Gir millioner til miljøvennlig oppvarming

Økonomisk insentiv til installasjon av strømsparende tiltak.

Det er koselig med peis, men du sparer både penger og miljø på å bytte til en rentbrennende vedovn.  Foto: Colourbox.com
Det er koselig med peis, men du sparer både penger og miljø på å bytte til en rentbrennende vedovn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enova fortsetter kampen mot miljøfiendtlig oppvarming, og alle husholdninger kan søke om støtte til energisparende oppvarmingstiltak. Dette gjelder både private boliger og borettslag. Bor du i et borettslag eller sameie med felles varmeanlegg, kan du også søke om støtte, men da gjelder litt andre regler.

Mer enn 33.000 har søkt Enova om støtte, og mer enn 10.000 husstander har fått innvilget søknaden, sidenordningen ble etablert høsten 2006. Husstandene som til nå har gjort nytte av ordningen, har investert for 900 mill. i nye oppvarmingsløsninger og inkluderer over 35.700 personer.

Luft-luft, luft-vann, vann-vann? Alt du må vite om varmepumper

Du kan søke om tilskudd til installasjon av følgende:

  • Pelletskamin (20,3 %)
  • Pelletskjele (0,9 %)
  • Sentralt styringssystem for elektriske og/eller vannbårne varmeløsninger (9,1 %)
  • Væske/vann varmepumpe (28,4 %)
  • Luft/vann varmepumpe (41,2 %)
  • Solfanger (0,1 %)*
Tallene i parentes viser fordelingen av installasjonene som hittil har fått tilskudd. Hovedgrunnen til at så få har fått støtte til installasjon av solfanger, er at dette ikke ble innlemmet i støtteordningen før i august 2008.

Søk om støtte på Enovas nettsider

Styringssystem for alle

Hvilket av de ulike tiltakene over som passer best hos deg, kommer helt an på boligen du bor i - men strømstyringssystem passer for alle, enten du bor i leilighet eller enebolig. Det finnes en rekke ulike varianter på markedet, alt fra timere du kan sette på ovnen, slik at den slår seg av når du går på jobb, og på i god tid før du kommer tilbake - til mer kompliserte radiostyrte termostater, der du selv kan sette opp avanserte mønstre for hvilken temperatur som skal holdes når - og hvor. De mest avanserte kommer med et tosifret antall soner - med releer som kan reguleres individuelt.

Les vår guide til strømstyringssystemer

Støtte til boligsammenslutninger

I fjor lanserte Enova en storstilt kamp mot miljøfiendtlige oljefyrer. Kampanjen retter seg mot større energisentraler, som er vanlig i næringsbygg og boligblokker.

- Denne satsningen er et viktig bidrag i arbeidet med å få til en overgang fra fossile til fornybare energikilder. Å bytte ut oljefyrte energisentraler med fornybare løsninger er relativt enkelt, og vil i de fleste tilfeller være god økonomi, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Ifølge Evy Aspheim, kommunikasjonsrådgiver i Enova, retter denne kampanjen seg mot større boligsammenslutninger, som blant annet omfatter borettslag og boligsameier.

Co2-nøytralt brensel

Hva man bør velge som alternativ kommer an på ressurstilgangen, men Aspheim anbefaler en form for biobrensel.

- Pellets, briketter, et cetera - dette er Co2-nøytralt. - Uansett om treet brennes eller råtner på rot vil det avgi like mye Co2, mens når en fyrer med olje, vil det føre til større utslipp.

Enova har bestemt seg for å støtte prosjekter som ligger midt på lønnsomhetsskalaen. - Vi gir ikke støtte til det som er aller mest lønnsomt, det vil jo tjenes inn relativt fort, og heller ikke til det som ikke vil lønne seg. Vi vil løfte opp de prosjektene som ligger i midten.

Støtten beregnes til 1 krone per 2 kwh gjennom proffprogrammet.

Sjekk om ditt borettslag kan få støtte med Enovas investeringskalkulator.

Nordens største varmepumpeanlegg åpnet i Kollen Borettslag i Sandefjord i august i år. Beboerne der sparer minst 4.500 kroner i året - hver.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!