Gjem stikkontakten i kjøkkenbenken

Smart løsning for deg som liker å holde benkeplaten fri for rot og kabler.

Denne smarte stikkontaktsøylen fra Evoline er jordet, og kan fint brukes på kjøkkenet. Foto: Evoline
Denne smarte stikkontaktsøylen fra Evoline er jordet, og kan fint brukes på kjøkkenet. Foto: Evoline Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halve Norge vurderer å pusse opp kjøkkenet, og en av tre ønsker seg en minimalistisk stil med rene linjer. Det er i hvert fall resultatene i en fersk undersøkelse utført på vegne av hvitevareprodusenten Electrolux.

Les også: Dra i pluggen, ikke ledningen

Men stilrent og minimalistisk er ikke nødvendigvis forenlig med det nye minimumskravet til stikkontakter på kjøkken, som blant annet regulerer hvor mange stikkontakter du må ha per løpemeter benkeplate.

En løsning vi ser stadig oftere er at stikkontakten er gjemt i benken. En pop-up-stikkontakt om du vil.

Den er der når du trenger den, men du slipper å se på den når den ikke er i bruk. Smart for deg som liker å holde flatene på kjøkkenet fri for rot og ikke minst kabler.

Visste du at ... ikke alle elektriske anlegg er dimensjonert for kraftige induksjonstopper?

Prisbelønt benkesøyle

Det finnes flere varianter av nedfellbare stikkontakter, den mest populære er nok søylen på bildet over som produseres av Evoline. Den er jordet, og har tre uttak - og har fått en Red Dot-award for designet. Pop-up-strømsøylen fås kjøpt hos en rekke elektroforhandlere, og koster fra cirka 1.200 kroner. Den skal være enkel å montere, men husk at slike installasjoner skal utføres av fagfolk i henhold til gjeldende forskrifter.

Benkestikkontaktene kan fås i en rekke forskjellige farger. Foto: Evoline
Slike stikkontakter er kanskje best kjent fra kontorpulter og konferanser, men det er ingen ting i veien for å ha det på kjøkkenet - men akkurat denne typen bør ikke være alt for nærme steder du spruter mye. Foto: Evoline
Vipp den opp når du trenger den - og slå ned for å bruke benkeplassen når den ikke er i bruk. Foto: Evoline
Står stikkontakten i nærheten av vasken, anbefaler vi at du vrir den bort, slik som her. Foto: Evoline


Sjekk også det geniale støpselet fra Evoline - til trangbodde og designbevisste.

Tenk på plasseringen

Hvor bør du så plassere kontakten? Vi har selv ikke prøvd den, men ser at det vil kunne være noen praktiske utfordringer knyttet til bruk. For eksempel: Er det helt tett? Hva skjer når du lager mat og søler litt: vil finmalte melkorn eller vanndråper klare å snike seg ned i benken og skape brannfarlige situasjoner?

Et alternativ er å gjemme den i overskapet i stedet for i benken - så kan du trekke den ned ved behov - eller ha den som et uttrekk i en skuff.

Vi vil uansett anbefale at du setter den så langt unna vasken som mulig - og plasserer den i bakkant av kjøkkenbenken. Og skulle du sprute mye med vått eller tørt, kan du jo alltids plassere en kopp over for å være på den sikre siden.

Har du erfaring med pop-up-stikkontakt? Positive eller negative - del gjerne i debatten.

Så mange stikkontakter må du ha

I elforskriften NEK 400:2010 er det regulert hvor mange stikkontakter du minimum må ha per kvadratmeter gulv og spesielle steder som bak TV-en og på kjøkkenet. Pusser du opp kjøkkenet, kreves det også at du har ett stikk til hver hvitevare (ovn, kjøleskap, frys, oppvaskmaskin, et cetera) og minimum to stikkontakter per meter benkeplate. Og generelt må du ha minst to stikkontakter mer fire kvadratmeter gulvflate.

Merk at når vi sier må du ha, gjelder dette dersom du bygger nytt eller foretar omfattende oppussing. Du må altså ikke sette inn ekstra stikkontakter om du ikke pusser opp - eller om du føler for å tapetsere en vegg.

Les mer om forskriften her