Gi rørene en rens før jul

Et par minutters jobb i dag, kan spare deg for full stopp i julen.

Tidenes enkleste vaskejobb? Hell på litt rørvask, vent i angitt tid, og sett på varmt vann fra kranen og la det gjøre resten av jobben.  Foto: Elisabeth Dalseg
Tidenes enkleste vaskejobb? Hell på litt rørvask, vent i angitt tid, og sett på varmt vann fra kranen og la det gjøre resten av jobben. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 92 prosent av norske kommuner har problemer med fettavleiringer som tetter igjen i avløpssystemet. Industri- og restaurantbransjen får størsteparten av skylden, men også vi private synder og skyller matolje og stekefett i vasken i stedet for å tørke det opp og kaste i søppelet.

Uønsket besøk: Se hva Bård fant i toalettet sitt

Det er ikke bare de store avløpsrørene som tettes igjen av matrester og størknet fett. Akkurat det samme kan skje med rørene i boligen din.

Slik ser fettavleiringer ut i avløpsrørene.  Foto: Rørinspeksjon Norge
Slik ser fettavleiringer ut i avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer


Få ting er kjedeligere (eller har dyrere minuttpris) enn å ringe rørleggervakten. På en vanlig ettermiddag starter prisen på drøye 2.000 kroner, vi tør ikke tenke på hva en slik regning kommer på i høytiden.

Så hvorfor ikke være føre var og gi rørene en ordentlig rens i dag?

To minutters-jobb

Det aller enkleste du gjør, er å ta en liten tur på butikken. Vår lokale dagligvareforretning førte to varianter, en avløpsrens fra Plumbo og en fra Jif, begge til rundt 60 kroner. Vi valgte Plumbo denne gangen, fordi det var en litt større flaske, og vi ønsket å gi alle sluk en liten rens.

Det er foprskjell på Plumbo, vi bruker den til høyre en gang i blant for å sørge for rene rør.  Foto: Produsenten
Det er foprskjell på Plumbo, vi bruker den til høyre en gang i blant for å sørge for rene rør. Foto: Produsenten Vis mer


DinSide presiserer: Det er ikke snakk om det tradisjonelle Plumbo-pulveret, som ble brukt for å løse opp blokkeringer, men en rens for rørene. Som du kan se på bildet over, heter det Plumbo Rørvask.

Og enklere jobb skal man lete lenge etter. På flasken anbefalte de to desiliter for en vanlig rens, dobbel dose om det var antydninger til tette rør. Vi valgte å gi baderomsvasken og sluket en enkel rens, og rørene fra kjøkkenvasken en litt grundigere en, siden de har fått kjørt seg litt etter en pinnekjøttmiddag eller to den siste måneden.

Selve jobben er uansett den samme, og kanskje den aller enkleste vaskejobben vi noen sinne har utført: Hell angitt mengde avløpsrens i sluket. Vent 15 minutter (eller halvtime for kjøkkenvasken), og skyll grundig med så varmt vann som mulig.

Dusjen og: Når du først er i gang, hvorfor ikke gi alle rørene en liten rens? Foto: Elisabeth Dalseg
Dusjen og: Når du først er i gang, hvorfor ikke gi alle rørene en liten rens? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Nå sier de fleste renseproduktene vi fant i butikk at de er skånsomme mot plastrør såvel som metallrør. Men er du skeptisk kan du prøve et av disse kjerringrådene:
Bakepulver og eddik-rens og eddik og natron.

Du er dog advart: Vi hadde større hell med avløpsåpneren, men merk at det ble gjort etter at det hadde begynt å tette seg igjen.

Skal du bort i ferien? Ikke glem å rense sluket før du drar

Om ulykken er ute

Grunnene til at avløpsrør tetter seg mer eller mindre kan være mange. Ofte er det ikke noe dramatisk som har skjedd med rørene, selv om effekten kan være like ubehagelig når noe kommer opp som man gjerne ville ha blitt kvitt ...

Plumbo er for mange synonymt med rens av tette rør. Men i mange tilfeller kan en avløpspumpe være like effektivt, bare du vet hvordan du bruker den.

Har det tettet seg helt? Se utstyret som hjelper deg å spyle selv