Du kan få stltte til Foto: Colourbox
Du kan få stltte til Foto: ColourboxVis mer

Gulvvarme-ABC

Lurer du på gulvvarme? Da kan du begynne her.

For oppvarming av oppholdsrom er det gulvvarme som er det beste alternativet. Det samsvarer med hvordan vi opplever behovet for varme, og de fleste av oss opplever at å ha det varmt på føttene er avgjørende. Varm luft stiger og man får en naturlig sirkulasjon av varmen. Selv om luften i hodehøyde er noe svalere gjør det ingen ting.

Men hva slags gulvvarme skal man velge? Det finnes mange løsninger å velge mellom.

Underlag, romtype og energikilde

Utgangspunktet gir i mange tilfeller løsningen. Skal du ha gulvvarme i et bad eller annet våtrom må du støpe inn varmekablene. Skal du ha et komfortabelt gulv i en kjellerstue har du andre alternativer, og skal du ha varme i et oppholdsrom i annen etasje har du andre hensyn å ta.

Et baderomsgulv vil de fleste ha en god del varmere enn et oppholdsrom. Samtidig er det kritisk med en vanntett løsning i henhold til våtromsnormen. Derfor velger de aller fleste fornuftig, og overlater denne jobben til profesjonelle.

De fleste velger direkte elektrisk oppvarming, men vannbåren varme er et alternativ der man ønsker å være uavhengig av leverandør og ha muligheten til å bruke forskjellige energikilder. Dette krever en totalløsning og er mest aktuelt ved nybygg eller total ombygging/oppussing.

Ingen isolasjon?

Det stedet de fleste i dag velger gulvvarme er i rom i kjeller eller sokkeletasje. Skal du innrede kjelleren til utleie eller til eget daglig bruk trenger du en god varmeløsning.

Utgangspunktet er viktig. Hva slags gulv og ikke minst hva slags isolasjon det er - eller ikke er - i gulvet er avgjørende for hva du skal velge av løsning.

Før i tiden støpte man gulv på pukk uten isolasjon eller fuktsperrer. Legger du gulvvarme rett på et slikt gulv forsvinner mye av varmen nedover og du fyrer ikke for kråka, men for meitemarken og vennene dens. Det kan fort gi 30% sløsing noe du merker på strømregningen.

Derfor må du først legge isolasjon, noe som kan bygge en del i høyden avhengig av hva slags materialer du velger. Med isolasjonsplater og ny påstøp med varmekabler kan det komme opp i mange centimeter og skape problemer med eksisterende døråpninger.

Hvis du har god høyde og skal montere nye dører uansett, kan ny påstøp være en god løsning og kanskje den rimeligste. Montering av varmekabler og tilkobling må gjøres av fagfolk, det samme gjelder støping av gulv. Ellers risikerer du skader på varmekabelen og luftlommer rundt kabelen inne i betongen. Dette kan gi kabelbrudd og du må få jobben gjort på nytt.

Det finnes mange løsninger for varmekabler, de kommer på rull og må monteres på armeringsmatte eller kylingnett, eller ferdig montert på en matte som kan rulles ut på passende underlag. Noen av disse mattene er ganske elastiske for å kunne tilpasses rom og varmebehov. Noen løsninger er også svært tynne og bygger lite i høyden.

Men det finnes også alternative løsninger, hvor du ikke trenger å isolere og støpe på nytt.

Underlag med isolasjon og reflektor

Flere produsenter har utviklet løsninger som baserer seg på nye typer underlag. Disse er isolerende og har i tillegg et varmereflekterende lag under selve varmeelementet.

Gulvvarme-ABC


Produktet består av underlag som består av trinnlydsplater som har fått spesialbehandling. De har spor til varmekabler og et belegg av aluminiumsfolie. Du setter platene sammen med sporene i ønsket retning, og i hver ende brukes plater med sløyfer hvor kablene gjør en sving og går tilbake til neste spor.

Spesielle kabler brukes, det er snakk om to-ledere med retur i samme kabel. Du slipper dermed å la kabelen komme tilbake til utgangspunktet for tilkobling. Det eneste du må passe på er at kabelen har passe lengde i forhold til rommet.

Gulvvarme-ABC


Andre løsninger bruker forskjellige varianter av folie, hvor hele varmeelementet ligger inne i en plastduk. Denne er delt inn i soner, og klippes til ønsket lengde. Tilkobling skjer med spesielle plugger og kontakter, som må monteres med spesialverktøy.

Som underlag for folien brukes et isolerende underlag med et varmereflekterende belegg. Dette kan være forbausende tynt, slik at hele varmeløsningen ikke bygger mer enn noen få millimeter.

Hva med gulvbelegget?

Det er ikke alle gulvbelegg som egner seg for gulvvarme. Tette belegg som vinyl og tepper kan ikke brukes. Fliser kan absolutt brukes, men også tre og beslektede løsninger som parkett/laminat.

Det som er viktig hvis man velger tre eller parkett/laminat er at man må sørge for at gulvet ikke tørker ut. Derfor må temperaturen i gulvet begrenses til under 27 grader.

I dag brukes alltid termostat, så det er ingen tekniske problemer i forbindelse med dette.

Men man må også ta hensyn til hvilke materialer som er i parketten, fordi noen tresorter beveger seg mer enn andre ved varierende temperatur og fuktighet. Et eksempel på dette er kanadisk lønn, mens nordiske tresorter som bjerk er mindre utsatt.

Skal man ha varme i hele gulvet?

Spesielt med gulvbelegg av trematerialer er det viktig at det er åpent over gulvflaten. Dekkes den til med store tepper vil temperaturen stige og du risikerer å ødelegge gulvbelegget. Hvis følerne for termostaten ligger i det tildekkede området vil du i stedet få redusert oppvarming på de åpne flatene.

Andre møbler som saccosekker og sofaer med liten åpning og lite rom under vil også komme i konflikt med gulvvarmen. Det samme gjelder benker og skap og lettvegger.

Skal man innrede kjøkken eller arbeidsrom må man ta spesielt hensyn til den planlagte innredningen allerede før man legger gulvvarme. Har man møbler og annen innredning med gode åpninger under er dette ikke påkrevet.

Gode eller dårlige erfaringer? Ja takk!

Det finnes mange alternativer og leserne har mange erfaringer på godt og ondt. Del dem med oss og andre lesere i debatten under.