Halogenpærer er ikke energieffektive

Dette viser en stor dansk test av sparepærer.

Halogenpærer bidrar ikke til å kutte strømregningen, viser dansk undersøkelse.  Foto: Osram
Halogenpærer bidrar ikke til å kutte strømregningen, viser dansk undersøkelse. Foto: Osram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glødelampene er på vei ut fra det europeiske markedet, og selv om de ennå ikke er forbudt i Norge, er norsk handel så nært knyttet opp mot EU-landene at det i praksis snart er slutt for glødelampen her hjemme også.

Dette har ført til en rekke nye erstatningsprodukter på markedet, med særlig fokus på alternativer som bruker mindre strøm. De viktigste produktgruppene er sparepærer, LED-pærer og halogenpærer.

Halogensparepærenes inntok på markedet som midlertidig erstatning for glødepæren er imidlertid ingen ting å rope hurra for. Flere av dem trekker like mye strøm som de gamle glødelampene, viser en test av det danske forbrukermagasinet Tænk, som konkluderer: De halogenpærene som er på markedet i dag, fungerer ikke som sparepærer.

Lysstyrken er heller ikke noe å skryte av. Ni av de 11 halogenpærene som ble testet lyser kun 10,2-14,7 lumen per watt. Ordinære glødelamper ligger på 10-12 lumen per watt.

Les hele testen her. (Ekstern lenk)

To hederlige unntak


Ingen regel uten unntak. Halogenpæren Philips EcoClassic 50 Dimmable 20 W leverer 17,7 lumen per watt, og 30-wattsvarianten av den samme pæren gir 18,9 watt. Dette fordi disse lyspærene har innebygde transformere.

De lover imidlertid å tilsvare 40 W og 60 W, men i realiteten ligger de langt bak. Og effektiviteten er langt dårligere enn ordinære sparepærer.

Sparepærene lover mer lys enn de leverer: - Det er ikke villedende markedsføring, det er direkte løgn, sier ekspert

Overforbrukspærer

Aller dårligst kommer halogenpærene Frost Light Krystal fra den danske billigkjeden Netto ut. De leverer skrøpelige 10,2 lumen per watt. I tillegg viser testen at disse pærene har en gjennomsnittlig levetid på 247 timer, drøye 10 prosent av de 2.000 timene en halogenpære kan vare.

- Hvis det fantes en kategori for overforbrukspærer, ville de snarer høre til her, konkluderer forbrukermagasinet.

Ingen av halogenpærene når opp til maksimal levetid. Tre av de 11 lander på rundt 1.300 timer, mens de to beste varer omtrent 1.970 timer.

Akkurat som mange sparepærer, sliter halogenpærene også med at de mister lysstyrke i løpet av levetiden. Også her er det en Frost Light-pære som skiller seg negativt ut. Pæren som skal tilsvare en 40W-pære mister hele 32 prosent av lysstyrken i løpet av sin korte levetid.

Flimrer sparepæren når du dimmer? Nødløsningen er nær

Ikke bare sorgen

Det er imidlertid ikke bare negative sider ved halogenpærer. I motsetning til mange av sparepærene skårer de høyt på Ra-indeksen, noe som vil si at de har en langt bedre fargegjengivelse enn sparepærene. De klarer seg også bra utendørs, noe man ikke kan si at sparepærene gjør.

Les mer: Sparepærer fusker i kaldt vær