Klarer strikken å gi godt nok feste? Foto: Brynjulf Blix
Klarer strikken å gi godt nok feste? Foto: Brynjulf BlixVis mer

Gummistrikk får skruen ut?

En kollega tipset om gummistrikk-trikset

Vi har tidligere skrevet om hvordan man får ut brukne skruer eller skruer med ødelagte spor, ved hjelp av forskjellig spesialutstyr. Artikkelen finner du her.

Men så fikk vi et tips av en kollega som hadde lest på nettet at man kunne bruke en bred gummistrikk for å få ut ødelagte skruer. Trikset går ut på å legge strikken over skruen, og presse skrutrekkeren mot strikken og ned i det ødelagte skruesporet.

Vi stakk ned i jernvarehandelen og kjøpte en pakke med gummistrikker, av den typen som brukes som pakning mellom lokk og glass på Norgesglass, en gammel klassiker som har vært i bruk helt fra 1908.

Strikker for Norgesglass Foto: Brynjulf Blix
Strikker for Norgesglass Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Denne strikken er både solid og seig, og revner ikke med det samme.

Skruen hadde vi skrudd helt inn med Bosch sin lille proffe skrumaskin, og denne skulle også brukes til å få ut skruen igjen.

Skruesporet (Pozidriv) hadde vi mishandlet med en bits av feil type (Philips) og dimensjon, slik at vi ikke fikk tak verken med håndverktøy eller elektrisk maskin.

Skrue med ødelagt spor Foto: Brynjulf Blix
Skrue med ødelagt spor Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Deretter var det bare å legg an strikk og skrumaskin, og se hvordan det gikk.

Det ser du i videoen under:


Å si at det gikk som smurt er å ta i. Vi vil heller si at det gikk så vidt. Men kjernen i idéen, at det hjelper å fylle sporet med et elastisk og komprimerbart materiale for å få bedre feste, det stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi fikk altså skruen såpass ut igjen at det var mulig å få tak i den med tang, og det var jo etter planen.

Men at denne metoden vil fungere uansett er vi skeptiske til, men det koster lite å prøve, hvis du har noen lignende strikker liggende.