Renovasjonsetaten i Oslo åpner for guidet omvisning til avfallssorteringen. Foto: Per Ervland
Renovasjonsetaten i Oslo åpner for guidet omvisning til avfallssorteringen. Foto: Per ErvlandVis mer

Guidet tur til søppelanlegget

Renovasjonsetaten i Oslo åpner dørene for guidede turer på avfallssorteringsanleggene.

Lei museumsbesøk og søndagsturer i det fri?

Nå tilbyr Renovasjonsetaten i Oslo en litt anderledes sightseeing-tur. Nå åpner de nemlig dørene til to av avfallssorteringsanleggene i Oslo for allmenheten.

Nå skal alle som ønsker det, få komme og se hvordan søppelsorteringen foregår. De guidede turene går til bestemte dager på verdens største og nest største optiske sorteringsanlegg på Haraldrud og Klemetsrud.

Joda, du kan pakke søppel i grønne poser

Positive tilbakemeldinger

Første visningshelg har allerede vært, og det er planlagt flere i ukene fremover. Dersom du er interessert, kan du sjekke ut mer detaljer om når og hvor her, på nettsidene til renovasjonsetaten i Oslo. Der må du også melde deg på. De har tidligere tilbudt dette som en mulighet til skoleklasser og liknende, men nå åpnes altså dørene også for Hvermannsen.

– Vi vet at Oslos befolkning har veldig stor tillit til at avfallet som kildesorteres blir gjenvunnet. De aller fleste kjenner til at hele Oslo kan kildesortere matavfall i grønn pose og plastemballasje i blå pose og at alle posene legges i samme avfallsbeholder ute. Ikke alle vet hva som skjer med det kildesorterte avfallet etterpå. Mange er nysgjerrige på hvordan de optiske sorteringsrobotene fungerer og ønsker å lære mer om kildesortering. Derfor har vi åpnet dørene for alle som ønsker å følge avfallets reise, forteller informasjonskonsulent Linda Thorsteinsen i renovasjonsetaten i Oslo kommune til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at de har fått veldig positive tilbakemeldinger fra første visning.

– Tilbakemeldingene var veldig positive. 2. mai har vi to nye omvisninger, og den ene er allerede fulltegnet, forteller Thorsteinsen.

Renovasjonsetaten vil fortsette med tilbudet i en eller annen form så lenge de opplever at det er interesse for tilbudet.

Kan sortere 67 tonn søppel per time

– Det er verdens største optiske sorteringsanlegg, med tre linjer, forteller Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver ved Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune. Han viste DinSide rundt på anlegget i oktober 2012. Foto: Per Ervland
– Det er verdens største optiske sorteringsanlegg, med tre linjer, forteller Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver ved Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune. Han viste DinSide rundt på anlegget i oktober 2012. Foto: Per Ervland Vis mer


Orker ikke lukten?

Det er et søppelsorteringsanlegg, med medfølgende odører. Dersom du er nysgjerrig på det som skjer, men ikke helt orker å hanskes med luktene, kan vi hjelpe deg. DinSide gir deg en videoguide til hele kretsløpet. Her kan du se nøyaktig hvordan robotene fungerer: