Gjør et boligkupp i Mexico

Mexico blir stadig mer populært for kjøp av boliger blant utlendinger. Vi spurte ekspertene om beste rådene til en meksikansk boligdrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske boligmarkedet har satt på bremsene for fullt, men rett over grensen går det så det suser.

Og det er nettopp amerikanerne som står for de fleste kjøpene av boliger i Mexico, men flere og flere europeere viser sin interesse i det som betegnes som å være et marked i oppgang. Ikke så rart, med dollaren på rekordlave nivåer og det faktum at de fleste boliger er priset i dollar.

Mange valg

Simon Burgess fra den meksikanske webtjenesten solutionsabroad.com, jobber daglig med å gi råd til utlendinger som vil etablere seg, kjøpe bolig eller starte næringsvirksomhet i Mexico. Han mener det er mange gode satsningsområder for boligkjøp i Mexico.

- Boligmarkedet i Mexico har vært populært i mange år. Derfor er det viktig å se etter områder som ligger i nærheten av allerede profilerte og etablerte steder for å finne de gode kjøpene.

Noen områder jeg tror ville være attraktive er East Cape og Todos Santos i Baja California Sur, eller områder rundt San Carlos. Sonora har også en del attraktive områder som jeg ville vurdert. Med sin nærhet til Cancun, skal man heller ikke se bort fra Campeche på Yukatanhalvøyen som et godt investeringsområde, sier Burgess.

Se flere tips fra Simon Burgess til boligkjøp i Mexico i 10 tips-boksen

På denne stranden i delstaten Campeche bygges et utrolig prosjekt kalt Campeche Playa. Prisene for luksusleiligheter begynner på 1,7 millioner kroner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
På denne stranden i delstaten Campeche bygges et utrolig prosjekt kalt Campeche Playa. Prisene for luksusleiligheter begynner på 1,7 millioner kroner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Se flotte bilder fra et av Mexicos nye satsningsområder på boligfronten her...

Noe for en nordmann?

Mexico er kanskje vel så interessant for en nordmann investeringsmessig, som for bruksverdien.


Det første man spør seg med tanke på bruksverdi, er hvor lang reisen er? Det er ingen tvil om at Mexico er langt unna, men det er ikke noe lengre enn for eksempel Brasil.

Flytilbudene er likevel ikke like gode til eksempelvis Cancun, som til Fortaleza og Natal. En flybillett til Cancun i slutten av januar vil koste deg mellom 6.500 og 7.500 kroner, ofte med to mellomlandinger og ganske lang reisetid.

Prisnivået når du først er i landet, er likevel ganske lavt. Kjøper du en bolig i et område du trenger bil, vil det ikke koste deg mer enn 50.000 kroner for en ny småbil. Bensin koster rundt 4,5 kroner literen.

Klimaet i Mexico er åpenbart varmere enn her hjemme, og stabilt norskt sommervær finner du store deler av året i kystområdene.

Investering

Over på investeringsbiten, er det noe som avhenger av flere forskjellige faktorer. Ser vi på den økonomiske helsetilstanden til Mexico, har den forbedret seg drastisk det siste tiåret.

Turisme er en av de viktigste økonomiske generatorene til akkurat dette, noe som også har fått stadig flere utlendinger til å investere i utvikling av ferieboliger, hoteller og resorter.

De siste tre årene har Mexico sett en stabil økning i utenlandsk investering, og da særlig fra USA. Selv om Mexicos økonomi er veldig avhengig av hva som skjer i USA, peker boligkurven som sagt en annen vei på meksikansk jord.

Kolonihus eller nybygg - vær sikker på hva du leter etter! Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Kolonihus eller nybygg - vær sikker på hva du leter etter! Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Med dagens usunne boligmarked i store deler av USA, blir det enda mer populært å investere i bolig i Mexico blant kapitalsterke amerikanere. Med spanjolene på andreplass er amerikanere de klart største utenlandske investorene i Mexico.

Men bolig i Mexico er ikke noe nytt. Amerikanere har investert i ferieboliger her i flere tiår. Kanadiere og andre europeere har også begynt å vise interesse i markedet de siste årene, noe president Felipe Calderon har lagt til rette for.

Han har ført en politikk som har gitt en positiv innstilling til utenlandsk investering, samt et stort og voksende nasjonalt boligmarked. Landet vil også fortsette å være et attraktivt land for investering blant utlendinger, ifølge den anerkjente tidsskriftet The Economist.

Bladet skriver at det er en forventet årlig vekst på 3,4 prosent i bruttonasjonalproduktet i perioden 2008 til 2012. Videre har inflasjonen i landet sunket fra 20 prosent i 1998, til fire prosent på dagens nivå. The Economist spår at den skal synke videre mot 2012.

Ser man tilbake til 1995, lå renten på utrolige 50 prosent, i dag er den på syv prosent. Noe som også indikerer god økonomisk tilstand og vekst i Mexico for tiden.

Sikkert byråkrati

David O’Donnell er partner i det irske advokatfirmaet Tom McGrath & Associates. De spesialiserer seg i lov og rett ved eiendomskjøp i utlandet og han kan fortelle at Mexico er et trygt marked legalt sett, men med en litt byråkratisk vri.

- Boligkjøp som utføres av utlendinger i Mexico, foregår gjennom et system som kalles fideicomiso. Det betyr at hvis du kjøper en bolig, så må du gå gjennom en meksikansk bank. Du betaler pengene inn til den, så den har garanti i dine penger.

I praksis betyr dette at du ikke får ditt navn på skjøtet, den Meksikanske Bank vil stå som eier. Dette er imidlertid ikke noe problem, siden det er banken som tar garanti i pengene du betaler inn. Hvis banken skulle gå konkurs er ikke boligen din i noen fare, du vil fortsatt være den tekniske eier av boligen, sier O’Donnell.

Mer om boligkjøp i utlandet finner du her: