<strong><B>GRATIS OG MILJØVENNLIG:</strong></B> Nullutslippshuset i Trondheim skal være innflyttingsklart 1. oktober. Helt gratis i 25 dager for de som vil være med på forskningsprosjektet. Foto: SINTEF BYGGFORSK
GRATIS OG MILJØVENNLIG: Nullutslippshuset i Trondheim skal være innflyttingsklart 1. oktober. Helt gratis i 25 dager for de som vil være med på forskningsprosjektet. Foto: SINTEF BYGGFORSK Vis mer

Gratis og miljøvennlig i 25 dager

Forskerne vil finne ut hvordan du trives i passivhus.

Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om å bo i et nullutslippshus med alle de nyeste, miljøvennlige løsningene?

Fra 1. oktober kan du få prøve i 25 dager - helt gratis. Da starter nemlig Forskningssenteret ZEB (The Research Centre on Zero Emission Buildings ved NTNU og SINTEF) et prosjekt som skal kartlegge hvordan folk vil oppleve å bo i et slikt hus.

LES OGSÅ: Slutt på støtte til passivhus

Alle, unntatt familie med hund

<strong><B>BAKSIDEN:</strong></B> Huset er bygget i tre, både utvendig og innvendig.Det er prosjektert av Master of Architecture PhD Luca Finocchiaro, Førsteamanuensis ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU. Foto: SINTEF BYGGFORSK
BAKSIDEN: Huset er bygget i tre, både utvendig og innvendig.Det er prosjektert av Master of Architecture PhD Luca Finocchiaro, Førsteamanuensis ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU. Foto: SINTEF BYGGFORSK Vis mer

- Yngre personer mellom 18 og 30 år, barnefamilier og par over 60 år er spesielt aktuelle. Men i utgangspunktet inviterer vi alle grupper til å prøve. Kravet er minimum to personer. Gjerne par, men venner som bor sammen kan også være aktuelle. Men husdyr kan de ikke ha, på grunn av faren for allergi, sier seniorforsker Ruth Woods ved SINTEF Byggforsk til Dinside.

De som tar i mot tilbudet, må også finne seg i en aldri så liten inngripen i privatlivet. To forskere fra NTNU og SINTEF vil komme på besøk for å observere dem i bosituasjonen.

Det er slett ikke sikkert de ringer først.

- Noe av poenget er jo å komme uanmeldt. Om vi ringer først, blir det jo mer skuespill. Poenget er jo at vi skal få et realistisk inntrykk av hvordan folk opplever å bo der, sier Woods.

LES OGSÅ: Så lang tid tar det å spare inn passivhuset

Ikke forsker på høy stol

<strong><B>UNDER OBSERVASJON:</strong></B> I filmen «Salmer fra kjøkkenet» fra 2003 følger den svenske forskeren Folke Nilsson (Tomas Nordström) med på norske kjøkkenvaner. Foto: BULBUL FILM
UNDER OBSERVASJON: I filmen «Salmer fra kjøkkenet» fra 2003 følger den svenske forskeren Folke Nilsson (Tomas Nordström) med på norske kjøkkenvaner. Foto: BULBUL FILM Vis mer

Det blir likevel ikke slik som i filmen «Salmer fra kjøkkenet», der forskeren sitter på en høy stol for å observere forskningsobjektets kjøkkenvaner og gjemmer seg diskret under gulvet på soverommet for å følge med gjennom et kikkhull.

- Vi kommer til å gjennomføre ett intervju før innflytting og flere underveis. Og ellers kommer vi til å stikke innom nå og da for å se hvordan det går. Ellers er det meningen at folk skal leve som normalt, gå på jobben og drive med fritidssyslene sine.

- Kan man se på Netflix, surfe på nettet og spille dataspill også?

- Det kan man. Men all personlig teknologi må du ta med deg selv. Huset er ikke helt ferdig innredet ennå, så jeg er ikke sikker på om det blir TV der. Men Internett er installert, og elektrisk anlegg som kan drive det meste.

«Visning» 16. september

Spesialsnekrede møbler, vaskemaskin og tørketrommel blir installert i huset, som ligger like ved Perleporten på universitetsområdet i Trondheim.

Selv om du ikke skulle ha mulighet til å flytte inn, kan du likevel oppleve det smarte huset. Den 16. september blir det nemlig omvisning for publikum ender ZEB (Zero Emission Buliding - nullutslippsbygg) -konferansen.

Om du er interessert i å flytte inn, finner du kontaktinformasjon og nærmere opplysninger hos NTNU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer