Gjør grillen klar for sesongen

Grillen blir ikke klar helt av seg selv. Men med et par triks, blir jobben mye lettere.

<b>GAMMEL SKITT:</b> Heldigvis er det enkelt å fjerne, men det er viktigere å sjekke at alt er i orden før du tar den i bruk. Foto: STINE OKKELMO
GAMMEL SKITT: Heldigvis er det enkelt å fjerne, men det er viktigere å sjekke at alt er i orden før du tar den i bruk. Foto: STINE OKKELMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du orden på alt, rengjorde du grillen etter du brukte den sist, men det er dessverre ofte man blir møtt av synet over.

Fastbrente, delvis forkullede matrester er ikke et lekkert syn, og ikke alltid enkelt å kaste seg over.

Det er likevel én ting som er viktigere, spesielt om du har gassgrill: Sjekk at grillen er i forsvarlig stand.

Gassgrillens problemområder

Gassgrill er ikke farlig i bruk, om du bare tar et par forholdsregler. Sarte punkter er koblinger, slangen og selve gassblussene.

Et av de største problemområdene med griller er gasslangen. Den er laget i gummi, som kan sprekke opp etter noen års bruk, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å bytte slangen minst annenhvert år.

SJEKKK DATOSTEMPLINGEN: Gasslangen bør byttes annet hvert år, litt avhengig av hvor utsatt du oppbevarer den.  Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKKK DATOSTEMPLINGEN: Gasslangen bør byttes annet hvert år, litt avhengig av hvor utsatt du oppbevarer den. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Er du usikker på hvor gammel slangen din er, er det heldigvis lett å sjekke: Den er datostemplet. Som du kan se på bildet til høyre, er den merket med produksjonsår, og kvartal. For eksempel betyr 4Q/12 at slangen er produsert senhøsten 2012, og snart er moden for utskiftning.

Hvor lenge slangen holder, er også avhengig av hvordan du oppbevarer grillen. Står den alltid under tak, beskyttet for vær og vind, holder den sannsynligvis lenger enn om den står ute i sol, regn og snø, hele året.

Slik sjekker du slangen

I tillegg til å sjekke datoen kan du ta bøyetesten på slangen. Ser du sprekker eller hull, bør du bytte.

En annen måte å sjekke slangen på er å ta såpebobletesten. Til dette trenger du oppvaskmiddel og vann, blandet ut i forholdet 2:1.

Smør såpeblandingen på slangen og koblingspunktene. Så åpner du for gassen. Er det hull i tanken, vil såpevannsblandingen boble.

Les mer: Slik griller du trygt med gass

Slik bytter du slange

KOBLING Pass på at alle koblingene er helt tette før du bruker grillen. Foto: KAROLINE BRUBÆK
KOBLING Pass på at alle koblingene er helt tette før du bruker grillen. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


Pass på når du kjøper ny, at du velger en godkjent spesialslange. Denne skal ifølge Gass-Service i Bergen være EN- eller SIS-merket.

Pass også på at regulatoren er montert riktig: Lukk ventilen før du setter regulatoren, og sørg for at låseringen klikker på plass.

Når du kjøper eller fyller på gassflasken, er det viktig å passe på at den transporteres stående. Den bør plasseres i litt avstand fra grillen, helst unna direkte sollys.

Grillen klar til bruk? Her er fem smarte grilltips du bør kunne

Slik fornyer du grillen

Etter alt dette, er det fortsatt noe som ikke virker? Du må ikke kjøpe ny grill, selv om enkelte deler er rustet eller i stykker. Er grillen ødelagt etter bare et par sesonger og riktig oppbevaring, kan du reklamere, det vil si: be forhandler om å reparere eller erstatte.

Enkelte produsenter har også egne garantier for grillene sine. Sunwind har garantiprogrammer som gjelder i mellom to og ti år, litt avhengig av modell, mens enkelte av Webers dyreste griller har opptil 25 års garanti på de mest robuste delene.

Er ikke du dekket av garanti eller reklamasjon, er det fortsatt muligheter, men da må du betale for det selv. Det kan absolutt være verdt å forhøre seg med forhandler om pris og ikke minst vanskelighetsgrad. Det vil være langt rimeligere å kjøpe et nytt gassbluss eller en ny grillrist enn å investere i en helt ny grill, men det er ikke sikkert alle vil fikse å reparere de mest kompliserte grillene selv.

Slik får du ny grill

Slik rengjør du grillen

Har du en gassgrill, kan du la den ta seg av mesteparten av jobben selv. Sett grillen på maks og legg ned lokket. Etter fem minutters tid vil alle matrester være forkullet. La grillen kjøle seg litt ned før du går over med en grillbørste eller annen børste med stålkost. Børst løs alle forkullede rester, og fjern dem fra grillbunnen. Deretter kan du vaske grillen med varmt vann og kjøkkenspray innvendig. Skyll så grillen godt med vann, og tørk over til slutt.

Har du en kullgrill går du rett på med grillbørsten, etter å ha tømt grillen for gammelt kull først, selvsagt. Børst løs det du klarer, og fjern bøsset. Deretter vasker du med varmt vann og kjøkkenspray. Skyll godt, og tørk av.

Husk også å rense grillristen. Dette er en drittjobb, men det må gjøres. Heldigvis finnes det et par triks som gjør jobben lettere.

En metode er å smøre risten inn med grønnsåpe av den faste typen. Pakk inn risten i plast, en søppelsekk eller lignende, og la den ligge over natten. Neste morgen blir flekkene langt enklere å fjerne, men vår erfaring tilsier at ikke alt forsvinner.

Vi har også prøvd med krystall soda men resultatet ble så som så. Vi har også prøvd en vaskerobot, grillbot, men selv om det er morsomt å se på at noe vasker for oss, var ikke resultatet spesielt vellykket.

Det mest effektive er å bruke et universalmiddel. Vi har testet tre, Hugos, Universal-Stein og SeaJet Båtrens, og alle ga gode resultater.

Til slutt er det selve grillen. Utenpå. Et tips vi har fått fra verdensmester i grilling, Bjørn Tore Tangen, er å bruke bilpolish på emaljerte griller, for å få dem skinnende blanke.

Plages du med brann- og sviskader når du griller? Smart matte redder terrassen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!