Ha alt skriftlig, er Sinnasnekker'ns beste råd.  Foto: TVNorge
Ha alt skriftlig, er Sinnasnekker'ns beste råd. Foto: TVNorgeVis mer

- Gjør det, selv om det er litt pinlig

Her er Sinnasnekker'ns beste tips til hvordan du finner en god håndverker.

«- Du må gjerne tegne og forklare, så blir det ikke noen misforståelser.Sinnasnekker'n»


Yrkesgruppen håndverkere har dessverre ikke verdens beste rykte. De møter ikke opp til avtalt tid. De overfakturerer. Og en svensk undersøkelse har attpåtil funnet ut at i mange tilfeller gjør handymenn en bedre jobb en håndverkere.

- Det verste ryktet vi har på oss er at vi er for sene, og at vi ikke følger opp. Det jeg sier, er at håndverkere er for snille. Jeg merker det selv også, det er vanskelig å få tid til alt, sier snekker Otto Robsahm, også kjent som Sinnasnekker'n, til DinSide.

Vi har spurt Sinnasnekker'n om råd til hvordan man bør gå frem når man skal hyre en håndverker til å gjøre en jobb. For finner du riktig håndverker, blir livet så mye enklere.

Sinnasnekker'ns beste råd for hvordan du unngår de verste oppussingsfellene.

Det aller viktigste

«Mange er redde for å skrive kontrakt, og tenker "herregud da stoler ikke håndverkeren på meg". Det gjør han. Håndverkeren er glad for å få alt på papiret.»


I hovedtrekk er det to ting som er spesielt viktig å huske på når du hyrer inn en håndverker, ifølge Robsahm: Du bør sjekke ham opp i forkant, og passe på at du har alt skriftlig.

For å sikre at du får en dyktig og pålitelig håndverker, anbefaler vi alltid at du forhører deg med venner og kjente, og sjekker at han har alle godkjenninger og økonomien i orden, men ifølge Robsahm kan du gjerne dra det enda litt lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville anbefalt folk å la håndverkeren komme med en liste over hva han har gjort for hvem, og sjekk det opp! Ikke bare se på bilder, men ring og prat med tidligere oppdragsgivere, sier Robsahm.

Og du skal ikke være flau eller redd for å tråkke på noen når du gjør research. - Det er ikke noe farlig å sjekke dem opp! Håndverkeren blir ikke forbanna fordi du sjekker han opp. Det er en sikkerhet for begge parter, at alle er ærlige og gjør det dem skal.

Ulike håndverkere jobber ofte sammen, så har du en snekker du er fornøyd med, kan det lønne seg å høre om han kan anbefale en god rørlegger - eller elektriker. Selv har han et par håndverkere han alltid anbefaler videre, og vice versa.

Ha det skriftlig

Sørg for at dere snakker sammen og er enige. Tegn og forklar, så slipper du misforståelser, sier Robsahm.  Foto: TVNorge
Sørg for at dere snakker sammen og er enige. Tegn og forklar, så slipper du misforståelser, sier Robsahm. Foto: TVNorge Vis mer


Når du så har funnet en håndverker du er komfortabel med, er det viktig å skrive kontrakt.

- Man må være flinkere til å ha alt skriftlig! sier Robsahm. Mange slurver med håndverkerkontrakt, men du bør skrive en så detaljert kontrakt som mulig før håndverkeren starter arbeidet. - Selv om det virker litt vanskelig og litt pinlig - gjør det skriftlig, da blir alt så mye enklere.

Men det stopper ikke der. Du må passe på at dere er enige om hva som står der.

- Man snakker to forskjellige språk: Håndverkeren sier vi skal bare slik og sånn og slik, kunden sier fint, men hører noe annet enn det som blir sagt.

Ifølge Robsahm er det opp til håndverker å skrive ned, men ta gjerne initiativet, dersom han ikke gjør det. - Du må gjerne tegne og forklare, så blir det ikke noen misforståelser. Misforståelser er kjempevanlig, mange fillesaker kunne vært unngått ved bedre kommunikasjon, sier Robsahm.

Alle endringer og tilføyelser bør heftes ved den originale kontrakten, og signeres av begge parter. Så står du også sterkere i tilfelle en eventuell konflikt.

Håndverkertrøbbel? Håndverkerklagenemda skal gjøre det enklere å klage.

Se an personen


Robsahm anbefaler også at du ser an selve personen. - Se på personen. Hva slags klær har han på seg? Hva slags bil kjører han? Sjekk bilskiltet og sjekk: Er bilen hans, eller låner han den?

Du bør også ta en titt på verktøyet han har med seg. At alt ser helt nytt ut, er kanskje ikke særlig betryggende. Det stikk motsatte er kanskje heller ikke så bra? - Ser det alt for slitt ut? Går det i stykker? Da er det noe gæærnt!

Skeptisk til å bruke utenlandsk håndverker? Slik unngår du de verste fellene.

Ikke betal på forskudd

Ber håndverkeren om forskuddsbetaling? A-kontobetaling? Vær varsom.

- Du må aldri betale for hele jobben på forskudd. Ikke halvparten en gang. Del det heller opp i flere deler, og ikke betal restbeløpet før etter dere har gått over arbeidet sammen, sier Robsahm.

Det skjer gjerne endringer underveis, både i forhold til arbeidets omfang, eller for å løse eventuelle uforutsette utfordringer. Dette må man selvsagt også betale for, men aller helst bør dere ha avtalt skriftlig disse endringene, pluss pris i forkant.

- Dersom håndverkeren gjør en forandring og ikke kommer med skjema - så er det i utgangspunktet hans feil at han ikke har fulgt opp. Men det er klart at du også bør være ærlig og gjøre opp for deg.

Det bør du selvfølgelig også gjøre når jobben er ferdigstilt og du har fått alle relevante papirer, som for eksempel DDV-instruksen fra rørleggeren.

- Håndverkere sliter med at kunder ikke betaler for seg. Det er flere som spesifikt går ut og får anbud men ikke betaler når jobben er ferdigstilt fordi de skal pirke på alt. De kan gjerne bruke et halvt år på å betale, og håndverkeren har ikke midler til å ta det til rettsapparatet.

Lønner det seg å ta fri fra jobben og fikse det selv i stedet for å hyre inn håndverker? Regn ut med vår smarte kalkulator.

Forsinkelser ...

Som vi nevnte innledningsvis. Den store tidsfloken, at håndverkeren kommer alt for sent - eller blir sent ferdig, skyldes snillisme, skal vi tro Robsam.

- Si at jeg er på en jobb der jeg skal sette inn en dør. Så spør oppdragsgiver om jeg også bare kan skifte et vindu også, før jeg drar videre til neste oppdrag på andre siden av byen, så jeg slipper å dra frem og tilbake. Så er jeg for snill, sier ja når jeg først er et sted - og så blir alt forskjøvet, sier Robsahm.

Kommunikasjon: Her kan det gjøres mye med kommunikasjonen. Ring for å bekrefte at håndverkeren er på vei. Og be ham gi beskjed om han er forsinket.

Er du for eksempel avhengig av at snekkeren er ferdig med en del før rørleggeren kommer inn, gi tydelig beskjed om dette. For dersom han er forsinket, blir rørleggeren forsinket, og dette forskyver seg til neste jobb. Gir du klar og tydelig beskjed om at dette ikke er akseptert, eventuelt med en klausul om avslag i pris som følge av forsinkelser i kontrakten, er det kanskje lettere for snekkeren å si nei til kunden før deg.

Du kan også gi klar og tydelig beskjed dersom du må ta deg fri for å være hjemme når håndverkeren kommer, og at du ikke vil finne deg i at din jobb blir forsinket dersom - og få det eventuelt kontraktfestet.