Male barnerom

Gode tips til maling av soverom

Før du maler veggene på barnerommet, er det særlig én ting du bør ta hensyn til.

<strong>FARGE PÅVIRKER SINNET:</strong> – Barnets sinnsstemning forandrer seg ofte med tiden med tanke på hva barnet liker og interesserer seg for, mener malermester. Foto: Linn M. Rognø.
FARGE PÅVIRKER SINNET: – Barnets sinnsstemning forandrer seg ofte med tiden med tanke på hva barnet liker og interesserer seg for, mener malermester. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å pusse opp barnerommet kan være skikkelig morsomt, men foreldre bør tenke langt forbi «jente-og guttefarger» når rommet skal males.

Det er det en god grunn til, mener Sjur B. Hansen, daglig leder ved Malermestrene AS.

Tenk fremover i tid

– Det som er viktig er å tenke farger som kan påvirke psyken, sier Hansen.

<strong>TIPS:</strong> Tenk langt frem i tid. Fremfor å male veggene i regnbuefarger kan man velge nøytrale farger og heller pynte opp rommet med stickers som kan fjernes om barnet ønsker det når det blir eldre. Foto: Linn M. Rognø.
TIPS: Tenk langt frem i tid. Fremfor å male veggene i regnbuefarger kan man velge nøytrale farger og heller pynte opp rommet med stickers som kan fjernes om barnet ønsker det når det blir eldre. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

For å benytte «urolige» farger, som en skikkelig knallfarge eller mange ulike farger på ett og samme rom, kan blant annet føre til dårlig nattesøvn, ifølge malermesteren.

Mange glemmer dessuten å tenke langt frem i tid når rommet til ett-åringen skal males. En 10-åring vil nødvendigvis ikke være fornøyd med regnbuefarger på rommet sitt.

– Hva barnet liker og interesserer seg for, forandrer seg ofte med tiden. Det kan være vanskelig å si flere år før barnet når en viss alder, sier Hansen videre.

Sjekk disse geniale malingstipsene!

Marius Opdal, malermester ved Rosenborg Malerteam, mener at alderen på barnet spiller en vesentlig rolle.

– Barn fra tre-årsalder kan fint være med på noe av planleggingen i fargevalg, sier Opdal.

<strong>PÅVIRKER SØVNEN:</strong> Urolige og sterke farger kan påvirke barnets søvnkvalitet. Derfor er det smart å velge duse farger til rommet. Foto: Linn M. Rognø.
PÅVIRKER SØVNEN: Urolige og sterke farger kan påvirke barnets søvnkvalitet. Derfor er det smart å velge duse farger til rommet. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Hansen mener at én nyanse kan være trygg å velge.

– Duse farger vil vel være en vinner over lengre tid, tipser han.

Det er Opdal enig i.

– Det kan være lurt og styre unna de skarpeste fargene. Et rom skal være behagelig for både soving og lek, så velg litt duse farger og bruk gjerne en matt maling, det vil forsterke den rolige følelsen en dusere farge gir, sier han.

Del opp i soner

Samtidig mener Opdal at man ikke skal være redd for å bruke farger.

<strong>KJØNNSNØYTRAL:</strong> En grønnyanse vil fungere bra dersom man ikke ønsker å låse seg til det som ansees som typiske jente-eller guttefarger. Foto: Linn M. Rognø.
KJØNNSNØYTRAL: En grønnyanse vil fungere bra dersom man ikke ønsker å låse seg til det som ansees som typiske jente-eller guttefarger. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

– Hvite og grå vegger kan se pent ut på et bilde når rommet er ryddet og stylet, men det gir ingen impulser hverken i form av kreativitet eller til en god nattesøvn. Og husk at et barnerom ikke er ryddet og stylet så veldig mange minutter i løpet av en dag, sier malermesteren.

Han foreslår å kombinere to eller tre farger siden det kan bli veldig pent og være med på definere soner i rommet: én farge der det er lek, og en annen farge der det er soving.

– Dette vil barnet ubevisst få et forhold til, og det vil lage en god atmosfære for barnet der det har forventninger til forskjellige ting ut fra hvor i rommet man befinner seg, forklarer Opdal videre.

Obs på giftstoffer

En annen ting som spiller en svært viktig rolle i valg av veggmaling til barnerommet, er selve innholdet i malingen, mener Hansen.

– Det er viktig å benytte en maling som er svanemerket. Flere leverandører tilbyr dette, blant annet Nordsjø og Jotun, tipser malermesteren.

Opdal har flere tips:

  • For innendørs maling bør man alltid og uansett hvilket rom det er, velge en maling som er vanntynnet og gjerne miljømerket med svanen og EU-blomsten.
  • Skal man male et barnerom der barnet skal sove i rommet samme dag eller dagen etter, kan det være lurt og bruke en maling som ikke avgir avgassing eller malingslukt.
  • Vanntynnbare malinger ellers ikke skadelige, men det vil fortsatt kunne være noe malingslukt og avgassing som kan være kvalmende og ligge å sove i.
  • Bruk fargehandlere til hjelp med å plukke ut riktig maling for ditt bruk, eller ring en malermester.

Godt verktøy

<strong>SKIKKELIG RESULTAT:</strong> For jevn og fin overflate, velg pensler og ruller som ikke røyter og slipper bust. Foto: Linn M. Rognø.
SKIKKELIG RESULTAT: For jevn og fin overflate, velg pensler og ruller som ikke røyter og slipper bust. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

Før man går i gang med selve påføringen av malingen, er det helt essensielt at man har skaffet seg verktøy i form av pensler og ruller som er av god kvalitet. Her er det store forskjeller ute og går, mener Hansen.

– Jeg anbefaler å legge penger i godt verktøy, resultatet blir ofte mye bedre. Billigsett har ofte dårlig kvalitet, røyter og slipper bust som gir en uren og ujevnt overflate.

Du trenger både pensler og ruller.

– Man benytter pensler til blant annet utsparing og ruller til flatene. Det er også viktig å benytte ruller som gir en jevn overflate og ikke en for stor struktur, tipser Hansen.

Opdal er enig, han mener at godt verktøy er halve jobben.

– Det er ikke pent med masse lo eller hår i malingen etter du har brukt en dårlig malerrulle eller pensel, strukturen verktøyet gir i malingen har også mye og si for utseende, sier han.

Panel på rommet

Dersom barnerommet har vegger med panel, er det viktig å ta ekstra hensyn til dette.

Maling av panel skjer best i en kombinasjon med bruk av pensel og rulle. Man påfører malingen med rulle for det er mer effektivt, så etterstryker man panelet med en fin pensel for å få en penere struktur og liv i panelet, tipser Opdal.

Han mener at det er stygt å se panel, listverk eller dører som bare er malt med rull.

– Man kan få det til pent, men da bør man bruke rett teknikk og vite hva slags ruller man kan benytte, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer