Med riktig stell blir slitne og skitne hagemøbler som nye igjen. Foto: Ifi.no
Med riktig stell blir slitne og skitne hagemøbler som nye igjen. Foto: Ifi.noVis mer

Gi plaststolen nytt liv

Nødhjelp til triste plastmøbler.

Hagemøbler i plast tåler sol og regn og kan stå ute hele året. Det betyr likevel ikke at de ser like fine ut etter en sommer med flere nedbørsrekorder enn flåttforsider.

Heldigvis er det enkelt å både fikse - og forhindre - misfargingen.

Hagemøbler i oljet tre? Gi dem et fotbad!

Vask og voks

Nøkkelen ligger i å behandle plastmøblene omtrent som en bil. Når de er nye, rene og rett fra fabrikken, bør du sette dem inn med en god voks eller polish. Etter det, bør du vaske møblene med jevne mellomrom, og sette dem inn med voks ved behov.

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no, er et annet alternativ å sette dem inn med vaselinolje en gang i året. Vaselinolje er også et universalprodukt du gjerne kan ha i hus, skal vi tro fargeekspertene i Ifi. For i tillegg til å beskytte plastmøbler, kan du også bruke oljen til å impregnere treverk, smøre husholdningsmaskiner og utstyr som fiskesneller, sykler og hengsler. I tillegg til å smøre og beskytte, skal oljen også hindre rustdannelse om du bruker den på metall.

Les også: Test av universalvaskemidler for plastmøbler

Hva vasker du med?

En skurepad er effektiv, men pass på at du velger riktig type, slik at du ikke riper opp møblene.  Foto: Kristian Owren/Ifi.no
En skurepad er effektiv, men pass på at du velger riktig type, slik at du ikke riper opp møblene. Foto: Kristian Owren/Ifi.no Vis mer


De aller letteste flekkene tar du med litt varmt zalovann og en klut eller svamp. Har flekkene fått sette seg, må det imidlertid sterkere lut til. Det finnes en rekke vaskemidler som er spesielt beregnet på plastmøbler, men du må ikke nødvendigvis handle hos møbelhandleren. For du kan like godt bruke vaskemidler beregnet på plastbåter eller bildeler i plast. Disse er også gjerne rimeligere. Påfør middelet, la det eventuelt virke, og deretter bearbeider du flekken med en myk svamp, fille, børste eller fin stålull.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du "vedlikeholdsfrie" møbler i kunstrotting? De trenger også en liten vask. Bruk gjerne en spesialrens som løser opp fett og smuss også innimellom fibrene, og for å beskytte mot flere flekker anbefaler Ifi at du etterbehandler med en kunstrottingbeskytter, som gir en vann-, smuss- og fettavvisende overflate og holder møblene pene og rene i lang tid.

To-i-en-produkter

Vi har tidligere fått anbefalt ulike typer rengjøringsmidler med polish av våre lesere for å rense plastmøbler, Universal-Stein, 2clean universal, SeaJet båtrens og Hugos, og vi testet likeså godt alle. Rense/vaskemidlene har en polish slår du to fluer i en smekk: møblene blir rene, og skal holde seg rene og pene lenger. Alle de fire produktene virket greit, men Hugos skilte seg likevel positivt ut.
Alle har en veldig god vaskeeffekt på den tidligere så sørgelige og skitne pallen, og alle etterlater plasten ganske så blank og skinnende.

– Ett av produktene ser ut til å vaske litt hvitere og gi en litt bedre glans enn de andre tre, og det er Hugos. Den delen av pallen som vi har vasket i Hugos ser litt renere ut, og er litt blankere enn pallens øvrige tre deler, skrev vår tester. Hugos koster 79 kroner for 750 gram.

Les også: Universal-Stein vs Jif Skurekrem