Gjør hus og hage klart for høsten

Dette må du huske på før snøen kommer.

<B>ER DU KLAR?</B> Høsten er her. Da er det smart klargjøre både hus og hage før vinteren setter inn for fullt. Foto: Colourbox
ER DU KLAR? Høsten er her. Da er det smart klargjøre både hus og hage før vinteren setter inn for fullt. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høstfargene er på plass, og vi merker et annet drag i luften. Tiden er inne for å begynne forberedelsene til den kalde årstiden.

De som er så heldige å ha hus og hage og er glad i aktivitet har ekstra mye å glede seg over i denne perioden. Vi har satt opp de viktigste punktene. Vi deler inn i hus, hage og redskaper.

Er huset rustet til høststormer og regn?

Hva med overflatene?
Så lenge det fremdeles er noenlunde fine temperaturer, er det ingen ting i vei for å beise eller male huset. Kanskje du kom halvveis i sommer, men ble forhindret av lange perioder med regn? En ekstra innsats med gode hjelpere gjør deg kanskje ferdig i løpet av en helg. Leier du en lift og bruker godt maleverktøy går jobben raskt unna.

Leier du lift eller har satt opp stillas, kan det være gunstig å skifte ut bord og beslag i samme slengen. Panelbord på sydsiden av hus har en tendens til å tørke ut og sprekke når de får noen år på baken.

Hva med tak og takrenner?
Taket er avgjørende for at huset skal være beboelig, er ikke taket i orden får også resten av huset alvorlige skader.

Sjekk at alle taksteiner ligger som de skal, at underpappen ikke har sprekker, at beslag rundt piper og ventiler ikke har skader.

Har du trær inntil huset havner mye organisk material på taket. Da gror det fort mose som kan samle opp vann og føre til frostskader. Fjern mosen på taket med en kraftig høytrykkspyler eller skrap den av med verktøy som ikke ødelegger eventuell glassur eller annet belegg.

Takrenner kan tettes av løv og annet som kommer fra trærne, sørg for å fjerne dette så snart bladfellingen er over. Det skader heller ikke å sjekke underveis ellers i året.

Hage, hus og redskap trenger stell før høsten kommer Foto: Brynjulf Blix
Hage, hus og redskap trenger stell før høsten kommer Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Hagen

Plenen skal ha litt ekstra lengde før vinteren, men løv og gress bør ikke få samle seg til hauger. Etter løvfellinga raker du godt, og gjødsler litt - ikke for mye - før vinteren.

Har du en løvfellende hekk kan du klippe den etter at bladene har falt. En vintergrønn hekk bør du vente med til våren, dette gjelder også tuja.

Nedfallsfrukt bør fjernes, de kan inneholde soppsykdommer som overvintrer fint. Legg det heller i komposten.

Høsten er også en god tid for planting, både av løk og planter med røtter. Et triks med løk, som bør settes tre ganger så dypt som de er høye, er å snu annenhver løk opp ned. Da vil blomstringen fordele seg over litt lenger tid.

Beskjæring av frukttrær med steinfrukt kan gjøres om høsten, men epletrær bør du vente med til våren.

Faller naboens løv inn i hagen din? Se hvilke rettigheter du har.

Utstyr og redskap

Hagemøbler sørger du for å rense godt før du setter dem bort. Bruk gjerne rensemiddel for plastmøbler, og puss lett på tremøbler før du setter dem inn med treolje av best mulig kvalitet.

Har du muligheter settes møblene inn i skur eller garasje, hvis du ikke har plass kan du bruke en presenning. Den bør dekke møblene helt, du kan godt pakke dem inn, bokstavelig talt, og knyte et solid tau rundt. Legg gjerne noen tunge steiner på flatene så slipper du å høre presenningen blafre når det blåser som verst.

En gressklipper varer i flere år dersom du gir den godt stell.
En gressklipper varer i flere år dersom du gir den godt stell. Vis mer

Gressklipperen bør også få seg en omgang. Ta fram instruksjonsboken, rens luftfilteret slik det står anbefalt. Tennpluggen kan også få en sjekk, eller byttes ut.

Litt olje i sylinderen gjør godt når den skal overvintre. En teskje motorolje kan du tømme i sylinderen gjennom plugghullet, og dra i snora noen ganger så oljen blir fordelt.

Bensintanken tømmes, er det bare en slant igjen dunster den bort av seg selv når du har åpent lokk en stund.

Rens klipperen for gressrester på undersiden.

Gressklipperen bør oppbevares på et relativt tørt sted, stående på hjulene.

Les også:
Joda, du kan fortsatt male huset
Kun fire av 45 malingsprodukter får godkjent i test

Deler av artikkelen har vært publisert på DinSide tidligere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!