God lyd for mellomstor konto

Kanadiske Classé med nytt forsterkersett.

Classé-sjefen David Naubert var en snartur innom Oslo i forrige uke. Her viser han fram de to nye Sigma-produktene som i high end-sammenheng ligger i den rimelige enden prismessig. Foto: TORE NESET
Classé-sjefen David Naubert var en snartur innom Oslo i forrige uke. Her viser han fram de to nye Sigma-produktene som i high end-sammenheng ligger i den rimelige enden prismessig. Foto: TORE NESETVis mer

- På dagens hjemmekinoforsterkere finner du en mengde bokstavkombinasjoner du ikke aner hva er, og som betegner funksjoner du sannsynligvis aldri får bruk for. Vi forenkler produktene våre, og legger i stedet pengene i lydkvaliteten, sier Dave Nauber.

Nauber er sjef for Classé, den fransk-kanadiske produsenten av hifi-utstyr i den øvre klassen som nevnes sammen med nordamerikanske lydkjendiser som Krell, McIntosh, Bryston, Jeff Rowland, Boulder og Mark Levinson.

Classé har holdt på siden 1980, og i 2001 ble virksomheten kjøpt av den britiske høyttalerprodusenten Bowers & Wilkins, som her i Norge kanskje er mest kjent for suksessen Zeppelin Air.

Dyrere enn gjennomsnittet, billigere enn toppen

Med effektforsterkeren Sigma Amp 2 og forforsterkeren/prosessoren Sigma SSP.
satser Classé på de som gjerne vil ha fet lyd, men som ikke helt er klare for å gå over 50.000-kronersgrensen for en enkelt komponent.

PROSESSOR: Classé SSP tar seg av alle lyd- og hjemmekinokildene dine. Foto: CLASSÉ
PROSESSOR: Classé SSP tar seg av alle lyd- og hjemmekinokildene dine. Foto: CLASSÉ Vis mer

Vi snakker likevel fortsatt om priser langt over det de fleste av oss forventer å betale for hjemmekinoforsterkere fra Denon, Onkyo, Pioneer eller Yamaha, selv om disse også har tilbud i 20-30.000-kronersklassen.

Mest for musikk

Mens effektforsterkeren Amp 2 koster 29.900, må du ut med 42.900 for SSP-prosessoren. Med andre ord må du ut med nesten 73.000 for settet. TV og høyttalere kommer selvsagt i tillegg.

Les våre TV-tester her!

Effektforsterkeren kan bare forsyne to høyttalere, så for å utnytte SSP-prosessoren fullt ut (7.1) må du investere i flere effektforsterkere til. Amp 2 kan heller ikke brokobles eller brukes som monotrinn.

For det er først og fremst for musikk slikt utstyr handler om.

STOR LYD: B&W 802 Diamond fortjener muligens enda bedre forsterkere enn Classés «billigserie», men kombinasjonen låt imponerende likevel. Foto: BOWERS & WILKINS
STOR LYD: B&W 802 Diamond fortjener muligens enda bedre forsterkere enn Classés «billigserie», men kombinasjonen låt imponerende likevel. Foto: BOWERS & WILKINS Vis mer

Nauber finner fram ni favorittlåter som spenner fra klassisk symfoniorkester til jazz og rock. Noen i HD-kvalitet, andre i standard CD-format.


Koblet til et par B&W 802 Diamond til 110.0000 kroner paret låter det mer enn akseptabelt, selv om noen kanskje vil rynke på nesa over at vi for effektforsterkerens vedkommende snakker om en såkalt klasse D-forsterker.

Billig og strømsnill teknologi

Prinsippet deler den med Classés CA-D200 til 10.000 kroner mer.

Interessant nok er også japanske Rotel en del av B&W-gruppen. De har i mange år vært kjent for sine rimelige klasse D-forsterkere basert på Bang & Olufsens ICEpower-teknologi.

En klasse D-forsterker kalles også «switching amp», samt noe misvisende «digitalforsterker». Kort fortalt dreier det seg om et prinsipp som er mye mer energieffektivt enn tradisjonelle klasse A/B-forsterkere. Det betyr at du kan putte inn mer effekt til lavere pris, med lavere strømforbruk og i mindre kasser.

Klasse D-teknologien var i bruk lenge før noen snakket om digital lyd. Da den for alvor kom på banen på 90-tallet syntes mange lyden var tørr og livløs, men dette har nok blitt med årene.

Takler de fleste formatene

EFFEKT: Classé Amp2 gir 2 x 200 Watt i klasse D. Foto: CLASSÉ
EFFEKT: Classé Amp2 gir 2 x 200 Watt i klasse D. Foto: CLASSÉ Vis mer

Classés «billigtrinn» måler 2 X 200 watt i 8 ohm, med en fordobling i 4 ohm. Det er med andre ord mer enn nok kraft til å drive selv tunge høyttalersystemer.

Sigma SSP er nok først og fremst ment for de som foretrekker to kanaler både til musikk og film. Men med analoge 7.1-utganger er muligheten der til å bygge ut med ytterligere flere kanaler og dertil hørende effektforsterkere.

Forforsterkeren har innebygd DAC som takler de fleste hjemmekinofortmatene (inklusive Blu-ray-formatene Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio), samt HD lyd opptil 24 bit 192kHz.

AirPlay, men ikke Bluetooth

Den støtter i tillegg Airplay, men ikke Bluetooth. Det betyr at bare Apple-produkter kan brukes for trådløs lydoverføring, med mindre man bruker en USB-enhet for å få lyd fra for eksempel en Android-telefon.

- Vi vet at Bluetooth er populært, men valgte én standard for trådløs overføring for å gjøre det enklere, sier Nauber.

Derimot støttes DNLA, en standard for lyd- og bildeoverføring som de fleste PC-er og nettverksdisker bruker.

Volumet, valg av musikk og skifte av innganger styres for øvrig fra en app. Nauber understreker at volumreguleringen skjer analogt i forsterkeren, ikke digitalt. Dermed blir ikke signalet gradvis mindre oppløst (i hvert fall teoretisk), slik tilfellet er med mange digitale volumkontroller.

Det finnes ingen innebygd støtte for musikkstreamere som Spotify og WiMP, men dette er det jo enkelt å fikse via PC/Mac og USB.