God kvalitet, men dårlig brukervennlighet

Selv om avspilling av vanlige DVD-filmer går greit, er vi ikke helt fornøyd. For oss er det en gåte at Philips, som er blant de aller beste til å lage brukervennlige TVer, kan slurve slik de har gjort med denne opptakeren.

God kvalitet, men dårlig brukervennlighet
[Ugjyldig objekt (NAV)]
God kvalitet, men dårlig brukervennlighet


Heldigvis er den grunnleggende innstillingen av Philipsen enkel: Det automatiske kanalsøket fungerte slik det skulle, og vi satte pris på ”Follow TV”-funksjonen, som gjorde at alle kanalene fikk samme rekkefølge som kanalene på TVen.

Klokken stiller seg selv inn via den TV-kanalen du måtte ønsker, og den klarte også å justere seg selv automatisk når vi gikk bort fra sommertid i helgen. Så langt så bra.

Time shift buffer

Hver gang du slår på DVD-opptakeren, vil den begynne å ta opp fra den TV-kanalen spilleren står innstilt på. Time shift buffer står mao. for midlertidig minne. Opptakene som lagres her vil bli automatisk slettet når du slår av spilleren, eller etter en viss tid.

Standardinnstillingen er 3 timer, men du kan øke til 6 timer om ønskelig. Vil du spare på disse midlertidige opptakene og overføre dem til harddisken, må du lagre dem manuelt.

Fordelen med time shift-funksjonen er at du alltid er sikret å få med deg TV-programmet, selv om du skulle bli forstyrret midt i TV-sendingen. Du kan nemlig avspille opptakene som er lagret i det midlertidige minnet fra begynnelsen, samtidig som spilleren fortsetter å ta opp resten av programmet i bakgrunnen. Dette er en praktisk finesse, og minner altså om Pioneers Chase Play-konsept.

For deg som liker bruksanvisninger

God kvalitet, men dårlig brukervennlighet


Problemet er at det ikke føles intuitivt å betjene spilleren. Nå kan dette selvsagt være et meget godt tegn på undertegnedes 10 tommeltotter og manglende tekniske forståelse. Sammenlignet med konkurrenten fra Pioneer, er likevel vår påstand at Philipsen er langt mer brukerkrevende.

Eksempel: Mens hurtigtastene på fjernkontrollen til Pioneer er navngitte, og av den selvforklarende typen, har Philips satt inn fire knapper (rød, grønn, gul og blå) uten noen forklarende tekst. Ulempen er at disse nøkkeltastene styrer flere viktige funksjoner, og i begynnelsen kommer du antagelig til å sitte med nesa i bruksanvisningen når du prøver å styre Philipsen. Etter en viss tilvenning vil du selvsagt bli vant til dette, men på en spiller fra en anerkjent leverandør i denne prisklassen forventer vi en mer hendig løsning.

Meningsløst med Guide+

God kvalitet, men dårlig brukervennlighet


Og når vi først er i det irriterte hjørnet: Både spilleren og fjernkontrollen er tilrettelagt for bruk av Guide+ systemet. I teorien er jo dette vel og bra. Men det blir et stort irritasjonsmoment ettersom systemet kun er tilgjengelig i Tyskland, Østerrike, Sveits, Frankrike, Spania, Nederland og Belgia.

Når vi i Norge ikke får brukt det, er det helt meningsløst at fjernkontrollen, menyoppsettet og til og med bruksanvisningen i stor grad forutsetter at du bruker systemet. Det gjør nemlig styringen av de funksjonene vi som bor i Norge kan bruke mer tungvint, noe innstilling av timeropptak er et godt eksempel på.

Timer-opptak og ShowView

Når du først finner fram ser Timer-menyen slik ut.
Når du først finner fram ser Timer-menyen slik ut. Vis mer


Fjernkontrollen har en egen tast som det står Timer på, men når du trykker på den kommer du ikke rett til innstillingene for timer-opptak. Du kommer i stedet rett til en ny oversiktsside kalt Schedule, hovedsakelig med informasjon om Guide+ systemet, som du altså ikke får brukt.

For å komme videre inn på timer- eller ShowView-opptaksmenyene, må du i stedet trykke på den grønne eller røde knappen. Først her kan altså tidsangivelsen eller ShowView koden legges inn.

Oversikten over hva som ligger lagret på harddisken er heldigvis oversiktlig. Det til enhver uthevede opptaket (i gult) vises også i et indeksbilde over opptaket.
Oversikten over hva som ligger lagret på harddisken er heldigvis oversiktlig. Det til enhver uthevede opptaket (i gult) vises også i et indeksbilde over opptaket. Vis mer


Jo visst fungerer det, men denne framgangsmåten er mer tungvint enn nødvendig. Enda mer irriterende er det hvis du taster feil; da får du faktisk beskjed om å installere Guide+ systemet, som du altså ikke har mulighet til å bruke. Dette er meningsløst.

Vi liker heller ikke at du ikke kan endre innstillingene for opptakskvaliteten når du står i denne menyen. Skal du endre opptakskvalitet, må du faktisk gå helt ut, og direkte inn i spillerens set-up meny. Det er en tungvint løsning.

God opptakskvalitet

God kvalitet, men dårlig brukervennlighet


Når det gjelder opptakskvalitet er det imidlertid lite å klage over, her gjør Philipsen en god jobb. Dette er for øvrig et punkt hvor de mer anerkjente leverandørene skiller seg ut med positivt fortegn sammenlignet med billigopptakerne.

De ulike opptaksmodusene har navn fra M1 til M8, og tallet bak M-en skal angi det antallet timer av opptak i denne modusen som går inn på en DVD+R/RW skive, M5 betyr altså 5 timers opptak på en DVD-plate osv.

Som vanlig er opptak i M1 og M2 meget bra, både på lyd og bilde. I M2-modus får du rundt regnet plass til 32 timers opptak i god kvalitet på harddisken. Også M2,5 og M3 gir akseptabel kvalitet, mens de øvrige kun anbefales brukt om du skal være borte lenge og ta opp mange TV-serier. I M8-modus er ikke kvaliteten noe å skryte av, men du har til gjengjeld plass til 130 timers opptak på harddisken eller 8 timer på en DVD-plate.

Trykker du på HDD-browser knappen får du en oversikt over alle opptakene som er lagret på harddisken. Det er også enkelt å se hva som er lagret siden det vises et indeksbilde ved siden av opptaket. Også TV-programmene som ligger midlertidig lagret i Time shift bufferen ligger her. Dessverre vises ikke de med noe indeksbilde, her er du nok en gang overlatt til å benytte deg av de fargede knappene for å få oversikten.

Redigering av opptakene

Du går først inn på HDD-browseren og markerer det lagrede opptaket du skal endre. Trykk deretter på Edit-knappen, for å komme inn i redigeringsmenyen. Du kan legge til og fjerne titler, legge inn eller fjerne kapittelmarkeringer, og bruker du ”merge-knappen” kan du flette to ulike kapitler sammen. Det er også mulig å skjule kapitler i ett opptak, slik at de ikke vises under avspilling.

Du kan også dele opp spillefilmen du har tatt opp fra TV3 i flere titler. På den måten kan du altså luke bort reklamen og slette den før du brenner opptaket på en DVD-plate. Kort oppsummert er redigeringsmuligheten helt greie, men igjen: De kunne vært noe enklere i bruk.

Enkel overføring fra harddisk til DVD-plate

Kopieringen fra harddisken til en DVD-plate skjer ved at du trykker på arkivering. Kopieringen går for øvrig langt raskere enn i sanntid, Philips oppgir selv at 8 timers opptak på harddisken kan brennes på en DVD+R/RW plate i løpet av 30 minutter. Nøyaktig hvor langt tid det tar vil selvsagt variere avhengig av opptakets lengde, og hvilken opptakskvalitet programmet er lagret i.

Det skjer ingen kvalitetsforringelse når du brenner fra harddisken til DVD-platen, dette skyldes at opptaket kopieres i nøyaktig den modusen du lagret den i på disken.

God kvalitet, men dårlig brukervennlighet


En halvtimes Simpsons-episode i neste beste kvalitet tok cirka åtte minutter, og spilleren viser hvor lang tid som er igjen til kopieringen er avsluttet med en egen timer på skjermmenyen.

En annen praktisk finesse er at kapitler som er markert som skjult på harddisken, for eksempel alle reklamepausene, ikke blir med når du brenner opptaket på DVD. Vi liker også at nye opptak automatisk blir plassert etter de andre opptakene som allerede ligger på DVD-platen, og at det automatisk blir lagret ett indeksbilde for hvert program som brennes. På den måten får DVD-platene du brenner en oversiktlig innholdsmeny.