Gressenkemannens vanningstips

Lei av å gå rundt med kanna i bedene? Det er mange gode alternativer.

Det er jo ikke hver eneste dag det er nødvendig å vanne i hagen i Norge, det sørger værgudene for. Men i perioder er det nødvendig å sørge for at det som gjør hagen til et fint sted å være får sine doser av friskt vann i passende mengder.

Den gamle vannkanna duger vel til et lite bed, men har du blomster og plater rundt i hele hagen kreves det andre løsninger.

En hageslange er en selvfølgelighet, men det er mange måter å bruke den på. En alt for vanlig måte å håndtere kveilen på er å dra den med seg og slenge den på bakken bak huset. Siden den snart skal brukes igjen er det ikke så farlig om den ligger og slenger, og det er noe herk å kveile den opp og henge den på holderen.

Men det finnes flere gode alternativer, og det dreier seg om tromler.

Vogn eller på vegg?

Det finnes vogner med slangetrommel, de er praktiske hvis krana ikke står slik at slangen kan være fast koblet på og du må frakte slangen til og fra skur eller garasje.

Men kan slangen monteres fast på vegg ved krana finnes det flere løsninger. Etter å ha levd med både slangeholder for ekstra slangekveil og trommel med sveiv har vi funnet ut at ingen av delene er praktiske nok i alle sammenhenger. Slangen havner på bakken uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor har vi anskaffet en trommel med fjær, som trekker slangen inn igjen etter bruk. Foreløpig fungerer det utmerket, terskelen for å bruke mekanismen er langt lavere enn ved manuell kveiling eller sveiving. Det blir ryddigere og man unngår skader på slange og munnstykke.

Gressenkemannens vanningstips


Slangen svetter, ikke du

Alle tekniske løsninger dreier seg om en variant av kombinasjonen latskap og arbeidsglede. Det gjelder å slippe å bruke unødig med tid og kroppslig energi for å få noe gjort, men man kan gjerne bruke masse tid og energi på å finne fram til og eksperimentere. Det er jo mye morsommere. "Man skyr ingen anstrengelser for å gjøre et arbeide mindre anstrengende", som en tidligere kollega en gang oppsummerte.

Et resultat av en slik prosess er svetteslangen. Det er et stykke vannslange i et porøst materiale, hvor vannet pipler gjennom små åpninger på slangeveggen. Det ser ut som om den svetter, derav navnet.

Gressenkemannens vanningstips


Slangen legges ut i bed, rundt og mellom de plantene som skal ha vann, og kobles på kranen. Trykket kan du regulere på tilkoblingsstykket som er utstyrt med en egen kran.

Gressenkemannens vanningstips


Svetteslange finnes i 7,5 eller 15 meters lengder og kan skjøtes eller kappes til.

Flere separate svetteslanger er heller ikke noe problem. Kobler du på en 4-veis krankopling kan du justere alle hver for seg.

Helautomatisk?

Det finnes også helautomatiske løsninger av forskjellig kaliber, fra vanning av potter med dryppsystemer til omfattende installasjoner med computerstyrt vanning av forskjellige seksjoner i hagen.

Gardenia har et eget program hvor du kan tegne opp hagen med bygninger, plassere spredere og slanger etc. velge styringssystemer og få ut innkjøpsliste.

Gressenkemannens vanningstips


Da er det en viss fare for at du kommer til å bruke like mye tid på å stelle med anlegget som du ellers vlle ha gjort på å vanne med enklere midler. Men det gjør jo ikke noe - det viktigste er at hagen får vann!