Du skal klare å få opp frysedøren ved bruk av muskelkraft, men hvis musklene ikke strekker til må du bare være tålmodig og vente. Foto: Per Ervland
Du skal klare å få opp frysedøren ved bruk av muskelkraft, men hvis musklene ikke strekker til må du bare være tålmodig og vente. Foto: Per ErvlandVis mer

Grrr, den går ikke opp!

Det er en grunn til at fryseren slår seg vrang.

Du tar ut dagens middag fra fryseren, smeller igjen lokket, men oops, du glemte å ta ut noe av tilbehøret. Når du prøver å åpne fryseren igjen er døren umulig å åpne. Du strever (og banner?!) i noen sekunder, inntil fryseren omsider samarbeider med deg, og du kan hente ut det du glemte.

- Hvorfor er det slik at fryseren låser seg etter at den har vært åpen?

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

Her er forklaringen

Det har noe med at trykket forandrer seg inne i fryseren, forklarer professor Philip Hofmann ved instituttet for fysikk og astronomi ved Aarhus Universitet, ifølge Videnskab.dk.

- Når du åpner døren til fryseren, går varm luft inn i fryseren. Den nye varme luften som kommer inn i fryseren blir raskt nedkjølt. Så vil luften trekke seg sammen og du får undertrykk i inne fryseren, forklarer han – og dette gjør at du ikke får opp lokket.

Det er med andre ord det lave trykket inne i fryseren som gjør at du ikke får åpnet fryseren.

- Luften utenfor trykker på utsiden av lokket, mens det er litt mindre trykk på innsiden. Siden fryserlokk ofte har en stor overflate er det mange krefter i spill, forklarer professoren, som tilføyer at trykk er et uttrykk for kraft delt på areal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om dette kan være irriterende, så det er faktisk er godt tegn.

Ferske eller frosne grønnsaker?

Lett å åpne fryseren?

Frysere har små gummipakker i lokket, med små utettheter. Disse vil sørge for at trykket utlignes, og at det er samme trykk innenfor som utenfor.

- Men hvis fryseren din er lett å åpne like etter at den har blitt lukket, kan det tyde på at pakningene er veldig utette, som gjør at luften siver inn og utligner trykket raskere enn normalt, sier Hofmann.

Da kan det være på tide å foreta et bytte, ifølge professoren.

Frossen mat er sunnest

Du skal klare å få opp fryserlokket ved bruk av muskelkraft, men hvis musklene ikke strekker til må du bare være tålmodig og vente på at trykket utligner seg selv. Og det er bare snakk om noen sekunder…