Glans, fra gulv til tak

Glansgraden angis på en skala fra null til hundre. Hvilken maling bør du bruke hvor?

En annen glans?

 1. Glans, fra gulv til tak


Her er de klassiske måtene å bruke glansgrad på. Du må gjerne leke med både glansgrad og farger, men om du liker tradisjonelle malingsvalg, kan dette gi deg en grei pekepinn.

 • Gulv
  Gulv må rengjøres ofte, og vil du male gulvet ditt, anbefales du å velge en blank maling. De fleste produsentene har egne malingsserier beregnet på gulv, med glansgrader fra 50 til 80. Jo blankere maling, jo lettere er det å holde rent.
 • Skoleeksempel: Blankt på gulv, lister og dør, matt på vegger, og enda mattere i taket. Foto: www.ifi.no
  Skoleeksempel: Blankt på gulv, lister og dør, matt på vegger, og enda mattere i taket. Foto: www.ifi.no Vis mer


 • Vegger
  Malingsforhandlerne anbefaler silkematt maling (05 - 10) til de aller fleste typene veggflater. I rom som er litt mer utsatt for skitt, støv eller vann - for eksempel entré eller barnerom anbefales å bruke litt blankere silkematt maling (15 - 20), mens kjøkken gjerne kan ha halvblank maling - opp mot 40.

  Veggpanel males ofte med halvblanke malinger (25 - 40), mens høyblank maling brukes gjerne i rom som kun har én panelt vegg.

 • Lister, dører og vinduer
  Lister, dører og vinduer er elementer i boligen som gjerne blir tatt mye på. Det er derfor lurt å velge en maling som er lett å holde ren, og de fleste anbefaler å bruke halvblanke malinger.

  Det kan være smart å holde taklistene i en matt maling, lik den du velger på taket, for å unngå å fremheve grensen mellom vegg og tak.

 • Tak
  Matt gjør at noe virker fjernere, bruk derfor gjerne matt maling i tak. Det skjuler eventuelle ujevnheter, og det er sjelden vi berører taket. Det kan imidlertid være lurt å velge en litt høyere glansgrad i rom der det er stor sjanse for støv eller sot, for eksempel i rom med peis, eller rom med vindu mot sterkt traffikerte gater. Den blankeste matte (05) eller den matteste silkematte (07) glansgraden anbefales i slike rom. På kjøkkenet kan du trygt velge en halvblank maling (25 eller 30) - da får du en pen overflate, som samtidig er grei å holde ren.
 • Våtrom
  Skal du male badet, er det viktig å velge maling som er spesielt tilpasset våtrom. De fleste malingsprodusentene har også egne serier beregnet på våtrom, og er det ett sted du IKKE skal spare på kronene er det her. Våtromsmaling er blant annet tilsatt mugghindrende midler, og beskytter veggene bedre enn vanlig maling.

  Det anbefales å bruke de blankeste malingstypene, halvblank og blank maling, til våtrom.

 • DinSide Bolig vil komme tilbake med mer stoff om våtromsmaling.