Guide til guidene - slik gjør du det

Vi har mange guider på DinSide, men de er ikke alltid så synlige. Her er en oversikt over noen av våre guider.

<B>GJØR DET SELV PÅ RIKTIG MÅTE:</B> DinSide.no har guider for blant annet hvordan du velger riktige skruer, og hvordan du velger riktig håndsag. Du finner lenke til <I>mange</I> av guidene i artikkelen under! Foto: PantherMedia
GJØR DET SELV PÅ RIKTIG MÅTE: DinSide.no har guider for blant annet hvordan du velger riktige skruer, og hvordan du velger riktig håndsag. Du finner lenke til mange av guidene i artikkelen under! Foto: PantherMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alle som vet alt om verktøy, om hva som finnes og hva som trengs til forskjellige oppgaver man støter på. Derfor har vi laget flere guider, som gir en grunnleggende oversikt over varianter av forskjellige verktøy.

Vi har også tatt for oss forskjellige løsninger når du skal feste ting, enten de skal spikres, skrus eller limes.

I denne oversikten har vi samlet guider som dreier seg om oppgaver som løses inne i eller i forbindelse med bygningen. Det som angår hage og annet utendørs kommer vi tilbake til i en annen oversikt.

Håndsag-guiden

Riktig sag gjør jobben lettere! Foto: Colourbox
Riktig sag gjør jobben lettere! Foto: Colourbox Vis mer


Elektrisk verktøy har blitt veldig billig, og kvaliteten på billigverktøy er vanligvis mer enn god nok til sporadisk bruk.

Men det kan også være greit med håndverktøy, det har mange fordeler. Prisen er lavere, det tar mindre plass, det lager mindre støy og er heller ikke så farlig å bruke. I noen tilfeller er det kanskje ikke en gang mulig å komme til med elektrisk verktøy.

Håndsag-guiden finner du her

Bore-guiden

image: Guide til guidene - slik  gjør du det


Det finnes mange typer bor og mange typer materialer. Noen er harde og seige, andre er sprø og porøse, vi har tre, metall, betong, murstein, lettbetong, gipsplater, bløtt tre og hardt tre, plast og fiberplater.

Hvilket bor skal man bruke til hva? Og hvordan?

Bore-guiden finner du her.

De nye laserverktøyene

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer


Blant de mange nye laserbaserte produktene finner vi en rekke måle-, vatre- og loddeverktøy ment for hobbyhåndverkeren. De siste årene har utvalget blitt stadig bedre, noe som har ført til et stort og forvirrende produktutvalg.

Hvilke oppgaver er det egentlig laserverktøyene kan utføre for deg? Hvilke verktøyer erstatter de?

Guiden til laserverktøy finner du her.

Skrueguiden

image: Guide til guidene - slik  gjør du det


Det finnes veldig mange forskjeliige skruer i et utall av størrelser. Fra nesten mikroskopiske eksemplar i klassiske urverk til dameur, til enorme varianter for feste av skipsmotorer i oljetankere. Det som skiller skruetypene fra hverandre er gjengene og hodet.

Hvordan ser de ut og hva bruker du hvor?

Skrueguiden finner du her

Apropos: Her finner du guiden til hvordan du får ut ødelagte skruer.

Plugg-guiden

image: Guide til guidene - slik  gjør du det


Mange bor i hus med murvegger eller gipsvegger. Prøver man å bore et hull i betongveggen og så skru i en skrue rett inn i, graver man gjerne bare ut et større hull, og skruen sitter ikke i det hele tatt. Det samme skjer i en gipsvegg.

Løsningen er ganske enkel - man bruker plugger som skruen festes i.

Plugg-guiden finner du her

Opphengsguiden

image: Guide til guidene - slik  gjør du det


Veggene skal holde på så mangt, inkludert lamper, bilder, hyller, figurer - poenget er at de henger trygt og at opphenget lar seg feste uten for store problemer.

Siden vegger er laget av ulike materialer, varierer bæreevnen veldig. Fra solide murvegger til porøse gipsplater, furupanel, fiberplater og keramiske fliser - alle har forskjellige egenskaper som må tas hensyn til ved montering.

Men det finnes et oppheng for alt - her er guiden.

Elektriske koblinger

Du trenger ikke ringe pappa. Neste gang fikser du det selv.  Foto: DinSide
Du trenger ikke ringe pappa. Neste gang fikser du det selv. Foto: DinSide Vis mer


Faste elektriske installasjoner har du ikke lov til å utføre selv, og det er gode grunner til det. På utstyr som ikke er fast koblet til strømnettet kan du imidlertid gjøre enkle ting.

Men det som er enkelt for noen er ikke enkelt for andre. Hvis du aldri har sett inne i disse dingsene, og ikke aner hvilken ledning som skal hvor - så har du en anledning nå.

Guide til enkle elektriske koblinger.