Tre

Sliders Original, Rema 1000

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: Seks

Vekt pr burger: 60 gram
Kjøttandel: Står ikke
Fettinnhold: 17 prosent fett
Pris: 69,90 kroner på Rema 1000

Tanken bak sliders er egentlig god: Det er små burgere, som enten kan spises som ventepølser, eller som gir mennesker med beslutningsvegring mulighet til å prøve flere ulike typer tilbehør til burgeren i én og samme bordsetting.

Dessverre skuffet slidersene fra Rema. De imponerte ikke på noen områder. Kjøttkakene så tørre, blasse og kompakte ut, og det gjenspeilet seg i smaken:

- Det ser ut som en industrilaget frikadell, og smaker som en tørr, litt mislykket frikadell, sier Dyvik Husby.

For fint malt kjøtt, rett og slett en kjedelig burger, istemte Spilling Johansen.

Når det i tillegg var relativt smakløst, var dommen enstemmig. Disse bør du styre unna.

Terningkast: To

Gilde Grill Beef burger

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: To

Vekt pr burger: 113,5 gram
Kjøttandel: 94 prosent storfekjøtt
Fettinnhold: 18 prosent
Pris: 46,90 kroner på Joker

Forventningene var ikke høye til denne burgeren. Til tross for nesten ufortjente fine spor av grillen så den trist og grå ut, flat som en pannekake, og minnet egentlig mest om en krysning av karbis og en kjedeburger. Den smakte omtrent slik også:

- Dette er som en bursdagsburger, sånne man får frosne, i samme boks som brød, sier Dyvik Husby.

Greit, om du har lyst på karbis, men styr unna om du har lyst på en hamburger.

Terningkast: To

Alle liker grill, Matmestern, Hamburger

 Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
image: Hamburgere

Antall: To

Vekt pr burger: 120 gram
Kjøttandel: 94 prosent kjøtt
Fettinnhold: 14 prosent
Pris: 34,90 kroner på Rimi

Starten på denne burgeren var ikke bra. Panelet synes den ser ut som en hakkebøf, og har lyst til å finne frem sylteagurker, sprøstekt løk og remulade. Ikke dumt om det er en ordentlig hakkebøf, men helt feil assosiasjoner til en burger. Det blir verre.

Knekk! Da Husby Dyvik tar en bit av burgeren, høres et høyt og tydelig knekk. Heldigvis gikk det bra med tennene, men det var bare flaks. Knekket skyldes en liten beinbit som har forvillet seg inn i burgeren.

- Bein? MUK, altså, sier Spilling Johansen tørt.

- Ja, dette var en dårlig MUK-karbonade. Ikke er den krydret ordentlig heller, dette smaker mer som en karbonade, sier Dyvik Husby.

Terningkast: Én

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!