Gorenje fjerner knappene

Berøringsfølsomme skjermer er snart over alt - og fint er det.

<B>SMART:</B> Borte er knappene og bryterne og den store dreieskiva som velger vaskeprogram. Gorenje går <I>snart</I> inn for produksjon av vaskemaskin med trykkfølsom skjerm, men du må smøre deg med ørlite tålmodighet.
SMART: Borte er knappene og bryterne og den store dreieskiva som velger vaskeprogram. Gorenje går snart inn for produksjon av vaskemaskin med trykkfølsom skjerm, men du må smøre deg med ørlite tålmodighet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IFA 2011: Gorenje er ikke det første navnet som ruller av tungen til norske forbrukere på jakt etter nye hvitevarer, men den slovenske produsenten har over 11.000 ansatte, og er dermed den åttende største tilvirkeren av hvitevarer i Europa.

Nå som den store IFA-messa i Berlin også inkluderer hvitevarer, er Gorenjes "design-paviljong" et fast innslag på messeområdet. Årets bidrag inkluderte blant annet en kvinnelig ballerinadanser i svanesjøenaktig kostyme, og en vaskemaskin merket med "prototype" som bør slå de fleste andre vaskemaskiner på ihvertfall ett område: Den berøringsfølsomme skjermen.

Men hvor er knappene?

Som en ser på bildet er forsida på prototypen helt knappe- og skivefri. Den digitale skjermen er plassert på toppen av maskinen, noe som kan by på problemer hvis du har en litt for dyp tørketrommel som skal plasseres på toppen av vaskemaskinen - en ikke helt uvanlig løsning i mindre leiligheter uten eget vaskerom.

--> Få også med deg trendene i hvitevarebransjen i saken om LGs luksuskjøleskap

Displayet som sådan er elegant, enkelt og intuitivt, og følger mønsteret Gorenje allerede har etablert for stekeovnene i HomeCHEF-serien. Vaskemaskinversjonen vil få navnet WashEXPERT, uten at du behøver være ekspert for å bruke det.

Hovedmenyen har de engelske valgene "simplewash", "autowash", "prowash" og "mywash". Den første kategorien er for de som sorterer tøyet sitt etter hvilket stoff som er brukt (og, la oss være ærlig, hvem gjør ikke det?). Først velger du enten bomull, ull, syntetiske fibre, blandet eller "delikat" tøy (håndvask), før du velger hvilken farge som dominerer akkurat denne runden i trommelen. Du finner også et rullende valg for hvor skittent tøyet er, hvor følsomt stoffet er, og en timer der du kan sette hvilket klokkeslett du ønsker vasken ferdig.

Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
SMART: Borte er knappene og bryterne og den store dreieskiva som velger vaskeprogram. Gorenje går snart inn for produksjon av vaskemaskin med trykkfølsom skjerm, men du må smøre deg med ørlite tålmodighet.


Fire hovedprogram - masse variasjon

Alle fire programmene følger de samme prinsippene, men med noen variasjoner. "Autowash" tar for eksempel utgangspunkt i den dominerende klesfargen, før du blir bedt om å bestemme klestypen (pentøy, fritid, undertøy, babytøy og så videre).

Vanemenneskene blant oss vil nok sette pris på "MyWASH"-menyen, som er en slags symbolsk bokmerkeliste der du kan legge inn inntil fem ulike favorittprogrammer eller -innstillinger.

Vaskemaskinen var kun tilgjengelig som prototype på IFA-messa, og paradoksalt nok utsatt for fotoforbud - til tross for at den er å finne i Gorenjes katalog som ble delt ut på messa. Vi ble likevel fortalt at den kommer på markedet "til neste år", men prisen er enn så lenge ikke kjent.