Gromlyden er tilbake

Trenden som gjør at IFA 2014 ligner på IFA 1983.

Technics Reference Class - R1 Series: Forsterkeren SE-R1 , og nettverksspilleren SU-R1, i tillegg kommer de massivt store høyttalerne SB-R1. Foto: ØYVIND PAULSEN
Technics Reference Class - R1 Series: Forsterkeren SE-R1 , og nettverksspilleren SU-R1, i tillegg kommer de massivt store høyttalerne SB-R1. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1983 var CD-plater og CD-spillere det store nye på IFA-utstillingen (Europas største messe for forbrukerelektronikk) i Berlin. Så gikk lydfolket i dvale. Nå slår de tilbake.

Hyggelig gjensyn

Årets utstilling ga derfor et hyggelig gjensyn for de som er gamle nok til å ha ønsket seg et godt, gammeldags stereoanlegg med to høyttalere til konfirmasjonen.

Og da snakker vi ikke primært om LP-plater og rør, men om høyoppløste digitale lydformater kombinert med forsterkere, høyttalere og hodetelefoner i den helt tunge, dyre klassen.

Alle nyhetene fra IFA-messen får du her!

Gode, gamle merker

Nå var de tilbake igjen med tradisjonelle tokanalsanlegg i den dyre klassen, de gode gamle merkene: Sony, Pioneer, Onkyo og Technics.

Det siste var spesielt interessant. Technics var i sin tid Panasonics dedikerte high end-merke innen stereo (tillegg til å også å være betegnelsen på musikkinstrumentene deres).

Lavere rånefaktor på Technics

Nå blåser de altså liv i merkevaren igjen - et merke vi først og fremst forbinder med store, svarte (eventuelt champagnefargede) bokser med digre, gule VU-metere.

Dagens Technics er i grått og har klart lavere rånefaktor enn tidligere. Det gjør at de også passer bedre inn i stuer der det er estetikere til stede. Vi snakker likevel fortsatt om store bokser og VU-metere, spesielt på toppserien.

Technics lanserer nemlig to komplette serier, hvorav en litt over snittet dyr, og en veldig dyr.

Den minste serien heter ubeskjedent nok Technics Premium Class C700-serien, og består av to stativhøyttalere, nettverksspilleren ST-C700, og den integrerte klasse D-forsterkeren SU-C700. Det er også mulig å kjøpe CD-spilleren SL-C700, som kommer i samme størrelse og materialkvalitet som resten av anlegget.

Norsk pris er enda ikke helt klar, men i Europa skal hele pakken (utenom CD-spilleren) starte på 4.000 euro, i underkant av 33.000 kroner med dagens kronekurs.

Bilder av Technics Premium Class C700-serie får du her:

Drømmer du om toppmodellen er det imidlertid Reference Class - R1 Serien du skal ha.

Serien består av den massive forsterkeren SE-R1,nettverksspilleren SU-R1, samt de store beistene av noen høyttalere, kalt SB-R1. Prisen for herligheten i Europa antas å bli 40.000 euro, noe som tilsvarer i underkant av 327.000 kroner med dagens kronekurs...

Se mer av Technics Reference Class her:

Ingen grunn til å skamme seg

Og lyden er det heldigvis ingen ting i veien med. Panasonic/Technics slo nemlig til med et eget, lydisolert rom for de som ville høre, og vårt førsteinntrykk kan ganske enkelt oppsummeres i ordene ja, jøss!

Lyden var vel så bra som det mange husker fra 1980-tallet, da Technics var et halvbra merke for de som ikke hadde råd til rådyrt utstyr fra amerikanere som Krell, McIntosh, Audio Research eller Mark Levinson (OK, la oss ta med norske Electrocompaniet også).

Verdt å nevne er også at heller ikke høyttalerne klarte å gjøre skam på forsterkerne, selv om vi nok savnet det lille ekstra du kan få i virkelig gromme høyttalere som Klipsch RF7ii (alt er relativt, men de er billige i forhold) eller JBLs K2 (enda dyrere).

Storsatsing fra Sony

Og så har vi Sony, da. De markedsfører seg på IFA med slagord som «musikk slik du aldri har hørt det før» og «slik artisten ville du skulle høre det».

Deres ess i ermet er «high-resolution».

HØYOPPLØST LYD: Sonys satser tungt på god kvalitet. Foto: ØYVIND PAULSEN
HØYOPPLØST LYD: Sonys satser tungt på god kvalitet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Det vil si lyd som i hvert fall teknisk sett er bedre enn CD. Og langt bedre enn MP3, AAC og de andre datareduserte lydformatene de fleste av oss bruker for å få klemt inn mest mulig musikk på mobilene våre.

Heier på norsk plateselskap

Sony har for FLAC-formatet, som jo støtter både standard 16-bits CD-kvalitet, 24-bits og studiokvalitet med en samplingsfrekvens på henholdsvis 96 og 192 kHz.

Interessant nok fronter Sony det norske platemerket 2L, som gir ut musikk (mest klassisk og samtidsmusikk) i 24-bitformat, både på Blu-ray og som nedlasting.

I tillegg har de en hel serie med dedikerte, bærbare lydavspillere som støtter disse formatene, supplert med hodetelefonforsterkere med innebygd digital til analog-omformer (DAC).

Ja, de lanserer til og med en hodetelefon med innebygd forsterker og DAC.

En omgang med Pharrell Williams monsterhit «Happy» (WiMP, Spotify) på en Walkman A15-spiller og et par MDR-1ADAC hodetelefoner (se alle de bærbare hifi-produktlanseringene fra Sony slik Sony selv presenterer dem) var svært overbevisende:

Åpen, klar lyd i en klasse vi aldri kan huske å ha hørt fra bærbart utstyr før.

Lyd-trend?

Det ville nok være en overdrivelse å påstå at tung hifi er tilbake i førersetet igjen i elektronikkbransjen.

Men at dedikerte lydprodukter av hittil uant kvalitet nå har fått seg et solid oppsving, er det liten tvil om.

Vi ser også de samme tegnene innen strømme- og nedlastingstjenester for musikk.

Følger opp med hi-res-musikk

Norske WiMP satser som kjent hardt på lyd i CD-kvalitet (WiiMP HIFI har 16 bit/44,1kHz), for å skille seg fra Spotify som kjører mer beskjedent på 320 kilobit per sekund.

Og det dukker stadig opp 24 bit Flac-nedlastingsbutikker med bredt utvalg i alle sjangere både i USA og Europa (dessverre ikke i Norge, selv om enkelte slipper inn norske kunder).

Kanskje de som i dag er i tiårsalderen kommer til å glemme spillkonsollene og heller ønske seg et skikkelig stereoanlegg i konfirmasjonsgave?

Alle nyhetene fra IFA-messen får du her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer