Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Gigantisk 21:9-modell

Philips har endelig fått konkurranse på sin film-TV, men her har de ingenting å frykte.

IFA 2011: Philips sjokkerte en hel TV-verden da de i 2009 lanserte sin første TV-modell i 21:9-format. Denne TV-en er spesielt rettet mot kravstore filmelskere, og ble ytterligere forbedret i 2010 med 3D og ikke minst LED med lokal dimming.

Selve konseptet er enkelt. For der resten av TV-bransjen fortsatt tviholder på det vanlige widescreen-formatet 16:9, så kan du her se dine Blu-ray filmer uten å irritere deg over sorte striper over og under filmen.

Selv om dette ikke alltid er like idèelt til vanlig TV-titting, så synes vi det fungerer glimrende på film, og vi har derfor lurt på hvorfor Philips ikke har fått noen konkurranse på formatet.

Vel, den gode nyheten er at det nå finnes et stort alternativ her i Europa. Den dårlige nyheten er at den ikke er spesielt god …

Vizio Cinema HDTV – helt opp til 71-tommer!

På årets IFA-messe fikk vi nemlig kastet et blikk på amerikanske Vizios alternativer: I likhet med Philips heter standardmodellen Cinema 21:9, og er på 58-tommer. Litt grovt regnet tilsvarer det en 46" i høyden, og en 63" i bredden, og siden du her utnytter hele filmbildet på Blu-ray-platene fungerer det bra på film. Vizio har i tillegg tatt steget videre, og toppmodellen deres er faktisk på gigantiske 71-tommer.

Utseendemessig minner designet spesielt om den første generasjonen til Philips, i hvert fall til du tar i den. Materialkvaliteten fremstår ikke som like god, men siden «originalene» til Philips er svært dyre, og heller ikke kommer i mer enn 58-tommer, er det til å leve med.

Problemet med Vizios-alternativer er dessverre at bildet ikke holder mål i 2011.

Selv når det ble avspilt HD-materiale på Blu-ray var bildet uklart og hakket. Vi synes også det er rart at Vizio skrøt av 120Hz (120 Hz NTSC= 100Hz på PAL) oppdatering og 3D-mulighet. I praksis har jo alle de andre TV-produsentene minimum gått fra 200Hz og oppover for å klare å vise et godt 3D-bilde, og det kan kanskje være en av grunnene til at 3D-bildet også var det dårligste vi så på IFA-messen i år. Vizio bruker forøvrig passiv 3D-teknologi, uten at det kan være forklaringen alene. LG (og tildels Philips på sin 7000-serie) har jo vist at passiv 3D kan se riktig så bra ut. Enn så lenge er vi altså skeptiske til Vizio-modellenes bildekvalitet.

Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen


Vi skulle gjerne visst mer om TV-en og teknikken den er basert på, men Vizios personale på messen var dessverre svært lite interessert i å dele det de visste: Ingen hadde noe pressemateriell, og de vi møtte på standen nektet i tillegg å uttale seg.

Med andre ord: Denne modellen er det bare å håpe aldri kommer til Norge, og gjør den det bør du styre unna …