Kast målebandet - gi heller bud per kvadratmeter, mener advokat. Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Kast målebandet - gi heller bud per kvadratmeter, mener advokat. Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

- Gi bud per kvadratmeter

BOLIG: Er du redd for at boligen du kjøper i virkeligheten skal være mindre enn det som er oppgitt i taksten? Advokat André Standberg mener du kan forsikre deg ved å gi bud per kvadratmeter.

Selv om du kan bevise at boligen du har kjøpt er mindre enn det som er oppgitt i takst, kan du ende opp med null kroner i erstatning. Både meglere og jurister holder fast på en grense på rundt 10 prosent før det kan bli snakk om noen erstatning. I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer når boligen er mindre enn du trodde.

Kunstig grense

Advokat André Standberg i Advokatfirmaet Tryti mener 10 prosent grensen er kunstig. Og han tror boligkjøpere vil stille sterkere dersom de oppgir kvadratmeterprisen i budet.
- Understrek hvor mange kvadratmeter du kjøper, og hva du gir for en kvadratmeter. Du oppgir selvsagt også totalprisen, sier Standberg.

Advokat Standberg mener at en slik presisering i budet vil være til hjelp for kjøper både i en rettssak og i en sak i Klagenemnda for eiendomsmeglere. Klagenemnda for meglere kan pålegge meglere å betale erstatning, men pålegget er ikke rettslig bindende.

Snytt for 14 kvm.

- Har du presisert premissene for budet, har du et krav per kvadratmeter, og ikke bare et skjønnsmessig krav. Når det så hevdes at avvik på under 10 prosent ikke har noen innvirkning på kjøpet, kan du slå i bordet og si at størrelsen selvsagt virker inn i og med at du har gitt bud per kvadratmeter, sier Standberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vår skrev vi om Roy Andresen som trodde han kjøpte et hus på 162 kvadratmeter. Senere viste det seg at huset var 14 kvm. mindre enn oppgitt i salgsoppgaven. Det utgjør et avvik på 8,6 prosent.

Andresen hadde henvendt seg til både selger og megler for å få erstatning for de tapte meterne, men ennå er det ikke sikkert om han får noe i det hele tatt. Her kan du lese mer om Roy Andresen som ble snytt for 14 kvadratmeter.

Upløyd mark

- Man burde kunne stole på de opplysningene om størrelse som kommer frem i salgsoppgaven eller taksten. Det burde ikke være nødvendig å ha med seg måleband på visning, sier Standberg.

Han understreker at rettsområdet i stor grad er upløyd mark. Til nå har ingen saker som går direkte på arealavvik i boliger vært prøvd for retten.

Formann i Klagenemnda for eiendomsmeglertjenester, Trygve Bergsåker, har mottatt mange klager fra boligkjøpere som føler seg snytt på grunn av arealavvik. Bergsåker er enig i at det gis for mange uriktige opplysninger om areal, men han tror ikke det hjelper å gi bud per kvadratmeter.

- Hvor stor erstatningen skal være, avgjøres jo av hvilken kvadratmeter som mangler. En kvadratmeter på badet med alt utstyret som er der, er mer verdt enn en kvadratmeter gang, sier Bergsåker.

- Spekulerer ikke

Bergsåker tror ikke meglerne bevisst spekulerer i å sette opp arealet noen kvadratmeter for å oppnå en høyere pris.

- Jeg tror feilene rett og slett skyldes slurv, og at mange boliger er vanskelig å måle opp. Finner vi ut at det er spekulert i arealavviket, er det klart at megler risikerer et større økonomisk ansvar, sier Bergsåker.

- Ikke som kjøtt og fisk

Styreformann i Huseiernes Landsforbund, advokat Olav Vilnes, har gått grundig gjennom regelverk og praksis rundt arealavvik. Han tror ikke bud per kvadratmeter er noe realistisk alternativ for eneboliger.

- Du kjøper ikke eiendom som kjøtt og fisk, der du betaler en kilopris. Du kjøper boligen slik som du ser den på visning, og da skal det endel avvik til for at det skal være en mangel, sier Vilnes.

Han er ikke helt fremmed for at Standbergs argumentasjon kan brukes ved leilighetskjøp.

- Kjøper du en byleilighet, kjøper du i større grad et visst antall kvadratmeter enn hvis du kjøper en eiendom med tomt og enebolig, sier Vilnes.