Guide: Møbler på nett

Er det langt mellom møbelbutikkene der du bor? Eller synes du de har kjedelig, eller helt feil utvalg? På nett kan utvalget virke nærmest ubegrenset, men det kan være vanskelig å finne seriøse forhandlere, samt finne frem til de som har akkurat det du ønsker deg. Vi viser vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Nordmenn er nettvante, og bruker gjerne internett som en informasjonskilde. Ifølge Knut Skoe i Møbelrådet bruker omtrent 80 prosent av oss internett som hovedinformasjonskilde når vi skal handle møbler - men kun noen få prosent kjøper faktisk møblene på nett.

- Det er altså forsvinnende lite salg av møbler gjennom nettbutikker, men så er det et tilsvarende forsvinnende lite tilbud av møbler på nett i Norge. Det er ikke så mange av de forhandlerne som har noe særlig utvalg som satser på netthandel, sier Skoe.

Knut Skoe i Møbelrådet. Foto: Møbelrådet
Knut Skoe i Møbelrådet. Foto: Møbelrådet Vis mer


Han tror det er designklassikerne, også kopier og reproduksjoner av disse, som utgjør den største andelen møbler som blir solgt på nettet.

- Nettet er veldig tilrettelagt for merkevarer. Dette er varer en vet at en liker, og gjerne har sett før.

En vet hva en får - så lenge forhandleren driver ærlig butikk. Det er imidlertid når det kommer til dyre designmøbler, en lettest kan bli lurt. For det første er det lett å bli lurt, om en ikke kjenner markedet, og vet forskjellen på originaler, reproduksjoner, lisensierte møbler eller inspirerte møbler.

I tillegg er det mange farer forbundet med å handle på nett, både når det gjelder selve betalingsspørsmålet, og om du faktisk får de varene du tror du kjøper. Her er faresignalene som bør få varsellampene til å ringe høyt.

Bohus er den eneste av de store møbelkjedene som også har nettutsalg. Faksimile fra www.bohus.no
Bohus er den eneste av de store møbelkjedene som også har nettutsalg. Faksimile fra www.bohus.no Vis mer


Et sort hull?

Da vi trålet nettet for å finne frem til møbelbutikkene på nett var det én ting vi fort la merke til: Fraværet av de store, norske møbelkjedene. Ikke en gang söta brors IKEA, hvis nettsider lett kan forveksles med en nettbutikk, lar deg kjøpe møbler på internett. (Her kan du imidlertid ringe inn bestilling!)

Den eneste av "de fire store" møbelkjedene som har egen nettbutikk er Bohus. Her kan du handle de fleste møblene på nett - og ordren din blir sendt til nærmeste varehus. Dette gjør det både enklere og billigere skulle du ha reklamasjoner - eller returnere feilkjøp.

Fra nett til butikk

Den danske møbelforhandleren Bolia etablerte seg i Norge for et par år siden som en ren netthandel, med et showroom sentralt i Oslo. I dag har Bolia showrom i flere større norske byer, og det er her de selger flest møbler.

- Det langt flere som kjøper i butikk enn på nett, sier Cecilie Moen, kundekonsulent i Bolias showroom i Drammensveien.

Bolias nettkunder skiller seg ut i to hovedgrupper: De som bor i distriktene og ikke har anledning til å besøke utsalgsstedene, og de som er hyppig innom butikken, kjenner vareutvalget - men foretrekker å bestille i ro og mak hjemmefra. - Dette gjelder kanskje spesielt urbane, selvstendige Oslo-borgere, presiserer Moen.

Når det gjelder møblene som selges på nett og i butikk er det stort sett de samme møblene som selges, med ett unntak, sofaer. Det er også sofaer Bolia selger mest av.
- Det er nok flere som gjerne vil fysisk se og føle på møbelstoffet - og som derfor velger å komme hit før de handler, sier Moen.

Internasjonale butikker

Netthandel

Har du kjøpt møbler på nett? (Avsluttet)
Nei, men jeg har planer om å gjøre det(49%) 181
Ja(29%) 109
Nei, det vil jeg ikke(22%) 82
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når utvalget er såpass begrenset som det er i norske nettbutikker, kan det være fristende å vende musepilen utover. Det er jo tross alt dette som er den store fordelen med netthandel!

Det er ikke toll på møbler, så i utgangspunktet skal du slippe unna med minimale gebyrer for å få varene inn i landet. Merverdiavgift derimot, må du betale. Det er derfor viktig å sjekke om nettbutikken du finner tar av momsen i det landet den sender fra, sånn at du slipper å betale dobbel moms.

(NB! Det er egne tollregler for elektriske artikler - som radio og TV.)

Frakten kan også variere - så det kan lønne seg å sammenligne fraktkostnader.

Når det gjelder internasjonale butikker, er det ekstra stor grunn til å være skeptisk til nettbutikkene.

Praktisk sjekkliste før du bestiller:

 • Er prisen oppgitt inkludert moms?
 • Om du handler fra utlandet: Er butikken villig til å trekke fra momsen, slik at du slipper å betale dobbelt?
 • Er prisen oppgitt inkludert frakt? Fraktprisene kan variere ganske mye fra butikk til butikk
 • Er det noen minsteordre? Enkelte butikker krever at du kjøper flere av en vare for å få bestilt.
 • Hvor lang leveringstid er det på varen?
 • Har butikken en tjeneste som lar deg spore hvor ordren din er i systemet?
 • Kjøper du ekte vare?
 • Er butikken til å stole på?
 • Når du får varene:

 • Har du fått riktig vare?
 • Har du fått alle varene du bestilte?
 • Er det feil eller mangler ved noen av varene?
 • Har du fått informasjon om angrerett?
 • Nettshoppingnovise? Sjekk ut vår Netthandel for dummies.

  Det flommer kanskje ikke akkurat over av norske nettbutikker - men vi har funnet frem til 25 møbel og interiørbutikker du kan besøke fra din egen stue.