Handymannen - en utdøende rase? Foto: iStockphoto.com
Handymannen - en utdøende rase? Foto: iStockphoto.comVis mer

Gjør det selv-ferdighetene forsvinner

Ti tusen tommeltotter og null interesse får skylden.

Om 40 år kan ingen av oss gjøre småting i boligen selv, skal vi tro en ny undersøkelse. Gjør det selv-ferdighetene forsvinner, og ny teknologi får skylda.

Praktiske apper for hjemmefikseren

Det skal nemlig være slik at menn ikke lenger synes det er tøft og mandig å kunne fikse på ting hjemme. I stedet uttrykker de maskuliniteten sin ved å kunne håndtere det siste innen duppedingser, kommer det frem av studien britiske AA Home Emergency Response har gjort.

Før noen protesterer høylydt på damenes vegne, må vi skyte inn at det jo tradisjonelt har vært menn som har vært ivrigst på å fikse og ordne med praktiske ting i heimen, selv om det ikke skal underslås at det finnes mange fingernemme damer der ute også. Undersøkelsen sier ikke noe om damene, men det er vel tvilsomt at trenden går motsatt vei for oss. Vi er nok ikke blitt mer "handy" med årene, vi heller.

Smart kalkulator: Lønner det seg å gjøre jobben selv?

Er du en ekte handyman? (Avsluttet)
Oh yes!(67%)
Sånn halvveis(25%)
Nei, dessverre(6%)
Nei, ikke interessert i slikt(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lærer ikke av fedrene lenger

Undersøkelsen fant at det er menn under 25 år som i minst grad karakteriserer seg som "handy". Den eldre garde over 65 år nøler derimot ikke med å si at de kan håndtere et verktøyskrin.

Og tallenes tale er klar. På 70-tallet lærte rundt 70 prosent av menn gjør det selv-ferdigheter av sine fedre. I dag er tallet bare 44 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Allerede innen 2030 vil bare en av fem menn få grunnleggende opplæring i gjør det selv-ferdigheter av sin far. Hvis trenden fortsetter, vil disse ferdighetene "dø ut" blant vanlige folk, sa Tom Stringer fra AA Home Emergency Response til forbrukernettsiden Which.co.uk.

- Der er de inne på noe riktig, sier Einar Melander, som er håndverker og prosjektleder i Håndverk1000.

- Vi har en jevn stigning av oppdrag, og det er alt fra malejobber til mer avanserte jobber. Grunnen er nok at folk ikke har tid, og de har ikke erfaring, og dermed setter de det bort.

- Og det kan kanskje være en god idé, dersom det er store jobber?

Maler du selv, eller hyrer du inn hjelp? Foto: PHOTOPQR/LALSACE
Maler du selv, eller hyrer du inn hjelp? Foto: PHOTOPQR/LALSACE Vis mer


- Er det større ting som skal gjøres er nok det lurt, hvis man ikke helt vet hva man driver med. Det er lett å rive, men vanskelig å bygge opp igjen. Det tar alltid dobbelt så lang tid som man tror. Vi kommer ofte til oppdrag og ser at her er det noen uten erfaring som har holdt på selv, og som har brukt mange penger på dyre materialer. Er ikke jobben gjort skikkelig kan det straffe seg når folk skal selge boligen. De som kommer på visning merker at det er amatørarbeide, og det er ikke så heldig.

Pusse opp selv? Styr unna fellene som gjør at boligen faller i verdi

Du kan lære

Å ikke kunne gjøre enkle jobber i boligen blir dyrt for deg. Dersom du føler deg truffet av denne artikkelen, og vil karakterisere deg selv som en med ti tommeltotter og ingen gjør det selv-kunnskap, så fortvil ikke. Det er aldri for sent å lære, og en del jobber er lettere å få til enn du tror.

Her er jobbene du klarer å gjøre selv:

Malejobber
Alle kan male en vegg eller et tak. Bare husk å skaffe deg riktig maling, gode pensler og ruller (de MÅ ikke være blant de dyreste), en stødig trappestige og bruk tid på å gjøre jobben nøye. Husk å bruke maskeringsteip og legge gråpapir på gulvet for å unngå søl. Gå over flatene som skal males og sjekk for eventuelle flekker som må fjernes først. Noen flekker må kanskje males over med en oljebasert maling før du maler over med den vannbaserte. Du bør male minst to strøk.

Alt om å male på DinSide

Isolere vinduer
Dersom det trekker fra vinduene, kjøper du selvheftende tetningslister og fester dem i vinduskarmen. Dette er en lett jobb som i tillegg sparer deg for en høy strømregning. Fjern eventuelt de gamle først, og rens karmen med aceton uten olje. For å kjøpe riktig tykkelse på tetningslistene, kan du ta modelleringsleire eller noe lignende og legge i klem i vinduskarmen (når gamle lister er fjernet). Da vil du se hvor tykke tetningslister du bør kjøpe.

Se hvor varmen forsvinner: Vi har testet Black&Deckers varmelekkasjemåler

Pusse og lakke eller olje gulv
Har du tilgang til en god slipemaskin (dette kan leies), er dette en grei jobb, selv om den tar tid og innebører mye støv. Bruk maske, flytt møbler og ting ut av rommet eller dekk dem til. Vask gulvet med kraftvask eller salmiakkvann før du begynner å pusse. Puss i flere omganger med finere og finere papir. Ta deg god tid til lakking slik at det blir jevnt og fint. Husk å la lakken tørke skikkelig mellom hvert lag.

Se vår guide: vakkert tregulv, trinn for trinn

Henge opp hyller og bilder
Du bør klare å henge opp en hylle på veggen. Sjekk først hva slags materiale veggen er av. Er den av tre, er saken grei. Da kan du bruke spiker og hammer. Er det gipsplater på veggen, må du bruke drillbor, og sette inn et gipsanker før du skrur inn skruen. Er veggen av mur eller betong, trenger du et slagbor eller en drill med slagfunksjon. Du må sette inn murplugger før du skrur inn skruen, ellers vil det ikke holde.

Guide: Slik henger du det opp på veggen

Rense sluk
Er sluket i kjøkkenvasken eller badeservanten tett, bruker du avløpsåpner som du heller ned og lar virke som anvist. Er gulvsluket på badet tett, må du løfte av selve risten, fjern stakepluggen (krysset som gjerne er i plast som er plassert i slukets åpning) og bruke en stakefjær til å rense sluket.

Ikke glem å rense sluket! Slik gjør du


La proffene ta det

Noen jobber er så store og kompliserte at det er lurt å sette dem bort. Det er dessuten et pluss at du kan vise til garantier på slike jobber om boligen en dag skal selges.

Å pusse opp et bad fra grunn bør settes bort til proffene, ellers kan du risikere å få bad som lekker. Men å bytte ut baderomsinteriøret bør du klare selv.

Å skifte tak er en stor og omfattende jobb som også er litt risikabel mht. sikkerhet.

Skal du skifte vinduer i hele huset, er det kanskje greit å sette bort, for det er en vrien og stor jobb.

Skal du sette inn en dør, er det faktisk en ganske omfattende jobb. Det er viktig med rette vinkler og mål, så døren går igjen. Dessuten trengs foring i lister, og det går med ti meter lister for å få dekket dørkarmene på begge sier. Er du ganske handy, klarer du jobben selv, men er du usikker, så bør du sette jobben bort.

Generelt sett må rådet være at dersom jobben er stor og omfattende, bør du vurdere å sette den bort. Om ikke annet enn for å unngå at prosjektet tar deg et år å fullføre, noe som medfører stor fare for samlivsbrudd og tenners gnissel.

Hyre inn håndverker? Ikke glem å skrive kontrakt

Husk - du kan få kjøpt alt av byggevarer, men det er ikke sikkert du har lov å bruke og montere det. Dette gjelder for eksempel elektrisk arbeid, eller arbeid på bad. Skal du pusse opp bad, må du søke om tillatelse, før du går i gang, ifølge nye regler.