Guide til utekjøkkenet

Det lyse sommerhalvåret flytter vi så mye som mulig av hverdagen utendørs.

Publisert
Sist oppdatert

- Du kommer langt med en grov trefjøl og en god kniv, sier Beathe Slipher, en av forfatterne bak Utekjøkkenboka til DinSide.no.

Det er omtrent slik undertegnede minnes barndommens middagslaging om sommeren på det provisoriske utekjøkkenet.

En gryte med lunkent vann og poteter, som ble skrubbet i solen på trammen ned mot uteplassen. Et skjærebrett og en kniv til å kutte salat.

På alle soldager var det intens samlebåndsarbeid på muren rundt terrassen. En skylte, en kuttet, en blandet salat. Og far sto i et hjørne og strevde med å få fyr på grillen. Idyll!

Et utekjøkken kan rigges til overalt. Her har Opplysningskontoret for Kjøtt rigget til et provisorisk kjøkken på Havnelagerets takterrasse, hovedsaklig bestående av noen griller, noen bord, en fjøl og en kniv... <i>Illustrasjonsfoto: Per Ervland</i> Foto: Per Ervland
Et utekjøkken kan rigges til overalt. Her har Opplysningskontoret for Kjøtt rigget til et provisorisk kjøkken på Havnelagerets takterrasse, hovedsaklig bestående av noen griller, noen bord, en fjøl og en kniv... Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Men så var det denne løpingen. Ut og inn. Det heter seg at man trenger så lite. Men uansett hvor godt en forbereder seg og bærer ting ut på terrassen - grillpensler, og pinsetter, salatboller og hvitløkspresser. Rivjern til agurken og glass til prøvesmaking av hvitvinen.

Det hadde vært greit å ha alt på ett sted! Og på varme soldager er dette stedet definitivt utendørs. De siste ukene har derfor blitt brukt til studier av de mange mulighetene som finnes på markedet, og vi deler selvfølgelig de beste og smarteste tipsene og triksene med våre lesere.

Ferdiglaget: For dem som ikke vil gjøre det selv

Dette må du tenke på:

Hvor mye du vil gjøre ut av utekjøkkenet ditt, kommer an på flere faktorer - ikke minst plassen som er til rådighet. Her er noe av det du bør tenke på når du planlegger:

 • Hva ønsker du å gjøre på kjøkkenet?


  Vil du kun forberede maten, kan det holde med litt rennende vann og en fjøl. Vil du også tilberede den - steke og koke? Og hva med å vaske? Og vaske opp? Trenger du varmt vann, eller holder det med kaldt?

  Hvor du skal få vannet fra - og hvor det skal renne - er viktig å få på plass tidlig i planleggingsprosessen.

  Tenk også på at de ulike funksjonene er så smart plassert i forhold til hverandre som mulig. Den hellige kjøkkentreenigheten, vann, varme og kulde (vask, ovn og kjøleskap) bør være så nær som mulig til arbeidsplassen - benkeplaten der maten skal tilberedes.

  - Glem heller ikke å ha rikelig med frastillingsplass, sier Slipher. Er det vanskelig å få plass til det om du bygger, kan små serveringsbord på hjul gjøre nytten, tipser hun.

  Tenk også gjerne flerbruk. Frastillingsplassen må gjerne være bordet dere senere skal spise på - eller en benk noen skal sitte på. Det viktige er plasseringen: Nærhet til der du skal arbeide.

  Familien Eskelund i Horten er samlet rundt det ferdige utekjøkkenet. <i>Foto: Sundance</i>
  Familien Eskelund i Horten er samlet rundt det ferdige utekjøkkenet. Foto: Sundance Vis mer


 • Hvor mange skal bruke kjøkkenet?


  Er du vanligvis ensom på kjøkkenet og ønsker selskap, kan det være greit å lage en liten kjøkkenøy som vender mot uterommet, slik at du slipper å stå med ryggen til.

  Er dere flere som sloss om å stå over grytene - sørg for rikelig med både benke- og gulvplass, slik at alle får arbeidsrom.

 • Energikilder


  Pass på å gjøre plass til de ulike energikildene. Ønsker du å bygge inn en gassgrill, må du sørge for plass til gassbeholder. Vil du ha et kjøleskap eller varmeovn som krever elektrisitet - prøv å plassere det som krever strøm så tett opptil huset, eller strømforsyningspunkter som mulig.

  NB! Har du stramt budsjett, er det ikke her du skal spare på kronene. Sørg for at alt elektrisk utstyr er ment for utendørs bruk. Og bruk godkjent elektriker til el-installasjoner.

 • Klima, vær, rusk og natur

  Ikke alle har hytte - eller hus - på solrike Sørlandet. Det norske været tar ikke hensyn til om du akkurat har fått bygget et delikat utekjøkken.

  - Tenk på at Norge er et land med mye vær, sier Slipher til DinSide. - Og regn faller ikke rett ned. Dersom du bygger eller kjøper - velg robuste materialer, er hennes aller viktigste råd.

  - Glem heller ikke at alt som blir stående ute blir ruskete, så sørg for at så mye som mulig kan lukkes inne.

  - Tenk på at Norge er et land med mye vær, bruk robuste materialer, er Beathe Sliphers råd. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
  - Tenk på at Norge er et land med mye vær, bruk robuste materialer, er Beathe Sliphers råd. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Tenk smart. Pass på at alle skapdører, skuffer, kasser eller oppbevaringsbokser kan lukkes. At alle esker har lokk. Det ser kanskje romantisk ut på en soldag, med flettete kurver til bestikket. Det er ikke fullt så romantisk å finne druknede edderkopper mellom teskjeene etter et par dagers fravær.

  Noen velger å bygge utekjøkkenet inn i (eller ut fra) et skap eller en redskapsbod. Slå opp døren, og kjøkkenet er klart. Det er også fort gjort å pakke det sammen, når hus eller hytte skal forlates.

 • Lys og skygge

  Når du planlegger hvor kjøkkenet skal være, tenk igjennom om du ønsker å plassere kjøkkenet i solen - eller i skyggen.

  Når tror du at du vil bruke kjøkkenet mest? Spiser dere helst frokosten ute, eller er det kanskje om ettermiddagen du står over grytene? Østvendte kjøkken gir morgensol, mens vestvendt er fint for ettermiddag, og kveldssol. Er utekjøkkenet sydvendt, vil dette gi mest sol.

  Tips: Selv om det kan bli varmt i solen, er det mye enklere å lage skygge enn lys. Blir det for varmt i solen kan du sette opp en parasoll.

 • Lys og varme

  Ønsker du å bruke kjøkkenet hele kvelden vil du kanskje trenge noen ekstra lyskilder. Det kan også lønne seg å investere i en terrassevarmer.

 • Materialvalg og vedlikehold


  I tillegg til at materialene bør tåle litt vær og vind, kan det også være greit å tenke på vedlikehold. Malte eller beisete flater krever mer arbeid enn for eksempel stein eller mur. Det kan være greit å ikke gi seg selv enda mer vedlikeholdsarbeid.

 • Jukse litt?

  Gode tips til planlegging - og deg som vil gjøre det selv finner du i <i>Utekjøkkenboka</i> av Beathe Slipher, Ole H. Krokstrand og Jan Lund. Boken er gitt ut på Boksenteret forlag og koster 328 kroner.<br />
  Gode tips til planlegging - og deg som vil gjøre det selv finner du i Utekjøkkenboka av Beathe Slipher, Ole H. Krokstrand og Jan Lund. Boken er gitt ut på Boksenteret forlag og koster 328 kroner.
  Vis mer


  Der noen er hendige og gjerne bruker fritid og ferie på å lage sitt eget utekjøkken, er det andre som får utslett når det blir snakk om Gjør-det-selv. For disse finnes det fiks ferdige løsninger på markedet.

  Fiks ferdig: Store bilder av utekjøkkenmodulene

  I år lanserer Sundance ferdige utekjøkkenmoduler på det norske markedet. Modulene er laget av betong bekledt med såkalt stone veneer, og skal tåle norsk ruskevær.

  Interessen har, ifølge pressetalsmann Jon P Mørk, vært formidabel, trass i en ganske stiv pris: Modulene koster fra 40.000 til 100.000 kroner.

  - Vi har mange ferdige moduler, men det kan også spesialtilpasses etter kundenes ønsker, sier Mørk til DinSide.

  Mørk mener det sosiale er viktig når folk vurderer "å bytte bort en grill i et hjørne med et utekjøkken".

  - Dette er ganske likt til de utendørs massasjebadene vi fører. Over 90 prosent av massasjebadene vi selger har plass til 4 personer eller mer. Det folk verdsetter er det sosiale aspektet, sier Mørk. - Vi mener det samme gjelder for utekjøkkenet. Det at ti personer kan sitte rundt det største og konversere, lage mat og ha det hyggelig sammen gjør det til et sosialt samlingspunkt.  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer