Gummigulv

Nei, vi snakker ikke om trampoline. Gummigulv har mange gode egenskaper.

Gummigulv på kjøkkenet er lettstelt og praktisk Foto: Teppeabo
Gummigulv på kjøkkenet er lettstelt og praktisk Foto: Teppeabo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gummigulv høres rart ut for mange, men det er faktisk ganske vanlig i mange offentlige miljøer. Vanligvis har gummigulvet mange lave, runde knotter på størrelse med mynter, og de fleste er sorte og blanke. Men de finnes i flere farger og med andre mønstre, og kan også brukes i private hjem.

Gummigulvets egenskaper

Et gulvbelegg skal være behagelig å gå på, det skal være lett å gjøre rent og det skal dempe både trinnlyd og lyd i rommet. I tillegg skal det ha et visuelt uttrykk som eierne og brukerne liker, dermed må man ikke nødvendigvis kalle det "pent". Hvis noen synes det er tøft, og foretrekker tøft framfor pent, så er det ingenting å si på det. Og noen vil sikkert også kalle det pent.

Gummigulv kommer ikke bare med knotter. Foto: Teppeabo
Gummigulv kommer ikke bare med knotter. Foto: Teppeabo Vis mer


Gummibelegg har alle de gode egenskapene man ønsker av et gulvbelegg. Det er godt å gå på, det er lett å gjøre rent og vedlikeholde, og det er lydisolerende både for trinnlyd og lyd i rommet.

Gummigulv tåler selv de mest dramatiske stilletthæler uten problemer. Foto: Brynjulf Blix
Gummigulv tåler selv de mest dramatiske stilletthæler uten problemer. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Utseendet er nok det som er mest omdiskutert, det har et spesielt visuelt uttrykk som man forbinder med offentlige miljøer, verksteder og andre steder man ikke akkurat regner som hjemmekoselige. Men noen foretrekker noe annet enn det som er "pent" og "koselig".

Les også: Den store gulvguiden

Legging

Gummibelegg kommer på store ruller eller som kvadratiske fliser, typisk på 50 x 50 cm. For boligrom er det fliser som gjelder, håndtering av ruller i store offentlige miljøer krever en del mer av dem som skal legge belegget og utstyret.

Gummigulv lagt som fliser Foto: Brynjulf Blix
Gummigulv lagt som fliser Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Belegget limes med samme limtype som brukes på lignende belegg, det finnes mange alternativer fra mange leverandører. Limet legges ut og fordeles med tannsparkel før flisene plasseres og presses ned.

Det er viktig at fugene mellom flisene tettes, ved hjelp av bonevoks eller polish. Dette er også en del av vedlikeholdet.

Les også: Slik legger du gulv

Vedlikehold

Gummigulv kommer i flere varianter og kvaliteter. Normalt har belegget små porer og må vokses før bruk etter at produksjonsfilmen er fjernet. Andre varianter er ferdig behandlet til bruk og kan bare legges.

Etter noen års bruk kan det også være fordelaktig med ny voksing, avhengig av slitasje.

Gummigulv rengjøres vanligvis med støvsuger og tørrmopp, alternativt med pH-nøytralt vaskemiddel. Sterke stoffer som klor og løsemidler vil som regel skade belegget.

Man skal også unngå at vannsøl blir liggende. Det kan trekke seg inn i gummien og lage forandringer i fargen. Jevnlig vedlikehold med polish og voks reduserer faren for dette.

Varmekabler?

Gummigulv tåler varmekabler eller vannbåren varme på linje med de fleste andre gulvbelegg, med den vanlige begrensningen på 27 grader på overflaten.

Hvilke rom egner seg best?

Det er først og fremst rom med mye trafikk og slitasje som egner seg best for gummibelegg. Da snakker vi om gang, kjøkken og barneværelser.

Gummigulv kommer også i frekke farger. Foto: Gulvdeal
Gummigulv kommer også i frekke farger. Foto: Gulvdeal Vis mer


Til stuegulvet blir det kanskje noe spesielt, og det samme vil de fleste si om soverom. Men i kjellerboder, hobbyverksted, treningsrom og andre rom med aktiviteter er gummi absolutt et interessant alternativ.

Gummigulv fås hos de fleste store tilbydere av gulvbelegg, og prisen ligger mellom 300 - 600 kroner per kvadratmeter.

Interessert i andre typer belegg? Sjekk gulvguiden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!