Gigantisk designmaraton i London

I to uker fremover er London en eneste stor messe, et eneste stort galleri.

Publisert
Sist oppdatert

(London): Er du i London denne uken kan du ikke unngå det. Design. I en eller annen form.

Se stor bildespesial

Fra messen 100 % design på Earls Court i vest, til nyskapende byplanlegging i Bermondsey, på tjukkeste østkanten, handler det om form, funksjon og estetikk. Miljøproblematikk og grønt forbruk står også høyt på agendaen.

- I fjor var det litt grønt i London. På den store møbelmessen i Milano i vår, var dette aspektet, overraskende nok, totalt fraværende, sier den britiske designeren Tom Dixon til DinSide. Dixon er også kunstnerisk leder for årets 100% messe i Earls Court.

Tom Dixon (venstre) sammen med Ben Evans, direktør for London Design Festival, foran Lomo-labyrinten. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
Tom Dixon (venstre) sammen med Ben Evans, direktør for London Design Festival, foran Lomo-labyrinten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Til tross for i at grønt design er på alles lepper i år, håper Dixon at temaet ikke lenger skal være noen snakkis neste år. - Tenk om det var slik at vi ikke trengte å nevne det, et fait accompli.

Finn frem i jungelen

Med flere hundretalls utstillere, over praktisk talt hele London: Hvor skal man dra?

- Skal du bare se en ting, ja da bør du dra og se den nye kolleksjonen til Established & Sons, sier Amanda Levete, stjernearkitekt og partner i Future Systems til DinSide.no.

Det er kanskje ikke så rart. Levete har selv designet møbler for den relativt nystartede britiske produsenten. Legger vi nepotismen til side, anbefaler hun også Lomography-utstillingen midt på Trafalgar Square, en mosaikk av fotografier tatt over hele verden.

Amanda Levete anbefaler Lomo-veggen på Trafalgar Square. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i> Foto: Elisabeth Dalseg
Amanda Levete anbefaler Lomo-veggen på Trafalgar Square. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Norge er selvfølgelig også representert. Da DinSide gikk for å ta den såkalte Lomo-labyrinten i nærmere øyensyn, var det første vi fikk øye på en hel haug med bilder av ingen ringere enn Hank von Helvete, i full krigsmaling.

BILDESPESIAL: Se Turboneger på Trafalgar Square (Se også opp for en annen kjenning.)

På Trafalgar Sqare finner du også en av designfestivalens mer demokratiske innslag: Den britiske designeren Tom Dixon arrangerte i år som i fjor et gedigent stunt der han ga bort sitt eget design. I år var det 1.000 lamper - med miljøvennlige lyspærer.

Dette vil jeg få med meg!

Er du interessert i å få med deg noen av godbitene anbefaler vi at du skaffer deg London Design Festival-katalogen. Det er en rød liten bok, som er tilgjengelig omtrent overalt - prøv nærmeste møbelbutikk. Har du problemer vil du garantert finne et eksemplar på Royal Festival Hall som er hub for årets festival.

Amanda Levetes installasjon utenfor Royal Festival Hall. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
Amanda Levetes installasjon utenfor Royal Festival Hall. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I tillegg er det satt ut en drøss med noe som ser ut som skittentøyskurver fra Ikea i gatene. Disse er fylt opp med små guider fra magasinet Icon, og kan også være verdt en titt.

En stor del av begivenhetene foregår på ulike steder rundt omkring i byen, flest eventer er sentrert rundt de følgende:
100% design - stor fagmesse i Earls Court, åpen for publikum søndag 23. september.
100% East - yngre designere, litt mer alternativ.
South Bank - sør for elven - fra Tate Modern til Millennium Eye.
London sentrum - Trafalgar Square og Covent Garden

Tilfeldig turist?

I byen, men litt usikker på hva du bør se? Da anbefaler vi at du får med deg følgende:

Royal Festival Hall: Her får du litt av alt, blant annet øko(re)design, Swarovsky-lysekroner, og utenfor to bestillingsverk for festivalen av Zaha Hadid og Amanda Levete, to av verdens mest kjente kvinnelige arkitekter.

Liberty: Det ærverdige magasinet i Regent Street huser miniutstillingen Trash Luxe; hvordan hverdagslige objekter kan se luksuriøse ut.

Tent London: I de gamle lokalene til Trewman-bryggeriet i Brick Lane er det hele 10 ulike utstillinger, blant annet Tent. Vi anbefaler at du får med deg de kjente merkenavnene i "Superbrands", samt noen unge håpefulle, for eksempel svenskene i Ung Svens 06/07. Står til 25. september.

Les mer: London Design Festival

Hank von Helvete blant alle de tusener av motivene i Lomo-labyrinten på Trafalgar Square. Trykk på bildet for å se flere bilder fra utstillingen. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
Hank von Helvete blant alle de tusener av motivene i Lomo-labyrinten på Trafalgar Square. Trykk på bildet for å se flere bilder fra utstillingen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer