Gjør vårrengjøringen lekende lett

Vi har samlet kjerringrådene som gjør vårrengjøringen til en lek. Og et par du bør styre unna. Av: Stella Vaage

Vårrent med midler fra såvel kjøkkenskap som vaskerom. Foto: Stella Vaage
Vårrent med midler fra såvel kjøkkenskap som vaskerom. Foto: Stella Vaage Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubarmhjertig vårsol kan ta kål på det gode humøret, dersom rent hus er humørfremmende. Her er noen triks som kan hjelpe.

På kjøkkenet og badet

Kjøkkenet og baderommet er husets fuktigste rom, og krever regelmessig rengjøring for å holde bakteriene i sjakk. Gode kjerringråd for rengjøring på våtrommene er bruk av sitronsyre, eddik og bakepulver.

Bland eddik og sitronsyre i kaldt vann, og bruk blandingen med en klut i dusjen, badekaret og vaskeservanten. Eddik og sitronsyre løser opp kalk, samtidig som eddik også tar knekken på skitt og såperester, og etterlater overflatende både lukt- og flekkfrie. Eddik kan også blandes i lunkent vann og brukes på fliser på gulv og vegger.

Les også: Slik renser du dusjhodet

For de vanskeligere flekkene kan bakepulver være løsningen. Dryss bakepulveret på en fuktig klut og gni over vanskelig fett og skitt. Bakepulveret kan også blandes med vann til det oppnår en pasta-konsistens. Påfør pastaen direkte området eller flekken som ikke lar seg vaske bort, og la den virke i 10-20 minutter før den skylles bort med kaldt vann, og tørkes over med en klut.

Bakepulver har den egenskapen at den absorberer lukt, og kan med fordel brukes i vaskevannet når man rengjør kjøleskapet.

Se også hvor effektivt jif er mot ripete tallerkener

Lag din egen vinduspuss ved å blande to desiliter vann med to spiseskjeer eddik og to spiseskjeer Zalo eller annen fettløselig oppvasksåpe. Denne blandingen gjør det lett å vaske speil og vindu uten å skjolde.

Se også hvordan det går når DinSide tester om eddik og oppvaskpulver gjør dusjdøren gullende ren

I oppholdsrommene

Rommene hvor folk hovedsaklig oppholder seg blir fort fylt med skitt og støv. Mennesker mister flere millioner døde hudceller hver dag. Midden lever av hudcellene våre, og det er middens avføring som er det støvet som er "farlig" for mennesker, for eksempel ved at man utvikler allergi. Derfor er det viktig med så lite støv og skitt som mulig for et godt innemiljø.

Vask gulvene med en blanding av én liter vann og én desiliter eddik. Eddiken fjerner både lukt og flekker. Eddiken er også bakteriedrepende, samtidig som den er skånsom mot gulvene. På harde flekker og skomerker kan en pasta av bakebulver og vann fungere bedre enn eddik og vann.

Bruk en mikrofiberklut ved fjerning av støv. Det er en vanlig feil å bruke våte kluter når man skal få bukt med støvet, men om man bruker en klut av mikrofiber vil det beste, og mest hygieniske resultatet oppnåes ved bruk av tørr klut.

Sjekk også: Den enkleste vindusvasken

Møbelpuss kan enkelt lages av å blande to desiliter olivenolje med én desiliter sitronsaft. Sitronsaften løser opp skitt og flekker, mens olivenoljen etterlater treverket skinnende og beskyttet. Dette er en enkel, effektiv, og risikofri måte å rengjøre tremøblene på.

Sotete ovnsdør: Fjerner aske eller oppvaskmiddel soten mest effektivt?

På hagemøblene

Når hagemøbler i plastikk skal rengjøres, kan det lønne seg å bruke båtpolish, som er spesielt beregnet på polering av hard plast, egner seg derfor utmerket til polering av skitne hagemøbler. Gni over møblene med stålull og varmt vann før de poleres med båtbolish. Møblene vil se som nye ut, og vil være mye lettere å rengjøre til neste år.

DinSide har testet poleringsmidler på hagemøbler og om eddik virkelig er et effektivt middel mot jordslag

Kjerringrådene som ikke funker

Salt og hvitvin for å fjerne rødvinsflekker.
Gnir du salt eller hvitvin inn i tekstil med en rødvinsflekk, vil rødfargen kanskje bli borte, men den vil erstattes av en grå-aktig misfarging som er vanskeligere å få bort enn rødvinsflekken. Det kan også ha motsatt effekt: Salt brukes faktisk for å fiksere farge når man farger tekstiler!

Vaske badet med aske.
Å vaske badet med aske er tidkrevende, grisete, og etterlater et resultat man lett kunne oppnådd med vann alene.

Flere kjerringråd fra DinSide

Eksperten tipser

Malin Skaar ved Lilleborgs Forbrukerservice. Foto: Lilleborg
Malin Skaar ved Lilleborgs Forbrukerservice. Foto: Lilleborg Vis mer


Leder for Lilleborgs Forbrukerservice og ekspert innen feltet "Rent og ryddig" på nettstedet www.plusstid.no, Malin Skaar, gir sine beste tips for vårrengjøringen.

– Jeg har god erfaring med å rense en skitten ovn på følgende måte: Hell Salmi i en ildfast form og sett på rist midt i ovnen. Sett på 50 grader og la det stå slik i cirka 30 minutter. Når man da vasker ovnen med en fuktig klut vil du oppleve at smusset har løsnet og at det lettere kan vaskes av.

På høye kjøkkenskap legger det seg en fettete hinne på toppen, og når fett og støv samles der kan det være vanskelig å få vekk.

– Det fjernes enklest med en blanding av varmt vann, Zalo og Salmi. For å slippe denne prosessen for ofte så kan man, etter at flaten er tørket, legge på aluminiumsfolie. Den kan lett skiftes ut etterhvert som fett og støv legger seg der.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!