<strong>UTVENDIG VASK:</strong> Det er så og si unødvendig å male huset dersom du ikke har vasket kledningen grundig først. FOTO: Linn M. Rognø.
UTVENDIG VASK: Det er så og si unødvendig å male huset dersom du ikke har vasket kledningen grundig først. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Hvordan male huset

Grunning hjelper lite hvis du glemmer dette før du maler

Fargen vil i så fall flasse fort av igjen. 

Publisert

De aller fleste som skal male huset har fått med seg at man først må starte med å påføre kledningen en god grunning.

Men enten huset er helt nytt eller om det allerede er malt en gang tidligere, er det særlig én ting som er høyst nødvendig før du grunner.

Start med vask

Malemester Thomas Schwenke er daglig leder ved Schwenke , en totalleverandør innen overflatebehandling.

Han er klar i sin tale:

– Før du grunner og maler må du vaske kledningen! Dersom du maler på skit og støv vil det virke som et slipp-sjikt i malingen og du får tidligere avflassing, sier Schwenke.

I tillegg er det viktig å skrape og børste bort løs maling ved oppmaling av tidligere malte flater.

– Produsentene understreker hele tiden at underlaget skal være rent og tørt. Det er ikke uten grunn, mener malemesteren.

Også Kristian Owren, administrerende direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), forklarer dette.

– Følg produsentenes anvisning, vask huset grundig før du setter i gang, og la det får tørke opp etter vask før du går i gang med grunning og maling, sier Owren.

Hvorfor male to strøk?

De aller fleste produsenter og leverandører av maling anbefaler at du maler to strøk på kledningen. Men må man egentlig gjøre det, eller kan dette bare være et påskudd for å selge mer maling?

<strong>IKKE SALGSTRIKS:</strong> Det er ikke uten grunn at de fleste produsenter anbefaler forbrukerne å male med to strøk mener Kristian Owren, administrerende direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør . FOTO: IFI.
IKKE SALGSTRIKS: Det er ikke uten grunn at de fleste produsenter anbefaler forbrukerne å male med to strøk mener Kristian Owren, administrerende direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør . FOTO: IFI. Vis mer

– Vårt råd er å følge produsentenes anvisning som står på produktet. Produktene i dag er gjerne et del av et system, slik at alle malingssjikt til sammen gir overflaten. Dersom det anbefales to strøk så er det det som gir det resultatet som produsenten står inne for, sier Owren.

Han mener at de fleste malingsprodusentene i dag gir en garanti på glans og levetid på produktene for å gi huseierne trygghet. For at garantien skal gjelde må den som påfører følge produsentenes råd.

– Med andre ord er ikke dette noe salgstriks, men gode råd for å sikre at resultatet blir som ønsket og at levetiden blir som forventet, sier Owren videre.

Schwenkes erfaring er at maleleverandørene er relativt nøkterne i sine anbefalinger.

– Det forskes og testes en god del, spesielt på utvendig maling, og her ville produsentene raskt blitt avslørt hvis de hadde anbefalinger som er motivert i kun øket salg, mener malemesteren.

Både i Norge og Sverige er det uavhengige testlaboratorier som gjennomfører ulike tester av kvalitet på maling, ifølge Schwenke.

<strong>TO STRØK:</strong> Velger du å male med kun ett strøk utendørs, vil du mest sannsynlig måtte male over enda en gang kort tid etterpå, mener ekspertene. FOTO: Linn M. Rognø
TO STRØK: Velger du å male med kun ett strøk utendørs, vil du mest sannsynlig måtte male over enda en gang kort tid etterpå, mener ekspertene. FOTO: Linn M. Rognø Vis mer

Owren mener at dersom du velger å kun male ett strøk på huset, vil tiden til neste runde med maling høyst sannsynlig kortes ned.

– Det er mulig at det finnes produsenter som har produkter som klarer å gi et godt dekkende resultat på ett strøk, men jeg kjenner ikke til dette når det gjelder utvendig maling, sier han.

Maler uten grunning innendørs

Derimot kan Schwenke fortelle at de ofte har faglige diskusjoner om hva som er nødvendig og ikke når det gjelder malingsstrøk og grunning.

– Det kommer og an på hva slags underlag man maler på. Det kan være vanskelig, spesielt for amatører, å få en jevn og fin flate bare med to strøk, for eksempel på gipsplater eller en sugende puss. Derfor anbefales det gjerne grunning og to strøk, sier han mens han forteller videre:

– Samtidig vil profesjonelle malere som regel kun male to strøk uten grunning på de samme platene.

Binder opp støv

Schwenke understreker at man må skille mellom de forskjellige underlagene før man kan si hva som er riktig å gjøre når man maler. Særlig grunningen har flere funksjoner.

– Grunningen skal skape heft til underlaget, binde opp eventuelt støv og gi ensartet flate med tanke på sug for toppstrøkene, forklarer han.

Utvendig er tykkelse på malingsfilmen svært viktig for holdbarheten, opplyser malemesteren videre.

– Det er derfor viktig å få nok maling på veggene som males. Dette kan være vanskelig, selv med to strøk noen ganger, sier han.

Les også:
Joda, du kan male eller beise huset i høst
Slik vasker du huset utvendig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer