Gjør sitronen til en sprayflaske

Jevnt fordelt juice, uten steiner, med Lekués sitrussprayer.

<b>Enkelt og greit:</b> Skjær av toppen, skru inn pumpen. Foto: Per Ervland
Enkelt og greit: Skjær av toppen, skru inn pumpen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste blir bedre med en liten skvett sitron. (Seriøst, neste gang sausen ikke smaker slik du vil, eller nok, prøv med litt sitron. Det er en fantastisk smaksforsterker og matforfrisker.) Men hvordan administrerer du det?

Serverer du mat med en skive sitron til pynt, blir den nettopp det. Det er klin umulig å få ut noen ting som helst. Velger du å kutte sitronen opp i båter, ender halvparten opp på sidemannens tallerken. Eller verre, i øynene. Og så blir du sittende og pille steiner.

Du kan selvfølgelig bruke en sitruspresse eller en juicer, men det er da fint mye arbeid for en liten skvett sitron?

Og det er altså her dagens testprodukt, Lekués sitrussprayer, kommer inn.

Se flere tester av smarte produkter på DinSide Bolig

Skjær, skru, spray

Konseptet er enkelt og greit: Skjær toppen av sitrusfrukten, skru inn pumpen, og spray. Ikke helt ulikt denne prototypen fra amerikanske Quirky, som vi tidligere har omtalt. Delene er i silikon, og pumpemekanismen er som på enhver manuell pumpespray.


En egenskap vi er ekstra glade i her i redaksjonen er at alt kan puttes i oppvaskmaskinen. Det kan sette seg litt fruktkjøtt i pumpen, så det kan lønne seg å skylle av først, men det er ingen stor jobb å holde pumpene rene.

Sitron er smart til mer enn mat: Slik blir du kvitt flekkene på skjærefjølen

Øvelse gjør mester

Den lille grønne skålen som følger med er fin å hvile sitrusfrukten på når den ikke er i bruk.  Foto: Per Ervland
Den lille grønne skålen som følger med er fin å hvile sitrusfrukten på når den ikke er i bruk. Foto: Per Ervland Vis mer


Det kan hende du blir litt skuffet de første gangene du bruker sitrussprayeren. Det tok oss for eksempel litt tid å finne ut hvor mye av sitronen vi burde skjære av for at den skal virke best mulig. Det lønner seg å velge den spisseste enden, slik at silikonen går rundt sitronen, ikke blir liggende oppå, slik du kan se på bildet. Det har ikke noe å si for hvor godt det spruter - men det blir litt mindre søl.

Hvor mye du skal kutte av vil variere litt fra sitron til sitron, men vi anbefaler at du begynner med å kutte av bare tuppen, og heller skjærer av et par skiver til, om det ikke er nok.

Som du kan se i videoen over, vi har også prøvd å bare stikke den inn, det går det også, om du har dårlig tid. Du kan også stikke inn fra siden, men det lønner seg å enten kutte av toppen eller å skjære et hakk.

For å få mest mulig av saften inn i pumpen, lønner det seg også å bearbeide sitrusfrukten litt, det vil si å klemme godt på den for å sørge for fri flyt av safter inne i frukten, før du stikker pumpen inn. Dette er spesielt viktig for limen, da denne noen ganger kan være ganske hard. Du kan også gjøre det underveis, om det stopper litt opp.

Ikke vær redd for å spørre betjeningen om hjelp: Slik unngår du bomkjøp i fruktdisken

Lekués sitrussprayere kommer i en pakke med to pumper og en "hviletallerken". Dette settet koster 179 kroner, og fås hos velassorterte kjøkkenforhandlere som GlasMagasinet, Rafens, Traktøren, Illums Bolighus og Tilbords-butikkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!