Glem 17. mai-effekten

Alle vil selge boligen sin i april og mai. Håpet er at en velstelt hage skal presse prisen opp mot nye høyder. Meglerne har imidlertid ingen tro på 17.-mai effekten.

Vårmånedene er travle tider for eiendomsmeglerne. De store meglerhusene melder hvert år om rekord-mange salg i april og mai.

I april og mai har meglerne opptil fem ganger så mange oppdrag som i en stille måned.

Pynter i hagen

Mange boligeiere vil selge i vårmånedene, og tida er særlig populær salgstid for eiere av eneboliger. Da raker de i hagen, pynter i blomsterbedene og håper at 17. mai-effekten skal sette inn. De ser for seg opptog på visningene, med prisene som går rett til himmels.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

En vårlig illusjon

Men ifølge meglerne kan villaeierne bare glemme 17. mai-effekten. De mener prisene blir heller lavere enn høyere i de mest hektiske månedene. De tre første månedene i år har vi sett en prisstigning på boligmarkedet. Utover våren spår ekspertene en utflating.

Klikk her for å lese mer om årets prisstigning.

Vårslepp etter påske

I fjor sa meglerene i både DnB eiendom, Exact og Notar til DinSide at vårmånedene slett ikke var den gunstigste tiden å selge på.

- Situasjonen er den samme i år som i tidligere år. Vi får et vårslepp etter påske. Kjøperne får flere boliger å velge mellom, og prisene stabiliserer seg, sier Eivind Rodem i Notar eiendom.

Han sier det er "ufattelig mange boliger" som legges ut for salg etter påske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Boligeierne vil selge når det er varmt i været, og de kan vise frem hagene sine. Og da blir konkurransen om å få solgt også større, sier Rodem.

Selg på vinteren

Eivind Rodem mener det er vanskelig å gi et fasitsvar på når man bør selge bolig. Men han sier det er lite som tyder på at man taper på å gå utenom de travleste periodene.

I fjor anbefalte DnB eiendom å selge bolig utenom de travleste periodene.

- Beste perioder å selge er i september og oktober, og i februar og mars. Likevel er det flest som selger i april og mai, sa informasjonsrådgiver i DnB Eiendom, Øyvind Larssen til DinSide i fjor på denne tiden.

Få selger i juli

Faglig leder i Exact, Stein Vaagan, tror det er helt greit å selge boligen i fellesferien.

- Det er klart at eneboliger med hage tar seg bedre ut på våren enn på vinteren. Men i april og mai er det også veldig stor konkurranse om oppmerksomheten, sier Vaagan.

Han avviser at en blomstrende hage gir blomstrende prisnivå for selger.

- Prisene skyter ikke i været i mai. Vi har derimot sett at prisene stiger i januar og februar, og deretter flater ut, sier Vaagan.

Selge i fellesferien?

Å bruke fellesferien til å selge bolig, er ifølge Vaagan slett ikke dumt.

- Antall omsetninger er lavere i juli, men da er det også lettere å bli lagt merke til. Det er helt greit å selge da, sier Vaagan.