Gjør det enklere å velge tapet

Slik finner du frem i tapetjungelen.

<b>DET FINNES EN ENKLERE METODE:</b> Vanskelig å orientere seg i hyllemeter på hyllemeter med tapetbøker? Det finnes mange supre sider på nett som kan hjelpe deg å velge. Foto: ALL OVER PRESS
DET FINNES EN ENKLERE METODE: Vanskelig å orientere seg i hyllemeter på hyllemeter med tapetbøker? Det finnes mange supre sider på nett som kan hjelpe deg å velge. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har aldri vært lettere å legge tapet, og det bugner av tapeter hos fargehandlere og i interiørbutikkene. Ja, det bugner så mye at det rett og slett kan være vanskelig å finne frem. Men redninger er ganske nær:

Det finnes mange tapetvelgere på nett som kan hjelpe deg med å finne akkurat den tapeten du er ute etter - om du er på jakt etter en i en bestemt farge eller mønster - eller om du bare er ute etter inspirasjon.

LES OGSÅ: Male veggen i ny farge? Her er appen som lar deg se hvordan det blir seende ut, før du maler

Interaktive tapetvelgere

Det finnes flere tapetvelgere som lar deg bla i varierende mengder utvalg - gjerne sortert ettermønstertype og fargenyanser.

Her er noen tips du kan sjekke ut:

 • Finndintapet.no er en slik, der finner du tapeter fra Borge, Boråstapeter, Cole & Son, EcoWallpaper og Mr Perswall. Du kan velge fargetone og/eller uttrykk, og søke blant drøye 3.100 tapeter fra de tidligere nevnte produsentene. Tjenesten lar det også prøvetapetsere: Du får opp et tilpasset bilde, og så kan du velge tapet på en eller to vegger. Artig å eksperimentere med tapeter som kan matche (eller ikke matche ...).

 • Den svenske fargehandleren måleributiken.se har også en nettbutikk med tapeter fra mange ulike leverandører. Du kan bla deg gjennom kolleksjonen og bestille tapeter og tapetprøver.

 • Tapetgalleriet.no har både fysiske butikker, men også nettbutikk hvor du kan bla deg gjennom tapeter fra et 30-talls ulike produsenter, blant annet Nina Campbell, Cole & Son, Designers Guild og veldig mye mer. Du kan bestille tapeter og tapetprøver.

 • Den tyske tapetprodusenten Rasch, rasch-tapeten.de, har også en artig tapetfinner lik finndintapet. De har også en funksjon der du kan tapetsere opptil tre vegger på et bilde - og se hva som matcher.

 • Wallpaperdirect.com har et fantastisk bredt utvalg tapeter fra drøye 120 tapetprodusenter. Dette er virkelig en godtebutikk for deg som er på jakt etter tapeter - eller for deg som bare vil ta en kikk. De har også en tapetkalkulator som kan hjelpe deg med å bestemme hvor mange ruller du trenger.
 • LES OGSÅ: Slik tapetserer du

  Ja, du kan prøve en tapet

  Det kan være vanskelig å forestille seg hvordan det blir seende ut når man får en hel vegg dekket med mønsteret fra tapeten på dataskjermen eller fra tapetboken. Du kan få et bedre inntrykk med å bestille en tapetprøve. Mange butikker lar deg bestille større eller mindre tapetprøver.

  En tapetprøve i A4-størelse koster 25 til 30 kroner, og en 1-metersprøve koster rundt 100 kroner.

  Dette kan bestilles på nett hos de fleste.

  Du kan for øvrig også bruke tapetprøver til alternative ting, som for eksempel til å lage din egen lampe.

  LES OGSÅ: Appen som lar deg møblere stua uten egentlig å løfte en finger

  Velg kvalitet!

  Uansett hvilket design du vil ha på tapeten din, er det noen fellesnevnere du bør ha i mente før du velger tapet:

  • Det er lettest å legge en fibertapet eller vinyltapet med fiberbakside: Da skal du bare rulle lim på veggen og legge tapeten rett på, uten forbehandling.
  • Hvis du vil ha enklest mulig jobb med minst mulig trøbbel: Ligg unna papirtapeter som krever forfukting og svelling før de legges på. Dette er å be om trøbbel om du ikke er veldig drillet på tapetlegging.
  • Velg kvalitetstapet. Billigtapetene er ofte smalere og tynnere - og av erfaring vet vi at de ikke alltid treffer på mønsterrapporten.
  • Det er vanskeligere å legge tapeter med mønsterrapport, sammenliknet med de uten rapport - da slipper du å plundre med å treffe med mønsteret.

  • Regn med mer svinn dersom du legger tapet med rapport.
  • Hvor mange ruller tapet må du ha? Her er det mange faktorer som spiller inn: Bredden på veggen, bredden på tapetrullen, høyden på veggen, eventuell mønsterrapport og plassering av dører og vinduer, samt lengden på tapetrullen. Søk assistanse hos en kompetent fargehandler. Og ta med deg nøyaktige mål. Eller sjekk ut en tapetkalkulator (google «wallpaper calculator»).
  • Feil på tapeten? Du får ikke refundert penger dersom tapeten allerede er på veggen - så ser du at det er noe feil på tapeten, så stopp arbeidet og returnér rullen.