Frem eller tilbake - hvordan var dette nå igjen. Foto: COLOURBOX
Frem eller tilbake - hvordan var dette nå igjen. Foto: COLOURBOXVis mer

Glemte du at klokka skal stilles?

Det er den tiden igjen.

Sommertid er populært av flere årsaker. Vintertid er det verre med. I en avstemning på DinSide i fjor, sa 34 prosent av de spurte at de vil ha sommertid hele året. Men slike forslag får foreløpig ikke gehør i storsamfunnet, og til helgen skal vi alle stille klokka igjen.

En ting er vintertid, men har du hørt om skuddsekund?

Huskeregelen

Hvilken vei, sa du? Natt til søndag 28. oktober klokken 0300 er det slutt på sommeren, og klokken stilles tilbake til 0200. Dermed er vi tilbake til normaltid, for det er sommertid som avviker.

Om det er vanskelig å huske, byr Justervesenet på følgende huskeregel:
På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram. Andre huskeregler? Del med andre i debatten nedenfor.

Ifølge forskrift om sommertid, settes den som normal tid mellom klokken 0200 siste søndag i mars og klokken 0300 siste søndag i oktober. Denne forskriften trådte i kraft i 2008.

Alle klokkene ...

Mens armbåndsuret er både enkelt å stille og lett å huske, og mobil og TV-tuner som regel - om ikke alltid stiller seg selv, så er det verre med enkelte av husets andre klokker. Før søndagsavtaler og mandagen starter kan det være lurt å huske klokkeradioer, komfyruret og klokken i bilen, for å unngå forvirring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinterforberedelser: Har ikke allerede snøen lagt seg, bør du fikse dette i hagen nå.

Dermed er det duket for en annen slags mandag også, en dag mange sliter med. En studie sitert i Telegraph.co.uk viste at mange syns mandager er såpass slitsomme at vi ikke orket å smile før klokken er blitt 1116 (!).

Hvorfor er vi så trøtte på mandag? Fordi den indre klokken ikke følger med.

Førstkommende mandag kan du dermed oppleve det som om du får litt ekstra tid på morgenen. For når din kroppsklokke kjører igang den indre alarmen på sommertid klokken syv, sier vintertiden som gjelder fra søndags morgen at klokken bare er seks. Noen vil da oppleve det som om de kan sove en time "lenger", mens andre kommer seg tidligere avgårde eller får langt bedre tid til frokosten. (Eventuelt ekstra våkne smårollinger ...)

Visste du at ... du sparer penger på sommertiden?