Glem Oled-TV til jul: Her er alternativene

Både Samsung og LG utsetter julelanseringen av Oled-TV-ene. Heldigvis er det gode alternativer for deg som vil ha noe helt spesielt i stua.

Supertynn, ubegrenset kontrast, og glimrende innsynsvinkel. Men nå er jaggu de lekre Oled-TVene utsatt på ubestemt tid...  Foto: Per Ervland
Supertynn, ubegrenset kontrast, og glimrende innsynsvinkel. Men nå er jaggu de lekre Oled-TVene utsatt på ubestemt tid... Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 2012 skulle bli året da store Oled-TV-er kom på markedet, og det var de to sør-koreanske konkurrentene LG og Samsung som så ut til å bli først ute. De to gigantene har nemlig vist fram det de selv har kalt "nesten-produksjonsklare" modeller på messer gjennom hele året, og vi har selv vært kraftig imponert over bildekvaliteten i praksis.

Les mer om de to alternativene her: Samsung Oled på 55-tommer og LGs Oled på 55-tommer

Men nå ser det altså ut til at ingen av dem blir å finne i butikkhyllene.

Store produksjonsproblemer

Det var The Korea Times som allerede i midten av oktober slapp nyheten om at begge merkene slet med store produksjonsproblemer.

Hovedproblemet for både LG og Samsung skal fortsatt være at feilratene i panelproduksjonen er så store at det ikke lønner seg å sette i gang produksjonen.

Per dags dato er det altså ingen som vet når Oled-modellene kommer: Det kan bli rundt påsketider 2013, det kan bli rundt sommeren, og i verste fall kan vi risikere å måtte vente helt til neste jul.

Hva er alternativene for deg med stor lommebok?

Det store spørsmålet blir derfor hvilke alternativer som finnes for deg som uansett vil bruke så mye penger på en TV før jul.

Vi har derfor plukket ut tre av våre favoritter i forskjellige prisklasser akkurat nå:

Den største TV-en akkurat nå: Sharp Aquos LC-80LE646S

80-tommer er nesten hinsides stort. Likevel selger denne faktisk godt i Norge.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
80-tommer er nesten hinsides stort. Likevel selger denne faktisk godt i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Med hele 80-tommer til 38.800 kroner er denne Sharp-TVen faktisk ganske billig. Den eneste ulempen vi ser på papiret er at den ikke støtter 3D, men det er det jo heller ikke alle som bryr seg noe om.


Vi har dessverre ikke testet den, da vi ikke får den inn i heisen, men vi har gjort en gjennomgang av Sharp LC80LE646 her.

Budsjettkuppet: Sharp Aquos LC-70LE836


Selv om den er 10 tommer mindre enn modellen over, er dette toppmodellen til Sharp når det gjelder bildekvalitet.

Jørn Finnerud fra Wattmagazine.no forsvinner nesten bak 70-tommeren. Foto: Øyvind P
Jørn Finnerud fra Wattmagazine.no forsvinner nesten bak 70-tommeren. Foto: Øyvind P Vis merHer får du altså bakgrunnsbelyst LED og 3D-funksjon, og prisen er faktisk ikke på mer enn 30.000 kroner. Det er selvsagt mye, men er lite å klage over i denne størrelsen.

Vi hadde heller ikke stort å trekke over når vi så på denne TVen sammen med WattMagazine tidligere i år: TEST: Sharp LC-70LE836S.

Designalternativet: Samsungs 75-tommer

Samsungs alternativ er ikke bare den største kant-LED baserte TV-en vi vet om, det er også en modell som nettopp har kommet til Norge, noe som er viktig for de som vil ha det aller siste.

Her får du alt Samsung klarer å hoste opp av finesser og funksjoner, og vi liker også designet som gjør at TV-en ikke virker så massiv til tross for den store størrelsen. Det er faktisk ganske imponerende, men det er mulig at vi er farget av å bare ha sett den på et stort messegulv så langt...

Prisen kan likevel bli en utfordring for Samsung. For til 65.000 kroner er UE75ES9005 nesten dobbelt så dyr som de to andre alternativene vi har på listen.

75-tommer høres kanskje ikke stort ut, men det er det... Foto: Per Ervland
75-tommer høres kanskje ikke stort ut, men det er det... Foto: Per Ervland Vis mer