Gir varmepumpa for dårlig effekt?

I noen tilfeller kan du få pengene tilbake.

Forbrukere har fått erstatning for luft-vann- og bergvarmepumper som er underdimensjonerte for boligens faktiske behov. Foto: ABK Klimaprodukter AS
Forbrukere har fått erstatning for luft-vann- og bergvarmepumper som er underdimensjonerte for boligens faktiske behov. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varmepumper anbefales som oppvarming i en rekke hjem, og blir stadig vanligere hjemme hos nordmenn.

DinSide har tidligere skrevet om at mange av varmepumpene som finnes på markedet er av for dårlig kvalitet, ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam.

Nå viser et vedtak fra Forbrukertvistutvalget at om varmepumpa gir for dårlig effekt for ditt hus, vil man i noen tilfeller få pengene tilbake.

>> Pass på hva du avtaler før installering av varmepumpe

Varmepumpa ga for dårlig effekt

Et vedtak fra Forbrukertvistutvalget viser nemlig at et ektepar fikk pengene tilbake etter kjøp og installering av en bergvarmepumpe.

Allerede kort tid etter installering opplevde de at varmepumpeanlegget fungerte dårlig. I motsetning til det som var målet, økte strømforbruket etter å ha tatt i bruk varmepumpa, og de måtte også fyre med ved på de kaldeste dagene.

Dermed reklamerte de på varmepumpa til firmaet fordi de mente anlegget var underdimensjonert for deres bolig. De påpekte og at de før avtaleinngåelsen ble forespeilet en betraktelig reduksjon i strømforbruket. Klagerne ba om å få heve kjøpet, noe firmaet avviste. Dermed gikk saken videre til Forbrukerrådet og Forbrukertvistutvalget.

Les også: Slik renser du varmepumpa selv

Selgers ansvar å sjekke boligen

Forbrukertvistutvalget gir klagerne medhold i at varmepumpeanlegget er underdimensjonert for klagernes hus.

De påpeker at det er den profesjonelle part, altså selger, som har ansvaret for å undersøke om varmepumpen er egnet til å gi ønsket effekt for det konkrete huset.

De mener det her er snakk om en ikke uvesentlig mangel, og gir klagerne rett til å heve kjøpet etter Forbrukerkjøpsloven.

Dermed har de krav på å få tilbakebetalt 236.275 kroner fra firmaet som solgte og installerte bergvarmepumpa.

Dette er ikke det eneste vedtaket hvor noen får tilbake pengene for et varmepumpeanlegg som gir for dårlig effekt i forhold til en konkret bolig. Også i et annet vedtak fra Forbrukertvistutvalget, som gjaldt en luft til vann-varmepumpe, slår de fast akkurat det samme. Nemlig at selger og montør av varmepumper, som den profesjonelle part, har ansvaret for å undersøke forhold ved huset som kan føre til at varmepumpen ikke kommer til å få den lovte effekten.

Utfallet her var det samme som i saken over, nemlig at klageren fikk pengene tilbake.

Les også: Tidenes beste varmepumpe?