EN BLÅS MED WHISKY: Med Vaportini kan du innhalere drinken. Foto: Vaportini.com
EN BLÅS MED WHISKY: Med Vaportini kan du innhalere drinken. Foto: Vaportini.comVis mer

Glasset som lar deg innhalere drinken

Ja, det finnes faktisk en dings som lar deg inhalere alkoholen istedetfor å drikke den.

I Finland er det en tradisjon å helle vodka over de varme stenene i saunaen for å inhalere alkoholen når den fordamper.

Ifølge den tidligere restauranteieren Julia Palmer var det i hvert fall det hun lot seg inspirere av (bokstavelig talt) da hun kom opp med ideen for Vaportini, en innretning som lar deg nyte alkohol i dype åndedrag istedetfor i slurker.

LES OGSÅ: Hvor mye vin skal det være i ett glass?

Kontroll på inntaket?

Hva skal så poenget være med dette? Ifølge produsenten får du større kontroll over rusen: Du merker den raskere, og den varer mye kortere enn om du skulle drukket alkoholen. Du får likevel aromaen fra det du drikker, som whiskyens eikepreg eller duftnoter av cognac.

Flyr av hyllene: Se glassene gjestene stjeler som ravner

Slik funker Vaportini

DAMPDRINK: Alkoholen varmes opp av lyset og frigir damp i glasskuppelen som siden kan inhaleres. Foto: Digitaltrends.com
DAMPDRINK: Alkoholen varmes opp av lyset og frigir damp i glasskuppelen som siden kan inhaleres. Foto: Digitaltrends.com Vis mer


Vaportini består av et glass med telys, en glasskuppel for selve alkoholen, en helletut og et sugerør av glass. Ved hjelp av den medfølgende helletuten fylles glasskuppelen med en liten mengde alkohol. Glasskuppelen settes opp på glasset med telys, som varmer opp drinken slik at både alkohol og aroma frigis i form av damp. Etter fem minutter settes sugerøreret i glasskuppelen, og så er det bare å dampe i vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anbefales å benytte drikkevarer med alkoholprosent fra 40 prosent og over, som for eksempel whisky, cognac, akevitt eller enkelte likører.

De som har testet Vaportinien forteller at den faktisk funker, i den betydning at du både opplever drinkens aroma, samtidig som du raskt blir på en liten snurr.

LES OGSÅ: Slik blir prisene på alkohol og tobakk

Inhaler med måte

Siden alkoholen går rett i blodet uten å gå gjennom magen kan man bli forledet til å tro at man med Vaportini slipper unna både ekstra kalorier, tømmermenn og risiko for leverskader. Ifølge Dallas Morning News blir imidlertid alkoholen likevel transportert til leveren gjennom blodet.

Fornuft og måtehold gjelder altså med inhalering som med vanlig drikking.

Den som måtte være nysgjerrig på denne selsomme innretningen kan bestille Vaportinien til Norge for 275 kroner + 117 kroner i frakt her.

Her kan du se en demonstrasjon av Vaportini utført av LA Times: