Guide til sommerens griller

Våren er her - finn frem grillen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Bli kompis med grillen din.Craig Whitson»Finværet har kommet til store deler av landet, og det er på tide å finne frem grillen. Mange er også i markedet for å kjøpe en ny - men hvilken grill skal du velge?

Kull, gass eller elektrisk?

Grillkongen Whitson har aldri opplevd problemet med en for stor grill. Bare for liten. Foto: Privat Foto: Privat / Craig Whitson
Grillkongen Whitson har aldri opplevd problemet med en for stor grill. Bare for liten. Foto: Privat Foto: Privat / Craig Whitson Vis mer

For grillkongen Craig Whitson er det egentlig bare to alternativer som gjelder. Kull eller gass.
Hvilken som passer best for deg, kommer litt an på hva du har lyst til å få ut av grillen din.

- Før du skal kjøpe grill bør du spørre deg selv: Hvilken grillperson er jeg?, sier Whitson til DinSide.no.

Gass: For enkelhets skyld

Gassgriller passer best for dem som gjerne har litt dårlig tid, og vil ha det enkelt. - Det er lett å sette i gang en gassgrill, og når den når temperaturen, så er det også enkelt å holde den jevn.

Det er også et godt valg dersom du griller hele året, også på sure novemberkvelder, og ikke bare på varme sommerdager.

«For de fleste jeg snakker med, er grassgrill best, rett og slett fordi den er så praktisk.»


- Det eneste som kan gå galt, omtrent, med en gassgrill, er at man går tom for gass.

Les også: Sjekk gassgrillen

Kull: Smaken i fokus

Dersom du ønsker å bruke tid på grillingen, og er opptatt av god smak, anbefaler Whitson kullgrill.

- Maten smaker alltid best med kull. Tenk på å grille en flamme over en vedkubbe - eller en gassledning... det vil selvfølgelig bli forskjell i smaken.

Whitson legger imidlertid til at forskjellen ikke alltid er så veldig stor, og at en gassgrill er langt bedre enn ingen grill. - Forskjellen er ikke stor nok til at du skal velge kullgrill dersom dette blir en stressende faktor.

Det viktigste er at du hygger deg med grillingen.

- For du må ha tid, du må passe på å alltid ha nok kull, det tar lenger tid å komme i gang, og en kullgrill er mer krevende å passe på. Men er det smaken som driver deg, er kull veien å gå.

Les også: Slik får du det perfekte utekjøkkenet

Pris og kvalitet

Hvem du griller med, og hvor mange du griller for, er viktig å tenke på før du kjøper grill. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Hvem du griller med, og hvor mange du griller for, er viktig å tenke på før du kjøper grill. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye du bør bruke på en grill, og ifølge Whitson er det heller ikke nødvendigvis en sammenheng mellom pris og kvalitet. Du bør heller bestemme deg for hvor mye du har å rutte med, og lete til du finner en bra grill i den prisklassen du har bestemt deg for.

- Impulskjøp av billige griller fører ofte til at man får en dårlig grill med kort levetid, det er ikke å anbefale. Vent heller litt og let litt lenger, til du finner en grill du vil ha, sier Whitson.

Hvordan vet man om en grill har god kvalitet?

- Kjenn på grillen i butikken. Rist godt i den, og sjekk om den virker solid eller ikke, sier Whitson. - Spør også alltid om grillen har garanti - alle griller bør ha god garanti, og sjekk hvor enkelt det er å få fatt i nye deler dersom noe skulle gå i stykker.

Investerer du i en dyr grill, kan det være smart å sjekke om innboforsikringen også gjelder i hagen

Størrelsen teller

Har du god plass kan grillen integreres i et utekjøkken. Her er familien Eskelund i Horten samlet rundt det ferdige utekjøkkenet fra Sundance. Foto: Produsenten
Har du god plass kan grillen integreres i et utekjøkken. Her er familien Eskelund i Horten samlet rundt det ferdige utekjøkkenet fra Sundance. Foto: Produsenten Vis mer


Når det gjelder størrelsen på grillen er det to hensyn å ta:

 • Hvor stor plass har du til rådighet?
 • Hvor mange pleier du å grille for?
 • Dersom du primært griller for kjernefamilien, kan det lønne seg å legge litt penger i en god grill som passer for fire - og heller spare litt inn på å kjøpe en rimeligere ekstragrill du kan ta frem til spesielle anledninger.

  - Jeg er av dem som tror at man får aldri stor nok grill. Jeg hører aldri noen klage over for mye plass på grillen, men ofte at folk skulle ønske de hadde noen kvadratcentimenter til.

  Til slutt anbefaler Whitson at du bruker tid på å bli kjent med grillen din. Gjør god research før du kjøper. Les bruksanvisningen nøye før du går i gang. Og, ikke minst, bruk grillen ofte slik at du blir kjent med hvordan den bruker.

  - Bli kompis med grillen din, det gjør jobben enklere.
  Amerikanske Craig Whitson er kokk, kokebokforfatter, og står bak restauranten Craig's Kjøkken og Bar i Stavanger. Han går også under navnet Grillkongen og sitter sannsynligvis inne med den største grillkompetansen i Norge. Whitson griller året rundt, årstid og vær ingen hindring!

  Les mer om Whitson på Craig.no eller Grillkongen.no

  Mer grillstoff fra DinSide  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!