Gunstig lån og støtte til oppussing?

Gjør du huset energivennlig, kan du få både gunstig rente og pengestøtte.

Velger du å pusse opp til en energivennlig bolig, kan du få både superrente og pengestøtte. Foto: colourbox.com
Velger du å pusse opp til en energivennlig bolig, kan du få både superrente og pengestøtte. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til det mange tror, er det slett ikke bare de som er økonomisk vanskeligstilte som kan søke om lån hos Husbanken.

Slik DinSide har skrevet om tidligere, kan de som velger å bygge energivennlige hus også få et såkalt grunnlån i Husbanken, som har en svært gunstig rente.

Også de som planlegger en større rehabilitering av huset kan få et slikt grunnlån - i tillegg til pengestøtte fra Enova.

>> Sjekk om du har fått penger inn på konto

Rekordlav fastrente

Ifølge Husbankens nettsider kan de som skal oppgradere boligen sin søke om det såkalte grunnlånet, dersom man oppfyller kravene til universell utforming, energi og miljø.

Dette kan eksempelvis være å oppgradere boligen til å bli lavenergihus eller passivhus.

Ikke helt som andre boliger: Se passivhuset bli bygget

Får man grunnlån gjennom Husbanken, kan man sikre seg en fastrente på rekordlave 2,960 om man binder lånet i 20 år. Til sammenligning er effektiv rente i DNB 4,75 prosent om man velger fastrente og binder boliglånet i ti år.

Les også: Ikke alle bør velge fastrente

Skal du uansett gjøre større endringer, er det absolutt verdt å vurdere om dette er et alternativ, ettersom en så gunstig rente utgjør mange kroner spart i rene rentekostnader. Og gjør du endringer som påvirker energiforbruket, vil en ekstra bivirkning bli lavere strømutgifter også.

Her kan du lese mer om hvilke krav Husbanken stiller til deg som lånetaker, og til boligen.

I tillegg kan man søke om støtte fra Enova for rehabilitering av boliger som oppfyller deres energikrav. Og her er det snakk om penger du ikke må betale tilbake.

Derfor sponser kommunen ny peis

700 kroner per kvadrat

Enova, som gir støtte til en rekke boligtiltak, gir nemlig også pengestøtte til rehabilitering av eksisterende bolig. Deres krav er at du oppgraderer til passivhus eller lavenergibolig.

Støtten de gir utgjør 700 kroner per kvadratmeter ved rehabilitering til passivhus, og 600 kroner per kvadratmeter ved rehabilitering til lavenergibolig.

Husk at du må søke om støtte før du begynner arbeidet med å rehabilitere boligen.

Derfor dugger de nye vinduene mer

Norske Boligbyggelag (NBBL) savner ifølge Teknisk Ukeblad samordning av støttemulighetene, og foreslår en ny tilskuddsordning. De mener Husbanken må få ansvaret fremfor Enova.