Det er viktig å finne balansen når man skal lyssette boligen. For mye lys som blender kan være like ille som for lite. Foto: Colourbox.com
Det er viktig å finne balansen når man skal lyssette boligen. For mye lys som blender kan være like ille som for lite. Foto: Colourbox.comVis mer

Glemmer å tenke belysning når vi bygger nytt

Belysningen i mange nybygg holder ikke mål.

Dårlig belysning i nybygg, kombinert med at eldre har svekket syn, kan føre til ulykker, mener en av landets fremste lysdesignere, rådgivende ingeniør Kaare Skallerud.

– Dårlig belysning er ikke nødvendigvis alltid det samme som lite lys, sier Skallerud i en pressemelding fra Norges Optikerforbund.

Høy luminans i synsfeltet kan gjøre det vanskelig for personer med synshemming å se godt. Luminans er et mål for hvor lys en flate er.

– Det er dessverre slik at deler av byggebransjen mangler kunnskap, kompetanse og erfaring om belysningsfaget. Lysanleggene har ofte har for dårlig kvalitet, og det kan ha alvorlige konsekvenser, sier Skallerud.

Kortsiktig tenkning gjør at kvalitetskrav til belysning ofte glipper i gjennomføringen av byggesaker, og dette kan gi økt risiko for ulykker.

Går du i fellen? Her er de vanligste lysfeilene

Brudd og hodeskader

I de nye byggereglene som er innført de siste par årene, stilles det strenge krav til universell utforming. Med universell utforming menes tilrettelegging for personer med nedsatt funksjonsevne. For eksempel må alle nye boliger på over 46 kvadratmeter ha et handicapbad; og i stadig større grad innføres blindeskrift på alt fra dørklokker til minibanker.

De med litt mindre synshemminger blir midlertid ofte glemt, til tross for at dette berører en mye større gruppe av befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De færreste av oss har helt friske og plettfrie øyne. Når vi blir eldre øker risikoen for at dårlig lys skal gjøre det vanskeligere for oss å se godt nok.

For personer med ulike typer synshemming øker risikoen for plager betydelig.

– Myndighetene har innført regler for universell utforming, men hva dette innebærer for belysningsanlegg er ikke alle planleggere klar over, sier Skallerud.

Han mener interesseorganisasjonene må ta et krafttak slik at det ikke bygges nybygg som kan påføre brukerne unødvendige belastninger og risiko for ulykker.

– Både eiere, brukere og samfunnet er tjent med at vi lager gode belysningsanlegg, sier han.

Brudd og hodeskader

Seksjonsleder Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund sier de jobber mye med å påvirke at bygg får riktig utforming.

– Dårlig belysning er virkelig et stort problem, og en viktig årsak til at mange snubler, faller og skader seg.

Ifølge en undresøkelse Synovate har gjort for Blindeforbundet skader nærmere én million nordmenn seg i bygninger hvert år. 685.000 av disse skader seg i trapper, på kanter eller overganger, 574.000 har opplevd farlige situasjoner på grunn av hull eller ujevnheter i gangareal, og 160.000 har hatt uhell med glassflater.

– Uhellene fører til mange alvorlige skader som brudd, hodeskader, kneskader og ryggskader. Rundt 400 000 av disse uhellene fører til mer alvorlige skader, sier Sverre Fuglerud.

Det mest kjente eksempelet på at folk skader seg i forbindelse med ujevnt underlag og så sterkt lys at de ikke ser, er kanskje taket på Operaen i Bjørvika i Oslo. Kritthvit marmor reflekterer sollyset, og små trinn eller overganger er vanskelig å se for publikum.

LED-lyset har fått en arvtaker, men er det bra nok? OLED - mest effektivt?

Kilde: Newswire