Gjør hagemøblene klar for sommeren

Hvorfor kjøpe nytt, når du enkelt kan gjøre de gamle hagemøblene gode som nye?

<b>GJØR DET SELV:</b> Flasser hagemøblene, er det bare å finne frem skrapen og få bort så mye som mulig, før du maler dem om. Foto: JON HALVORSEN / IFI.NO
GJØR DET SELV: Flasser hagemøblene, er det bare å finne frem skrapen og få bort så mye som mulig, før du maler dem om. Foto: JON HALVORSEN / IFI.NOVis mer

Med de siste ukenes godvær har nok de fleste funnet frem hagemøblene, og gitt dem en liten vask. I den ubarmhjertige vårsolen er det lite som skjules, og det kan friste å bytte ut litt slitne, gamle møbler, med noe nytt og lekkert.

Det er imidlertid ikke sikkert det er mye som skal til før dine gamle hagemøbler er gode som nye. Under er våre beste tips:

Kjøpe nytt? Vedlikeholdsfrie møbler i plastrotting er populært, men det er ikke likegyldig hvilke du velger.

Kjøpeguide: Sjekk dette før du kjøper

Plastmøbler

Plastmøbler er stort sett vedlikeholdsfrie, men både nye og gamle plastmøbler vil holde seg lenger om du gir dem en god vask, og setter dem inn med voks.

Det tar ikke stort mer enn en liten formiddag å lure naboen til å tro at du har gått til anskaffelse av flunkende, nye møbler.

Se hvordan: Slik frisker du opp plastikkmøblene

Et annet alternativ er å vaske plastmøblene med universalmiddel med poleringseffekt, da slipper du unna med én behandling. Vi har testet fire universalmidler for å se hvilke som gir det beste resultatet.

Tremøbler

det er viktig å sørge for at beina på hagemøblene er riktig behandlet. Oljete hagemøbler gir du rett og slett et fotbad i treolje over natten. Foto: KAROLINE STEENBUCH LIED
det er viktig å sørge for at beina på hagemøblene er riktig behandlet. Oljete hagemøbler gir du rett og slett et fotbad i treolje over natten. Foto: KAROLINE STEENBUCH LIED Vis mer


Plast er praktisk, men det mangler litt av varmen og sjarmen med tre. Tremøbler krever gjerne mest vedlikehold, men det er heldigvis ingen vanskelig jobb.

Det er forskjellige fremgangsmåter for hvordan du best behandler tremøblene dine, alt etter hvordan de eventuelt er behandlet fra før - og hvilken tresort de er laget i. Behandlingsmetodene stiller ulike krav til hvor mye tid det tar, hvor mye arbeid som kreves, og hvor ofte du bør gjenta operasjonen.

Slik behandler du møbler i tre.
Har du oljete tremøbler? Gi dem et fotbad

Hagemøbler i metall

Hagemøbler i metall er stødige og egner seg godt på steder med mye vind. En rekke av de nyere hagemøblene i metall er gjerne belagt eller behandlet med et materiale som gjør dem vedlikeholdsfrie, for eksempel gummibaserte materialer eller epoxy.

Vanlige metallmøbler er gjerne malt med spesialmaling, og når denne slites bort, kan du få rustproblemer. Har det først oppstått rust, er det ikke bare å male over, da må det sterkere lut til:

Slik behandler du hagemøbler i metall som ikke er rustrfrie.

Tekstiler

UNIVERSALMIDDELET: Eddik kan være effektivt mot mange slags flekker, blant annet om du skulle ha vært så uheldig at det har gått jordslag i uteputene. Foto: KRISTIN SØRDAL
UNIVERSALMIDDELET: Eddik kan være effektivt mot mange slags flekker, blant annet om du skulle ha vært så uheldig at det har gått jordslag i uteputene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Ønsker du å gi hagen din enda et lite puff i fornyet retning, kan det være så enkelt som å gå til innkjøp av noen nye tekstiler. Om du velger å bytte ut alle sitteputer, tepper og duker, kan det fort bli dyrt.

En billig variant, er å la seg inspirere av det en allerede har, og supplere med noen nye puter eller pledd i kontrastfarger. Den aller billigste løsningen fikk vi imidlertid skissert av Finn Schjøll noen år tilbake, som anbefaler alle å ta med seg stuen ut i hagen. Denne trenden er langt fra død, og det finnes en rekke lekre lounge-møbler å velge mellom.

Tips: Husk på å ta med deg alle tekstiler inn om natten, eller å oppbevare dem et sted de ikke blir fuktige, så unngår du jordslag i stoffene. Skulle ulykken være ute, finnes det heldigvis råd: Slik fjerner du jordslag

Hagemøblene som er ekstra glad i naturen

Det aller viktigste...

Det aller viktigste du gjør for å holde hagemøblene dine pene, skjer imidlertid når du ikke bruker dem.

Vær proaktiv
Det er langt lettere å stryke på et nytt lag med maling på en ren overflate enn å vente til malingen skaller og du må frem med skrape og slipepapir. Det samme gjelder for alle typer møbler og behandlinger: Vær litt i forkant og gi møblene dine den behandlingen de trenger - før de trenger det veldig!

Oppbevaring
Hvordan står møblene om natten? Når du er på ferie? Om vinteren? Med mindre du ønsker ekstrem shabby chic, har de fleste møblene det best om de får stå tørt og mørkt. Det finnes spesialsydde trekk til noen møbler, men du kommer langt med en stor og tett presenning.

Har du store tunge møbler, og orker ikke å bære dem inn hver kveld? En presenning gjør mye for å beskytte dem - både mot fukt - og solens blekende stråler. For at for eksempel regn ikke skal bli liggende i dammer på overflater (for eksempel på stolseter) kan det lønne seg å "vippe" møblene mot hverandre, eventuelt slå dem sammen, slik at vannet får minst mulig overflate å samle seg på.

VINTEROPPLAG Står hagemøblene ute hele året, vil de kreve mer vedlikehold enn om du Foto: ALLOVERPRESS
VINTEROPPLAG Står hagemøblene ute hele året, vil de kreve mer vedlikehold enn om du Foto: ALLOVERPRESS Vis mer


Pass også på at du tar inn puter et cetera, der vann kan samle seg. Det tar lenger tid for en stoffpute å tørke, enn det tar for en behandlet overflate.

Skal du på ferie et par uker, gjelder det samme. Bær møblene inn under tak, eller dekk dem med en presenning. Og som nevnt over: Oppbevar alle tekstilene på et tørt sted, gjerne innendørs.

Sjekk også: Gjelder innboforsikringen for dyre hagemøbler og hageutstyr?

Spesielt viktig er kanskje de lange vintermånedene. Sørg for at møblene står tørt. Dette gjelder også for plastmøbler, selv om sopp og alger gjør mindre skade, og er lettere å fjerne fra disse.

Enten du velger kjeller, bod, garasje eller loft - sørg for at det er tørt! Har du ikke egnet oppbevaringssted, invester i en presenning du kan dekke møblene med.

Les mer om hvordan du behandler...

 • hagemøbler i tre
 • hagemøbler i metall
 • plastmøbler
 • Lei før du har begynt? Her er hagemøblene som tåler alt!

  Med et strøk maling i samme farge blir gamle hagemøbler som nye. (Disse er forøvrig splitternye, fra Ikea) Foto: Ikea
  Med et strøk maling i samme farge blir gamle hagemøbler som nye. (Disse er forøvrig splitternye, fra Ikea) Foto: Ikea Vis mer
  Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide, og trukket frem til glede for nye lesere.