Gode grunner til å bygge murhus

Tåler vær og vind - og krever mindre vedlikehold.

MANGE FORDELER: En teglfasade trenger vedlikehold først etter 40 til 50 år. Foto: Byggitegl.no
MANGE FORDELER: En teglfasade trenger vedlikehold først etter 40 til 50 år. Foto: Byggitegl.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse på DinSide Bolig et par år tilbake viser at seks av ti foretrekker å bo i trehus. Det er lange tradisjoner for å bygge trehus i Norge, men det fins alternativer som påstås å være vel så gode. Satser man på murhus, skal dette gi fordeler som uten tvil kan bety mye for en huseier.

Slik renser murveggen seg selv

Lite vedlikehold

Bygger man hus i leca eller tegl, har man store muligheter for utforming av huset. Men vel så viktig er det at hus i disse byggematerialene trenger minimalt utvendig vedlikehold.

Ifølge Mur og betongbransjen vil behovet for utvendig vedlikehold dukke opp først etter 20 til 25 år for hus i pusset mur, og etter hele 40 til 50 år for hus med teglfasade.

Årsaken er ifølge Byggitegl.no at disse materialene påvirkes minimalt av vær og vind, og dessuten trives best uten overfaltebehandling.

Les også: Lite tull med tegl

Tåler brann- og vannskader

Andre fordeler ved murhus, er at de skal være bedre rustet mot brann- og vannskader.

Mur- og betongbransjen påpeker at mur ikke brenner, og dermed hindrer spredning av brann. Dessuten vanskeliggjør yttervegger i mur ildspåsettelse, og murkonstruksjoner kan som regel rehabiliteres etter en brann.

At murhus er mer brannsikre enn trehus, er likevel enn sannhet med modifikasjoner, ifølge Norsk brannvernforening.

- Faren for brann er stort sett like stor for murhus som for trehus, siden branner vanligvis starter i husets inventar og ikke i boligens byggekonstruksjon, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening.

Likevel er det sannsynlig at et murhus får mindre omfattende skader i forbindelse med en brann.

- Brann i trehus vil som oftest bli mer omfattende og gi større skader. Når det gjelder faren for brannsmitte, er denne mindre for murhus, sier Skaar.

Fuktskader kan by på store problemer for trehuseiere, men er ikke en trussel på samme måte for murhusene. Dette fordi murhusene bygges i materialer som skal ha meget god bestandighet mot fuktpåkjenninger, og ikke inneholder bestanddeler som gir grobunn for mugg og sopp, ifølge Mur- og betongbransjen i Norge.

Mener dette brannslukningsutstyret er for dårlig