Gjør hagen klar for høsten

Det holder ikke å bare rake løv ...

Høstfargene er flotte, men det er også en del arbeid som må gjøres. Foto: Brynjulf Blix
Høstfargene er flotte, men det er også en del arbeid som må gjøres. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Slår værmeldingen til for de nærmeste dagene, er det en perfekt dag for å gjøre hagen klar for vinteren. Nå kommer nemlig finværet vi ønsket oss i sommer.

Men når løvet er raket sammen i hauger, og plassert på dynga, i komposten, eller rundt stammen på sarte trær - hva da? Her er en kjapp guide til det du minst bør passe på før sneen faller.

Har vi glemt noe? Del gjerne smarte tips med andre lesere i debatten.

Hagen

Plenen skal ha litt ekstra lengde før vinteren, men løv og gress bør ikke få samle seg til hauger. Etter løvfellinga raker du godt, og gjødsler litt - ikke for mye - før vinteren.

Har du en løvfellende hekk kan du klippe den etter at bladene har falt. En vintergrønn hekk bør du vente med til våren, dette gjelder også tuja.

Løv, løv og atter løv... Foto: Brynjulf Blix
Løv, løv og atter løv... Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Nedfallsfrukt bør fjernes, de kan inneholde soppsykdommer som kan overvintre. Legg det heller i komposten. I tillegg er det mat for skadedyr du helst ikke vil skal trives i hagen din, eller enda verre: i huset ditt, som rotter og mus.

Høsten er også en god tid for planting, både av løk og planter med røtter. Et triks med løk, som bør settes tre ganger så dypt som de er høye, er å snu annenhver løk opp ned. Da vil blomstringen fordele seg over litt lenger tid.

Beskjæring av frukttrær med steinfrukt kan gjøres om høsten, men epletrær bør du vente med til våren.

Faller naboens løv inn i hagen din? Se hvilke rettigheter du har.

Kvitt deg med sneglene

Neste års snegleproblem løser du aller best nå. Sneglene legger egg i grupper på 20-50 i små jordhuler og andre skjulesteder fra slutten av august til slutten av september. De fleste eggene klekker fra slutten av september til slutten av november. Tar du dem nå, før de rekker å gå i hi, slipper du problemet til sommeren. Husk at det ikke holder å drepe dem, du må fjerne dem fra hagen, fordi døde snegler blir mat for de andre, derav navnet mordersnegle. Du finner dem under steiner, trestubber, store blader og ved komposten. Kikk også under krukker, treplater, kloakkrister og liknende steder.

Les mer: Ta knekken på sneglene i høst

Hagemøbler

Før du stuer bort hagemøblene, enten du setter dem inn under tak, i bod eller i kjeller, bør du vaske dem godt. Bruk gjerne rensemiddel for plastmøbler, og puss lett på oljete tremøbler før du setter dem inn med treolje av best mulig kvalitet.

Har du muligheter settes møblene inn i skur eller garasje, hvis du ikke har plass kan du bruke en presenning. Den bør dekke møblene helt, du kan godt pakke dem inn, bokstavelig talt, og knyte et solid tau rundt. Legg gjerne noen tunge steiner på flatene så slipper du å høre presenningen blafre når det blåser som verst.

Er huset rustet til høststormer og regn?

Hva med overflatene?
Så lenge det fremdeles er noenlunde høye temperaturer er det ingen ting i vei for å beise eller male huset. Kanskje du kom halvveis i sommer, men ble forhindret på grunn av lange perioder med regn? En ekstra innsats med gode hjelpere gjør deg kanskje ferdig i løpet av en helg. Leier du en lift og bruker godt maleverktøy går jobben raskt unna.

Leier du lift eller har satt opp stillas kan det være gunstig å skifte ut bord og beslag i samme slengen. Panelbord på sydsiden av hus har en tendens til å tørke ut og sprekke når de får noen år på baken.

Hva med tak og takrenner?
Taket er avgjørende for at huset skal være beboelig. Er ikke taket i orden får også resten av huset alvorlige skader.

Sjekk at alle taksteiner ligger som de skal, at underpappen ikke har sprekker, at beslag rundt piper og ventiler ikke har skader.

Har du trær inntil huset havner mye organisk material på taket. Da gror det fort mose som kan samle opp vann og føre til frostskader. Fjern mosen på taket med en kraftig høytrykkspyler, eller skrap den av med verktøy som ikke ødelegger eventuell glasur eller annet belegg.

Takrenner kan tettes av løv og annet som kommer fra trærne, sørg for å fjerne dette så snart bladfellingen er over. Det skader heller ikke å sjekke underveis ellers i året.

Utstyr og redskap

Gressklipperen bør også få seg en omgang. Ta fram instruksjonsboken, rens luftfilteret slik det står anbefalt. Tennpluggen kan også få en sjekk, eller byttes ut. Litt olje i sylinderen gjør godt når den skal overvintre. En teskje motorolje kan du tømme i sylinderen gjennom plugghullet, og dra i snora noen ganger så oljen blir fordelt.

Maskinene bytter plass når høsten kommer. Du vet aldri når det første snøfallet kommer. Foto: Brynjulf Blix
Maskinene bytter plass når høsten kommer. Du vet aldri når det første snøfallet kommer. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bensintanken tømmer du, og er det bare en slant igjen dunster den bort av seg selv når du har åpent lokk en stund. Rens klipperen for gressrester på undersiden. Gressklipperen bør oppbevares på et relativt tørt sted, stående på hjulene.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide