Halogenpærer er større strømsluk enn du tror

Produsentene lover langt større besparelser enn de kan holde, viser fersk dansk test.

Den reelle besparelsen er langt mindre enn det produsentene lover.  Foto: Kristin Sørdal
Den reelle besparelsen er langt mindre enn det produsentene lover. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter utfasingen av glødelampene de siste årene, kniver produsentene og teknologiene om å erobre belysningstronen. LED- og CFC-pærene lover størst besparelser, men de aller fleste av disse gir et blålig lys som for mange oppfattes som kaldt og goldt.

Halogenpærene er populære fordi de gir et lys med en fargetemperatur tilnærmet lik de pensjonerte glødepærene. Og i tillegg lover de å være 20-30 prosent mer effektive. Dette stemmer imidlertid ikke, melder den danske nettavisen fpn.dk.

Les også: Ikea-pære best i test

En fersk dansk test, utført på vegne av Go'Energi (tilsvarer Enova i Danmark) viser at halogenpærene ikke er særlig mer effektive enn glødepærene. Testens taper er kun knappe åtte prosent mer effektiv, mens gode sparepærer eller LED-pærer kan vise til er opptil 4-5 ganger bedre resultater. Da sier det seg selv at besparelsene blir minimale med halogenpærer.

Den ferske testen bekrefter tidligere svenske testresultater som viser at de ulike sparepærene avgir langt mindre lys enn de lover. For eksempel kan en 11W sparepære ikke erstatte en 60W glødepære, uansett hvordan man vrir og vender på det. Denne testen så imidlertid ikke bare på halogenpærene, men også CFC og LED-pærer.

Les mer: Svensk ekspert hevder produsentene lyver på emballasjen

Avvik: 40 prosent

Testen ble gjennomført på det danske laboratoriet Delta. De testet ni halogenpærer, og 20 eksemplarer av hver modell. Vi har imidlertid kun tatt med resultater fra merker som vi fant på markedet i Norge. Etter en time i bruk målte de lysstrøm (lumen) og effektforbruket (watt). I tillegg lot de pærene stå på i 2.000 timer, og noterte både når den første pæren av de ulike merkene slukket, og hvor mange som fortsatt lyste etter 2.000 timer.

Test av halogenpærer
ProdusentMerkeBedre energieffekt, ifølge produsentMålt bedre energieffektAvvik (Prosent lavere enn lovet)
PhilipsEco 28W E2725%12%52 %
General Electric28/30W E14 Halokerte25%19%43%
IkeaHalogen 28W E1425%18%28%
Sylvania28W E2725%8%68%
General Electic42/45W E27 HaloStandard31%17%46%
IkeaHalogen 42W E2731%28%10%
Osram42W E27 classic31%24%23%
Kilde: fpn.dk/Go Energi Se alle testresultatene her


Som du kan se av tabellen, er det Sylvanias halogenpære som kommer med den drøyeste påstanden: De lover 25 prosent bedre energieffektivitet, men leverer kun åtte. Dette er et avvik på 68 prosent. Størst besparelse og minst avvik i forhold til lovnad, gir Ikeas 43W-pære. Den lover 31 prosent bedre energieffekt, og gir 28 prosent. Det er imidlertid fortsatt et avvik på 10 prosent. I snitt er dette et avvik på nærmere 40 prosent.

Ingen besto levetidstesten

Alle pærene som ble testet lover en levetid på 2.000 timer. Dette var det ingen av merkene som kan holde. Osrams pærer kom best ut. Det tok lengst tid før første pære gikk (1.400 timer) og høyest antall pærer som overlevde 2.000 timer (15 stk). I motsatt ende av skalaen finner vi General Electrics. 28/30W-pæren skåret dårlig på holdbarhet, den første slukket etter kun 500 timer; mens 42/45W-pærene var jevnt dårlige. Kun to lyste fortsatt etter de 2.000 timene.