Gjenkjennelsens kunst

STOCKHOLM (DinSide): Naoto Fukasawa har designet produkter for blant annet Muji, Seiko, B&B og Thierry Mugler. Fukasawa er mest fornøyd når kundene kan kjenne seg igjen i produktene hans - og le litt av seg selv, selv om han selv tar design meget seriøst.

Gjenkjennelsens kunst

  1. Bildespesial


Æresgjest

Naoto Fukasawa er æresgjest på møbelmessen i Stockholm denne uken. DinSide Bolig var blant de heldige som fikk møte den verdenskjente designeren.

Aller mest kjent er han nok for sitt mangeårige samarbeid med Muji. I tillegg til å designe en rekke av produktene deres leder han designprogrammet og er med å gjennomgå alle produktene. - De produktene dere har i Europa er kun en liten del av det vi selger i Japan. Og det som når butikkhyllene i Japan, er kun en liten del av det som når mitt kontor, humrer Fukasawa.

Av eget design for Muji er vel kanskje den lille vegghengte CD-spilleren blant de mest kjente produktene. (I Norge får en kjøpt denne CD-spilleren på Åhlens for rundt en tusenlapp, red. anm.) I Stockholm fikk se både den hvite versjonen vi kjenner fra butikken, samt en svart versjon. I tillegg hadde han med en seng og to stoler i tre, som han stilte ut med en rekke andre produkter.

Trykk her for å se bilder av noen av Fukasawas produkter.

Living in a box

For å slappe av tar Fukasawa med familien til landstedet sitt, en times kjøring utenfor Tokyo. Trass i hva man skulle tro om en designer med hans rulleblad, er det ikke snakk om en storslagen skrytebolig med plass til alle møblene eller produktene hans. Landstedet er en liten og minimalistisk koie på 15 kvadratmeter. - Den er liten, men den har alt jeg trenger.

Familiens interaksjon med naturen utenfor koien har inspirert flere møbler, blant annet de hule tømmerstokk-lignende bordene. - Vi bruker naturen rundt oss - en tømmerstokk blir like gjerne bord som benk, sier han.

Benk inspirert av veltet tømmer, her fra inngangspartiet på Stockholmsmessen. Bak til venstre er hyllen ShelfX for B&B og til høyre er en plakat av et 12-kantet armbåndsur han har designet for Issey Miyake. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Skroll ned for mer

Opp-ned med mye humor

Tannpastatubeformet fjernkontroll. Skobag med gummisåle, og paraplystativ formet som en paraply. For ikke å snakke om barkrakken Deja-vu, vår navnefavoritt. Fukasawas design vitner om en leken sjel med sterk humoristisk sans. Han tar imidlertid arbeidet meget seriøst. - En rekke av produktene mine oppfattes som morsomme. De er i utgangspunktet ikke ment å være morsomme, men jeg ønsker at folk skal kjenne seg igjen i dem.

DinSide: Kjenne seg igjen i en fjernkontroll formet som en tannpastatube?

- Designet mitt eksisterer allerede i din og andres bevissthet. Jeg bare visualiserer, sier Fukasawa. - Jeg lager produkter som du instinktivt skal kunne bruke, fordi du kan bevegelsen eller handlingsmønsteret. Noen ganger gir jeg det bare en litt ny vri, eller en ny farge.

- Ler du, er det deg selv du ler av, det vil si - det er mye humor i gjenkjennelsen, avslutter Fukasawa. - Det er gjenkjennelsens kunst.

Trykk her for å se bilder av noen av Fukasawas produkter.

750 selskap og produsenter av møbler, tekstiler og lys fra 30 forskjellige land er samlet i Stockholm i helgen for en av Skandinavias største møbelmesser. Det er ventet rundt 30.000 besøkende. Har du anledning til å dra, holder møbelmessen åpent for publikum på søndag 12 februar. DinSide vil komme tilbake med flere nyheter fra messen.