Godkjent fagmann?

Mester, autorisert eller fagbrev? Dette skal du se etter.

Er han virkelig en mester? Foto: colourbox.com
Er han virkelig en mester? Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du leie inn håndverkere er det mye å passe på. Jo større og mer komplisert jobben er, jo mindre har du å stille opp med av fagkunskap. Og det er dette som må til for å vurdere hvem som er kvalifisert til å få oppdraget.

Men når du selv ikke kan avgjøre dette, hvem skal gjøre det da?

Den som skal få akkurat ditt oppdrag må du til syvende og sist velge selv, men for å sile ut kandidatene du bør velge mellom, må du sjekke at håndverkeren har de formelle kvalifikasjoner som kreves.

Men hva skal du sjekke? Finnes det elektrikermestere? Hvem bestemmer hvem som skal kunne kalle seg mester?

Les også: anbud eller tilbud - hva er forskjellen?

Her er mesterne

I Norge er det Mesterbrevnemda som fastsetter dette, etter lovhjemmel, med et sekretariat som tar seg av den praktiske delen.

I skrivende stund er det 66 fag som er underlagt lov om mesterbrev i håndverk og annen næring.

Hele listen finner du her

I forbindelse med oppussing og lignende finner du mestere i følgende fag:

Tømrer/byggmester, taktekker, rørlegger, murer, maler, kuldemontør, kobber/blikkenslager, glassmester og anleggsgartner.

Slik unngår du håndverkerkrøll

Her har du ikke mestere

Men en rekke andre fagområder eller yrker er ikke underlagt lov om mesterbrev:

Elektrikere, trefellere, gulvslipere, parkettleggere, kjøkkenmontører og andre montører, gravemaskinførere, betongsagere (og sikkert fler).

I noen av disse yrkene finnes det fagbrev og svennebrev, hvor svennebrev er knyttet til eldre tradisjonelle håndverksfag, mens fagbrev også dekker mer moderne kunnskap og ferdigheter som er mer knyttet til industri og ikke typisk håndverk.

En elektriker har fagbrev i ett eller flere av mange fag. Disse omfatter "vanlig" elektriker som jobber med installasjoner i boliger, skoler, institusjoner og så videre. og en rekke andre spesialfelt som togelektriker, heismontør, bilelektriker, automatiker, vikler/transformatormontør og fler.

En elektriker jobber som regel ikke alene, men i en bedrift som er godkjent installatør etter forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk

En trefeller har ikke noe å slå i bordet med annet enn eventuelle referanser og et tillitsvekkende vesen. Det samme gjelder gulvsliperen og kjøkkenmontøren, mens gravemaskinføreren definitivt bør ha et maskinførebevis å slå i bordet med.

Garanti for kvalifikasjoner?

Om du er usikker på om en håndverker faktisk er mester i sitt fag, kan du slå opp i Mesterregisteret. Her ligger over 18 000 mestere som du kan søke på etter fag, navn og sted.

I tillegg til de formelle kvalifikasjonene er det selvsagt alltid gunstig å lytte til andres erfaringer, enten det er i vennekretsen, blant kollerger eller i forskjellige brukerfora på nettet.

Hvert femte håndverkerfirma lyver om kompetanse. Slik sjekker du om de er mestergodkjent, sentralgodkjent eller våtromsgodkjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!