Boligkjøperforsikring dekker utgifter til en eventuell rettsak. Uansett om du vinner eller ikke.  Foto: Colourbox.com
Boligkjøperforsikring dekker utgifter til en eventuell rettsak. Uansett om du vinner eller ikke. Foto: Colourbox.comVis mer

Gjett hvem som vinner rettsakene?

Kjøper vinner 9 av 10 rettsprosesser, viser fersk undersøkelse fra Help Forsikring.

«Svært mange boligsaker avslås ved første henvendelse til selgers eierskifteforsikring.Men saker som først er avslått som grunnløse, ender med fullstendig seier for kjøper.Help Forsikring »


Det siste tiåret har det vært særlig ett ord som har fått boligkjøpere til å tenke litt lenger før de kjøper. I hvert fall burde det det. Vi snakker om Eierskifteforsikring.

Kjøper du bolig med eierskifteforsikring, betyr det at du må ta en eventuell tvist som følge av feil eller mangler med et forsikringsselskap, og mange boligkjøpere har opplevd denne prosessen som vanskelig og frustrerende.

Les mer: Eierskifteforsikring: Bra for selger, ugunstig for kjøper

Forsikring for kjøper

Help Forsikring er et utradisjonelt forsikringsselskap som tilbyr relativt nye forsikringsprodukter. ID-tyveriforsikring, advokatforsikring, forbrukerkjøpsforsikring og boligkjøpsforsikring.

Vi har tidligere frarådet våre lesere å benytte seg av advokatforsikringen, og omtalt ID-tyveriforsikringen en rekke ganger, men siden disse forsikringstypene er relativt nye, er det lite historikk å vise til. En fersk undersøkelse i regi av Help Forsikring viser at deres kunder vinner frem i 9 av 10 rettssaker.

Forsikringsselskapet behandlet omtrent 2.000 saker for kunder med boligkjøperforsikring i fjor. De fleste av disse ble løst utenfor rettsapparatet, enten gjennom utenomrettslige forlik eller fordi det manglet rettslig grunnlag for å nå frem. Av de 116 sakene som ikke lot seg løse uten rettslige skritt, tapte kjøperne under 10 prosent av sakene, skriver Help i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange hunder, bråkete barn og for stor bolig: Dette klager boligkjøpere på

Lønnsomt med rettsak

Videre heter det at i 80 av sakene som ble tatt for retten, hadde ikke selger eller eierskifteforsikringen gitt noe tilbud før rettsaken. Og boligkjøperne fikk medhold i ni av ti saker. I snitt fikk boligkjøperne utbetalt nesten 132.000 kroner.

Men selv om 13 av sakene ikke vant frem, ble ikke kjøper skadelidende utover det han i utgangspunktet mente å ha tapt. Saksomkostningene, utgifter til dokumentasjon og advokattimer, blir uansett dekket av boligkjøperforsikring, uavhengig av utfallet.

Huset manglet hage: Forsikringsselskapet tok saken

Har du ikke boligkjøperforsikring?


Selv om du ikke har tegnet boligkjøperforsikring er det verdt å merke seg tallene. For selv om det er en økonomisk trygghet å ha forsikringsselskapet i ryggen, og forsikringsselskapet hjelper med prosessen, slik at det blir mindre arbeid for deg, ville selve rettssaken vært lik, også om du ikke hadde et forsikringsselskap i ryggen. Så uansett om du har tegnet boligkjøperforsikring eller ikke, er dette godt nytt for deg som kjøper bolig.

Men selv om oddsene er på din side, må du selvfølgelig vurdere nøye om du har anledning til å ta den økonomiske risikoen ved et eventuelt tap.

Forsikret uten å vite det? Mange innboforsikringer dekker advokathjelp, så det er smart å starte med å kontakte forsikringsselskapet ditt.

Les også: Tusenvis klager på boligkjøp