Gode tips til bobler i glasset

Det er ikke nødvendig å gå for dyr champagne om du vil ha god musserende.

<b>BOBLER OG SOL:</b> Musserende vin hører for mange sommeren til, akkurat slik som jordbær. Foto: KATARINA LOUISE NORDAM
BOBLER OG SOL: Musserende vin hører for mange sommeren til, akkurat slik som jordbær. Foto: KATARINA LOUISE NORDAM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Musserende vin kommer i ulike varianter. De mest utbredte er champagne, cava, prosecco og crémant. Det kan være vanskelig å vite hvilken du skal velge.

Utvalget er stort, og ofte faller valget på gamle favoritter. Da kan det være nyttig med tips og alternativer til gjengangeren, og som heller ikke koster skjorta.

Forsiktig av deg? Du trenger ikke drikke alt på en gang om du har disse korkene

Spesialistens anbefalinger

GODT I GLASSET?  Jean-Yves Lingner er en av de få i Norge med universitetsutdannelse som ønolog, og gir oss her tips til rimelige og gode musserende viner. Foto: PRIVAT
GODT I GLASSET? Jean-Yves Lingner er en av de få i Norge med universitetsutdannelse som ønolog, og gir oss her tips til rimelige og gode musserende viner. Foto: PRIVAT Vis mer
CRÈMANT:Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut. Foto: PRODUSENTEN
CRÈMANT:Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
ROSA BOBLER: Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut. Foto: PRODUSENTEN
ROSA BOBLER: Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
ITALIENER: Pizzolato Prosecco Brut. Foto: PRODUSENTEN
ITALIENER: Pizzolato Prosecco Brut. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Vinekspert Jean-Yves Lingner, er utdannet ved Universitet i Bourgogne, og er en av de få i Norge som kan titulere seg som ønolog. (Ønologi er læren om vindyrking og vinfremstilling.) Han er også foreleser ved Norsk Sommelier Utdannelse, som utdanner vinkelnere i Norge.

Han har trukket frem tre musserende viner, som han varmt kan anbefale å fylle i glassene en solfylt sommerdag, eller ved en festlig anledning.

De to første er franske bobler fra Burgund, og den siste en økologisk Prosecco fra Italia.

Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2011/2012
Druetype: 100 prosent Pinot Noir
Produsent: Domaine André Delorme
Pris: 154,90,- (75 cl)

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut
Druetype: 100 prosent Pinot Noir
Produsent: Domaine André Delorme
Pris: 144,50,- (75 cl)

Pizzolato Prosecco Brut
Druetype: 100 prosent Glera
Produsent: La Cantina Pizzolato
Pris: 129,50,- (75 cl)

Pass på hvor den lagres: Derfor holder du champagnen unna dagslys

Prosecco mest populært

- Prosecco er en produktgruppe som er i voldsom vekst. Der det tidligere var cava som var storselgeren, er det for tiden prosecco som er mest populært, forteller Anne Enggrav, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet til Dinside.

Listen over Vinmonopolets fem mest solgte musserende viner, toppes av italienske varer.

1 Prosecco di Valdobbiadene Brut 2013, til 124,90,- for 75 cl. (Liter solgt: 154.060)
2 Martini Asti, til 125,90,- for 75 cl. (Liter solgt: 34.426)
3 Toso Moscato Spumante 2010 til 78,90,- for 75 cl. (Liter solgt: 32.012)
4 Albino Armani Prosecco til 129,90,- for 75 cl. (Liter solgt 31.501)
5 Casabianca Prosecco di Valdobbiadene Brut til 119,90,- for 75 cl. (Liter solgt: 28.746)

- Martini Asti og Toso Moscato Spumante, på andre- og tredjeplass, er mer å regne som dessertviner på grunn av sødmen. Det vil si at de tre mest solgte tørre musserende vinene er alle prosecco, sier Enggrav.

Smart tips: Slik får du mye mer smak for pengene

Hva kjennetegner fire typer musserende?

For deg som vil vite mer - her er noe av kjennetegnene og mer fakta om champagne, prosecco, cava og crémant.

Champagne
Champagne blir mer enn noen annen drikk forbundet med fest og feiring. Det er en merkevare som knyttes til de rike og vellykkede, vinnere og filmstjerner. Et slikt image er utvilsomt med på å drive opp prisene.

STORE FORSKJELLER: Hva man putter i kjøleren har mye å si for hva det smaker, og ikke minst hva det koster. Det er ikke sikkert alle egentlig har så stor glede av ekte champagne som prisforskjellen kan indikere? Foto: COLOURBOX.COM
STORE FORSKJELLER: Hva man putter i kjøleren har mye å si for hva det smaker, og ikke minst hva det koster. Det er ikke sikkert alle egentlig har så stor glede av ekte champagne som prisforskjellen kan indikere? Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Kvaliteten i vinen og prisen henger ikke nødvendigvis sammen, men det er ikke til å komme bort fra at champagne er forbilde for de fleste tørre, musserende vinene i verden, ifølge Enggrav, som beskriver en god champagne sin kompleks og konsentrert.

Den tradisjonelle måten å lage champagne handler om to gjæringer. Første gang utenfor flasken for å lage alkohol, og den andre gangen på flasken for å lage bobler.

Priser på polet fra 190 til 15.000 kroner.

Flatt, høyt eller smalt? Hvilket champagneglass bør du velge?

Prosecco
Prosecco var frem til 2009 navnet på både vinen og druen som ble benyttet. For å unngå forvirring med disse begrepene ble druenavnet forandret til Glera i 2009.

Selve druetypen er lite aromatisk og ganske nøytral, og i produksjonen kombineres dette med store avlinger og kaldfermentering. (Det vil si kald gjæring, der vinen gjæres med en lav og kontrollert temperatur på rundt 16-18 grader.)

Effekten er å at drikken utvikler aroma som for eksempel hvite blomster og gule frukter, forklarer Enggrav.

Ofte har frukten i prosecco preg av pære og noe dropsaktig.

Priser på polet fra 90 til 250 kroner.

Les også om de nye taxfree-reglene: Dropp røyk, kjøp mer alkohol

Cava
I utgangspunktet hadde ikke cava noen geografisk opprinnelse. Ordet kommer fra det katalanske ordet for kjeller. Det er ikke hvor vinen lages, men hvordan som er det viktigste.

Et krav i lovgivningen er at cava skal lages på tradisjonell metode (gjæring på flaske), og at vinen skal ligge minimum ni måneder på bunnfall. Ofte ligger de enda lenger enn dette.

Konsentrasjonen og friskheten er som regel lavere enn i for eksempel en crémant, men det finnes flere vellagede og gode cavaer til en relativt lav pris, ifølge Enggrav.

Priser på polet fra 100 til 500 kroner.

Crémant
De beste crémantene kan minne om champagne. De er kjølige, friske viner med et fint autolysepreg. (Autolysepreg er aroma som utvikler seg etter den andre gjæringen i champagnemetoden.)

Det er resten av gjærsoppene som nedbrytes. Da får man ofte en aroma som kan minne om brøddeig eller ristet brød, og vinen blir mer kremaktig.

Ofte er det konsentrasjon og kompleksitet som skiller crémantene og champagnene, men forskjellene mellom en god crémant og en enkel champagne er ikke alltid like tydelig, forklarer Enggrav.

Priser på polet fra 100 til 240 kroner.

Av: Katarina Louise Nordam